Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

Vizitator nasty2

cred ca amandoi ar fi mai corect, pt ca vara se inverseaza directia transmisiei de caldura. Presupun ca daca iarna nu are caldura nici vara nu va da drumul la aer conditionat.Izolarea unui perete interior se face cel mai simplu si foarte eficace, cu 2-3 straturi de hartie si apoi lavabila peste.Cu conditia ca cel care nu are caldura sa nu abuzeze, lasand de exemplu ferestrele deschise iarna, sa fie -10 grade in casa lui. Trebuie sa-si izoleze peretii exteriori, geamuri termopan, perinute la ferestre si usi. ferestrele lasate liber de perdele , sa bata soarele in casa si in nici un caz jaluzele trase.Dae totusi imi mentin opinia ca pierderile sunt mici catre vecini, fata de peretii exteriori, in special neizolati. Si mai degraba ai pierderi de caldura spre tavan, pt ca aerul cald se ridica.

Link spre comentariu

Izolarea unui perete interior se face cel mai simplu si foarte eficace, cu 2-3 straturi de hartie si apoi lavabila peste.

:ras:

Dae totusi imi mentin opinia ca pierderile sunt mici catre vecini, fata de peretii exteriori, in special neizolati. Si mai degraba ai pierderi de caldura spre tavan, pt ca aerul cald se ridica.

Daca dumneata esti atat de sigur ca intr-adevar pierderile catre vecini sunt putine, de ce nu ne exprimi opinia printr-un calcul de pierderi termice?
Link spre comentariu

pierderile catre vecini sunt putine

Nu sunt nici mici nici mari, cu toata anveloparea blocului in bucatarie pe peretele comun cu casa scarii(cloriferele ei fiind inchise) facea condens si implicit mucegai, dar s-a rezolvat dupa ce am izolat peretele pe exterior(polistiren de 5 cm).Cea mai corecta izolare este cu materialul plasat pe fata unde poate ceda caldura, spre zona cea mai rece, astfel peretele se poate incalzii in interior si mentine temperatura.
Link spre comentariu
Vizitator nasty2

Daca dumneata esti atat de sigur ca intr-adevar pierderile catre vecini sunt putine, de ce nu ne exprimi opinia printr-un calcul de pierderi termice?

asa e! N-am stiut sa fiu convingator si comitetul nostru de bloc a hotarat sa nu se mai tina cont de repartitoare. Tot din cauza ca erau locatari care credeau ca platesc si pt vecinii care fac economie sau sunt plecati ( din 40 apartamente sunt 2 nelocuite si vreo 5 care fac economie)
Link spre comentariu

Nu sunt nici mici nici mari, cu toata anveloparea blocului in bucatarie pe peretele comun cu casa scarii(cloriferele ei fiind inchise) facea condens si implicit mucegai, dar s-a rezolvat dupa ce am izolat peretele pe exterior(polistiren de 5 cm).Cea mai corecta izolare este cu materialul plasat pe fata unde poate ceda caldura, spre zona cea mai rece, astfel peretele se poate incalzii in interior si mentine temperatura.

Sa presupunem ca avem un apartament neincalzit situat "central".Cele mai mari pierderi le va inregistra vecinul de sub acesta, caci convectia naturala a aerului favorizeaza transferul termic.Dupa, va fi cel de deasupra, caci are aceeasi suprafata de schimb termic ca si cel de sub, dar convectia aerului "impiedica" trecerea aceeasi cantitati de energie.Iar cei mai "avantajati" sunt cei de laterale, care se diferentiaza in functie de suprafata peretilor comuni cu apartamentul neincalzit. :)Apoi, in cazul dvs, daca intreg blocul este incalzit, fiecare locatar are pierderi spre casa scarii, ca urmare acesta are o anumita temperatura, ceva mai mare decat cea exterioara.Dumneata avand un mediu bogat in vapori (bucataria) comun cu aceasta, automat ca punctul de roua se va situa pe fata interioara a peretelui, favorizand aparitia condensului. :)
Link spre comentariu

fiecare locatar are pierderi spre casa scarii,

Aproape toti au recurs la izolarea peretelui comun cu casa scarii

Dumneata avand un mediu bogat in vapori (bucataria) comun cu aceasta,

Cu exceptia a patru apartamente(in total 20 de ap./scara), celelalte au toate peretele comun cu casa scarii la bucatarie.
Link spre comentariu

Raspunsul este simplu, cine nu vrea sa piarda caldura, izoleaza.

Raspunsul este CORECT :101 ,NU vrei sa pierzi CALDURA?? Izoleazat-ti,tu apartamentul,de ce as face eu asta ?? :rade: Care este logica ? Ai un sac gaurit,pierzi graul din el,ce faci?? ACEASTA era întrebarea!! Ai sa acoperi gaura,sau când constati ca deja a disparut,ai sa tipi"M-au furaaat,Help(nu ajutor,nu mai e la moda)!!Colegul ,cred ca a fost mai mult decat clar!! Nu vreau sa fiu rautacios,dar daca reusesc sa ma descurc mai bine(asta nu inseamna ca vreau sa fur caldura),lipsind de acasa,deci,platesc mai putin pt.calorifere,dar tevile comune,desigur,radiaza caldura care EVIDENT trebuie platita!! :aplauze Pe scurt:CUI NU-I CONVINE,ori isi izoleaza(daca considera) ap.sau poate sa recurga la alte solutii...TRIBUNAL,bla,bla sau si mai bine sa TACA!!! :aut:
Link spre comentariu

Un bloc de locuinte (o mahala pe verticala) este gandit ca un corp termic unitar relativ izolat pe exterior si neizolat interior. Ideea este ca toti au aceeasi temperatura si nu se pierde caldura prin plansee si prin pereti. Cand temperaturile interioare sunt diferite apar necazurile. Prin izolare interioara diferentele de temperatura cresc, la fel si necazurile. Vaporii de apa sunt atrasi de peretii mai reci in care condenseaza chiar daca sunt izolati, dar neetans. Cine doreste sa se separe termic complet de vecini nu are decat solutia de a trece de la verticala la orizontala.

Link spre comentariu
Vizitator constantin47

Cu tevile de caldura este o intreaga filozofie ... Logic asa ar fi, practic ca sa scapi de ei izolezi si termini balciul.

Vin si eu cu rugamintea de a ma ajuta sa inteleg cum calculeaza cei de la firma de repartitoare caldura consumata.

Suntem 15 locatari cu centrale proprii si 4 racordati la CET.

Factura pe luna Octombrie 2013 391,42 lei.

Cei 15 locatari cu centrala proprie platesc 250,29 lei (63,94%)

Locatarii racordati la CET platesc 141,13 lei (36,06 %)

Eu personal platesc 28 lei conform listei de plata in timp ce un locatar cu aceliasi suprafata a apartamentului are 0 (zero ) unitati consumate si plateste 26 lei.

Iarna trecuta am platit gazul peste 600 lei (in luna cea mai geroasa) si plusul la caldura pe lista de plata 86 lei, in timp ce pe aceiasi lista de plata colocatarul meu declara 0 (zero ) unitati a platit 66 lei.

Ma simt furat la drumul mare si nu stiu cui sa ma pling. Ce lege ne obliga pe noi sa platim mai mult de jumatate din caldura consumata?

Multumesc !!!

Link spre comentariu

Ma bag si eu din plictiseala.Robinetul termostatat poate intrerupe complet circulatia agentului termic?Am inteles ca are un fel de minim de temperatura pt a nu permite "inghetarea" caloriferului.In acest caz nu poate exista indicatia zero a repartitorului.Alta poveste auzita la cineva din blocul vecin (au renuntat intre timp la repartitoare) era ca unii locatari puteau extrage pt o perioada de timp repartitorul.Din ce am citit aici nu prea s-ar putea asa ceva.Iar cu plata mai mare a celor cu centrale proprii pare o pedeapsa pt debransare.

Link spre comentariu

Inchiderea completa a robinetului se poate obtine doar cu capul termostatat demontat si montat in locul lui capisonul cu care vine initial, acesta poate impinge cuiul poantou integral.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări