Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?

dem3ntor

Postări Recomandate

in sedinta comitetului de bloc s-a hotarat sa nu se mai citeasca repartitoarele, avand ca motiv ca blocurile fara repartitoare platesc mai putin ca noi ( nu stiu de unde au info) Blocul este nereabilitat termic. Sa vedem...

Sint cam trei variante- legenda urbana clasica "stiu eu sigur ca..."- faptul ca cei fara repartitoare platesc factura in rate, 60% iarna si 40% vara. Ailalti platesc integral iarna (se schimba contractul cu radet odata ce se pun repartitoarele) si nimic toata vara. Cred ca asta e cea mai probabila, bizonul nostru mioritic se uita doar la luna de iarna, vai cit plateste, da' vara nu se pune, ai?- se refera doar la aia de stau la 26C cu geamul deschis si odata trecuti pe repartitoare surpriza surpriza, tre sa si plateasca ce consuma nu pausal, pen' ca ailalti de n-au bani cu lopata brusc si dintr-o data o sa inchida robinetele
Link spre comentariu

stau la 26C cu geamul deschis

Foarte corect, cand nu platesti individual ce consumi, iar ce risipesti se imparte cu ceilalti locatari nu te afecteaza decat in parte, inainte de montarea repartitoarelor trebuia sa vorbesc cu un vecin si intr-o zi foarte geroasa l-am cautat cca. 2 ore, timp in care geamul de la bucataria lui era larg deschis si caloriferul respectiv (cu robinetul defect) deschis complet.
Link spre comentariu
Vizitator mcdee

Va salut, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? Vreau sa demontez repartitoarele model Ista Doprimo 3 de pe caloriferele de otel si nu stiu cum trebuie sa o fac sa nu le rup.Din cate vad eu ar fi prinse cu un surub in partea centrala, dar nu am acces la el poate doar prin inlaturarea capacului de plastic. Am facut si eu trcerea la centrala si vreau sa le valorific. Am inteles ca sunt unele modele care au un sistem de protectie pt a nu putea fi data jos ,doar prin ruperea unor urechiuse ?!? A ai demontat cineva acest model ?

Daca vrei sa le desfaci,in partea de jos are un "sigiliu",care fost pus dupa fixarea rep. cu suruburi,sa aplicat capacul de plastic, si cu un fel de clema de plastic sa "sigilat" (capacul).Ca sa nu poti interveni asupra lui!In momentul ruperii acelei cleme(desigilare),repartitorul se considera compromis(pt.a fi utilizat in continuare in scopul initial),de vandut,nu cred ca cineva cumpara unul deja utilizat(poate in scop auto-educativ)! Fara desigilare,mai ai o sansa prin fortarea(daca ai acces) a clemelor metalice de pe spate.Remontarea,nu va fi ca originalul,sigur are sa se rupa,indoaie ceva! Daca vrei sa-l dai jos,folosesti pt.tine,rupe sigiliul,desfaci suruburile si faci ce vrei cu el! Daca vrei sa fentezi,au sa iti calculeze niste penalizari,de chiar au sa te ia "caldurile" :da :da! Spune exact ce vrei sa faci! In afara de a FRAUDA :speriat sistemul! :da
Ok mersi pentru informatii.ce vreau sa fac am spus ,si am vorbit serios, citind pe forumuri am inteles ca pretul unui repartitor nou e undeva la 400 ron. eu cred ca as putea gasi pe cineva dispus sa le ia la 10% din pret macar, si tot nu le tin intr-un sertar.( pentru robinetii termostatati am primit o oferta dar am preferat sa-i tin pt. noile calorifere.)Dar daca spui ca nu se pot da jos decat prin rupere, atunci probabil renunt la idee.ms pt info.
Link spre comentariu

@mcdee: Nu am spus ca se pot da jos doar prin rupere,am spus ca in partea de jos (a carcasei de plastic),exista un "sigiliu,o clema de plastic),daca o scoti,iese capacul si ai acces la suruburile de fixare,il demontezi si repeti operatiunile in sens invers la montare(in alt loc)! Singura chestie e ca trebuie informata asociatia de locatari,care probabil(mai mult ca sigur) va spune ca nu esti autorizat,deci operatiunea este nula!Asta in cazul ca va fi montat in alta parte!Chiar si la tine in casa!(se modifica parametri,de aici inregistrare eronata...etc).Trebuie respectate niste cote, functie de calorifer...etc!

Link spre comentariu
Vizitator mcdee

Eu am inteles ca acele capacele sunt un fel de sigiliu, in momentul in care se pun acolo au niste urechiuse de " contrasens" adica nu mai pot fi trase si inapoi,eu am incercat asa usor la unul din repartitoare, nu am fortat dar nici o miscare.Probabil am sa il ajut pe unul din ele cu un ciocan si ma lamuresc cum sta treaba pt a le recupera pe restul. Stiu cat de cat care este procedura de montare, cu parametrii caloriferului etc, dar eu am trecut pe gaz, calorifele pe care sunt montate vor fi duse in alta parte ,nu le pastrez pentru ca au o vechime de 8 ani iar din motive necunoscute mie, in multe locuri vopseaua alba a puscat si continua sa se desprinda in timp,la un moment dat am vrut sa merg la garantie cu ele dar.... e mai dificil un pic :)) erau inca in garntie cand a inceput degradarea vopselei.Cat despre refolosirea repartitoarelor de catre altcineva, stiu pe cineva care a facut-o deci se poate, da, intradevar trebuie cu participarea celor cu care are contract asociatia pt montaj citire /intretinere.

Link spre comentariu

Tocmai citeam ca pe la mine prin provincie se testeaza un sistem corect, deja ar fi in citeva blocuriIn apartamente retea orizontala (ca si cum ai avea centrala)Pe casa scarii un set de coloane (tur + retur)La fiecare apartament gigacalorimetru adevarat (d-ala cum e acuma per bloc sau per scara) si contract separat cu radetAdica ai incalzire centrala si platesti exact (dar exact, la leu) cit consumi, fara pierderi, ca se contorizeaza la intrarea in apartament, nu in subsol

Link spre comentariu

apartamente retea orizontalal

Solutia este corecta, practic se inlocuieste instalatia.Insa cine suporta costul acestei transformari care este foarte costisitoare? La mine in bloc coloana de apa care este foarte veche(`63) ar trebui inlocuita si nu putem platii operatia.

Si caldura care se degaja pe casa scarilor si subsol cine o plateste?

Pai daca contorul este plasat intre bransament si apartament, este in sarcina furnizorului, nici acum nu platiti pierderile din retea exterioare imobilului, pana la contor.
Link spre comentariu

Si caldura care se degaja pe casa scarilor si subsol cine o plateste?

intrebare: daca tu imi vinzi mie lapte si ai o galeata sparta care pierde laptele pe care il transporti catre mine, eu trebuie sa platesc laptele varsat?ps. am desfacut un repartitor de curiozitate sa vad ce este in el si la deschidere are un contact ce sta apasat cat este inchis in carcasa, dupa desfacere afisaza pe display "open" chiar si dupa ce il reasamblezi. o sa pun poze mai tarziu cu el.
Link spre comentariu

uite si pozele cu aparatul desfacut, din ce vad are 2 senzori, cel de pe spate ce vine in contact cu radiatorul ce se monteaza pe calorifer si cel din fata ce masoara temperatura din camera, insa nu stiu ce rol are acel led ir montat in fata ce iese prin carcasa. e clar ca nu realizeaza comunicarea cu dispozitivul de citire, pt asta sunt cele 2 antene din interior, banuiesc...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

,,intrebare: daca tu imi vinzi mie lapte si ai o galeata sparta care pierde laptele pe care il transporti catre mine, eu trebuie sa platesc laptele varsat?" raspuns: da,daca dupa ce iti aduc laptele ti-l bag in oala ta si oala e gaurita.Prin lege,furnizorul se apala pe cap dupa bransamentul de la intrarea in bloc,tot ce e dupa e PROPRIETATE COMUNA ,indivizibila si se plateste de fiecare proprietar conform cotei parti indivize.Nu se poate renunta la partea asta ce o detii,nu se poate separa(bucata asta e a mea,asta e a ta).Ca e buna sau rea legea...De aceea e ilegala taierea tevilor care trec prin apartament chiar daca esti debransat,nu sunt ale tale,sunt proprietate comuna.

Link spre comentariu

am mai citit pe un ele forumuri ca daca acoperi repartitorul cu diverse obiecte pt a nu mai citi temperatura din camera intra in nush ce mod de protectie si taxeaza de nebun la capacitatea maxima a caloriferului. de curiozitate am facut si experimentul asta si repartitorul a taxat normal. nu cred ca asta e rolul ledului, din montaj cred eu ca face parte din etajul de comunicare/emisie, poate ma insel, nu ma pricep atat de bine, mai asteptam pareri. oricum sistemul nu e chiar ok, de ex daca fac caldura in camera si vreau sa aerisesc camera, chiar daca robinetul este oprit repartitorul incepe sa taxeze pt ca senzorul din interior vede o temperatura mai mica decat cel de pe calorifer.

Link spre comentariu

Aceasta intrebare este adresata TUTUROR utilizatorilor de energie termica in sistem centralizat:Doi vecini cu un perete comun,amandoi au repartitoare,unul din ei inchide caloriferele,vecinul care le are deschise,cat de tare trebuie sa tipe "Eu il incalzesc si pe vecinul!! Trebuie sa plateasca!! Întrebarea este:Daca crezi ca il incalzesti si pe vecin,ce ar trebui sa faci? Sa te duci la vecin sa-i spui :Vecine,izoleaza-ti apartamentul(pe interior),ca eu te incalzesc pe banii mei!!! Sau sa-ti izolezi tu apartamentul ca sa nu pierzi caldura? Astept cu nerabdare raspunsul la dilema mea!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări