Marian Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Orice versiune liniara folosita va avea de suferit din cauza tensiunii la intrare mici, 7812 cam iese din discutie, ar fi o varianta cu LM2940S-12 asistat de niste tranzistori dar tot se va pierde cumulat cel putin 1V si daca la 14V nivelul tensiunii pe acumulator asta nu ar fi o problema, in schimb la un nivel mai descarcat spre 12V tensiunea la iesire va fi prea mica, oricum asa cum am spus ma indoiesc ca o tensiune mai mare cu 2V sa fie o problema pentru aparatele alea.La comutatie cred ca folosirea de traf este cea mai recomandata, traf si niste comutatoare de putere MOSfet cu Rds cat mai mic posibil si diode schottky pentru redresare deasemeni cu Vf cat mai mic pentru eficienta maxima, dar necesitatea stabilizarii face din toata treaba o sursa destul de complexa si autorul a cerut ceva simplu, care cred eu ca nu prea exista. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Un invertor (chiar şi dintre cele mai ieftine) de 12 V/230Vatinge destul de uşor un randament de circa 90 %.Presupunând că şi adaptorul în comutaţie original are unrandament comparabil, rezultă o eficienţă globală în jur de80 %, care mi se pare absolut satisfăcătoare în condiţiiledate, iar complicaţiile sunt practic inexistente.Nu aş recomanda alimentarea directă, având în vedere şiposibilele defecţiuni ale circuitului regulator al încărcării. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 vezi lm2576 adj paremise că e un fel Ldo. Nu am studiat exact. Pui mai multe paralel. Link spre comentariu
almarghi Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Cu invertorul ridicator la 230V si apoi alimentatorul aparatului scade mult eficienta si nu cred ca merita, pe de alta parte LDO ar fi ok de unul singur numai ca la curentul necesar este nevoie de bipolari de putere care sa suporte acest curent si pe ei mai cade o anumita tensiune.merge cu PNP-uri. Intern, oricum LDO are PNP serie sau un fet...probleme apar cand stai pe loc si tensiunea scade la 12Voricum nu e simplucel mai simplu ar fi sa te uiti la limitele de alimentare, ar trebui sa mearga de pe la 10V pana la 15V Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 ...merge cu PNP-uri.. PNP-ul la fel ca si NPN-ul papa tot aproximativ 0,6-0,7V astfel incat problema nu se schimba. ...ar trebui sa mearga de pe la 10V pana la 15V Ideea de stabilizator liniar exclude posibilitatea unei tensiuni mai mici la intrare fata de ceea ce se cere la iesire, si in cazul de fata s-a cerut ceva liniar. vezi lm2576 adj paremise că e un fel Ldo. Nu am studiat exact. Pui mai multe paralel. LM2576 este un regulator in comutatie de tip step down ( buck ) si papa cam 1,5-2V astfel incat nu merge nici el. Pana la urma ideea cu un invertor 12Vdc-230Vac pare cea mai aplicabila in acest caz, in situatia in care autorul temei nu se incumeta la realizarea unui SMPS. Link spre comentariu
almarghi Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 ...ar trebui sa mearga de pe la 10V pana la 15VIdeea de stabilizator liniar exclude posibilitatea unei tensiuni mai mici la intrare fata de ceea ce se cere la iesire, si in cazul de fata s-a cerut ceva liniar.ma refeream la alimentarea minipc-ului si a monitorului pentru care s-a deschis topic-ul.nu cred ca nu merg intr-o plaja mai larga Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 @almarghi :Când e vorba de aparatură nu tocmai ieftină nu prea maimerge numai "pe crezute".Repet, trebuie avut în vedere orice factor care poate să aparăaccidental (ex. defectarea releului de încărcare), deoarece oproblemă nu se poate trata exclusiv d.p.d.v. tehnic (funcţioneazăsau nu). Poate funcţiona mult şi bine pe o masă de laborator,însă pe o maşină condiţiile sunt total diferite. Acel invertor estede departe cel mai sigur mod de alimentare. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Ideea unui liniar nu exclude tensiuni nici macar de 12,5V la intrare. Exista p-MOS-uri cu Rds infim pentru asta. Dar poate se doreste 12V chiar daca intrarea scade sub 12. In asemenea caz, liniarul pica. Link spre comentariu
Vizitator KLM_85 Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Deci ca sa fiu mai corect si sa intelegeti si voi mai bine : monitorul functioneaza cu 12V si un curent de 4 A, asa scrie pe spate la mufa de intrare. Iar pc-ul foloseste tot 12V dar 6.5 A si are deja sursa propusa de 'maxim_sedilec' cea din poza ! Asadar curentul total ar fi cam 10 A dar eu din motive de siguranta am zis sa fie 20A sa nu am probleme. Link spre comentariu
almarghi Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 daca e m2-atx (asa pare din ceea ce ti-a propus maxim_sedilec), atunci merge de la 6 la 27V !!!! mai iei una si o folosesti la monitor. se pare ca mai multe modele merg de la 9 la 36V http://www.mini-tft.de/xtc-neu/product_ ... odule.html PWR-M2-ATX-manual-engl.pdf Link spre comentariu
Vizitator KLM_85 Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Pai pana la urma cred ca am sa le conectez direct la baterie si daca iese fum ghinion ! Totusi ca masura de siguranta nu ar fi bine sa folosesc niste sigurante sau altceva ? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 ...daca iese fum ghinion !Nu e ghinion, e lipsă de prevedere...Totuşi, de ce nu vă încântă ideea unui invertor la careaveţi deja incluse toate protecţiile necesare ?Şi care nu costă nici 20 % faţă de alte soluţii propuse... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Sunt de acord ca achizitionarea unui Invertor pare a fi cea mai sigura solutie in cazul de fata insa nu cred ca sunt de acord cu ideea unui pret sub 20% din ideile propuse aici, doar pentru ca un produs este ieftin nu inseamna si ca este bun, si un invertor de calitate nu este totusi tocmai ieftin, pe de alta parte construirea chiar a unui SMPS in conditiile in care se poseda experienta necesara, nu este atat de costisitoare, multe din componente se pot recupera, altele se pot cumpara la preturi derizorii, spre exemplu controller-ul se poate recupera din ATX-uri ( TL494 ) sau cumpara ( TL494 sau SG3525 sau altele ) sunt ieftine, apoi mosfeti buni la tensiunile astea asa mici sunt destui si iarasi sunt ieftini, traf se poate folosi un banal EI33 din surse ATX, diodele redresoare deasemenea se pot recupera din ATX-uri, torul pe care se face socul de dupa diode tot din ATX-uri poate fi recuperat, mai trebuiesc niste condensatori de calitate ( Low ESR in zonele sensibile ), restul componentelor nu merita mentionate, astfel incat costul de productie poate fi mentinut destul de jos ( accesibil pentru oricine ), problema intervine la experienta cu astfel de surse care nu-s deloc simple de pus la punct. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Poate nimereste un invertor d-ala de scoate fum dupa 30-60 min @KLM_85 -e chair atat de greu sa spui exact ce pc si monitor ai si sa pui poze cu ele,preferabil si cu interiorul lor?Sau trebuie sa continuam sa ne dam cu parerea in lipsa de date? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Faţă de soluţiile propuse anterior (150 euro numai pentrua alimenta calculatorul), costă exact atât cât am spus un invertor de calitate peste medie, de la care nici măcar nueste necesară obţinerea unei forme de undă sinusoidală. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum