Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator tensiune 12V 20A

Vizitator KLM_85

Postări Recomandate

Vizitator KLM_85

Salutare tuturor ! As dori si eu o schema mai simpla pentru un stabilizator de tensiune 12 V cc 20 amperi ! Vreau sa-mi pun un mini pc+monitor in masina. Ambele functioneaza cu alimentator de 12 v din priza de 220 normal, dar eu vreau sa le leg direct la bateria masini fara alimentatoare si pentru asta am nevoie de un stabilizator de macar 20 A ! Nu le pot lega direct fiindca tensiunea la bateria masini e 14.4 v si ma tem ca le ard pe ambele. Astept pareri si scheme din partea voastra ! Va multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

8

• Vlad Mihai

6

• cristian_draghiescu

4

• almarghi

3

Top autori în acest subiect

Cei 20A reprezinta cifra inscrisa pe alimentatorul de la priza sau este o aproximatie?PS; Avand in vedere ca tensiunea nominala a acumulatorului auto este 12V ( urca pe la 14V cand este maxim incarcat ) e greu de obtinut o stabilizare eficienta pentru 12V devreme ce trebuie o diferenta minima Vin-Vout pentru functionarea corecta, cred ca nici LDO nu ar fi eficient devreme ce pentru curentul ala trebuiesc tranzistori de putere, poate ceva in comutatie unde stabilizarea este mult mai eficienta dar e si mai complex.

Link spre comentariu

o idee care imi vine in cap ar fi un invertor de 12 la 230v de vreo 300w dupa care pui alimentatorul de apartament, daca zici ca e pretentios. LDO parca merge de pe la 300mV diferenta Uin-Uout, poti incerca, dar te complici.

Link spre comentariu

Cu invertorul ridicator la 230V si apoi alimentatorul aparatului scade mult eficienta si nu cred ca merita, pe de alta parte LDO ar fi ok de unul singur numai ca la curentul necesar este nevoie de bipolari de putere care sa suporte acest curent si pe ei mai cade o anumita tensiune.

Link spre comentariu

Eu cred totusi ca aparatele respective au sursele lor interne ( on board ) pentru alimentarea circuitelor sensibile astfel incat cei aproximativ 14V nu cred ca ar fi o problema ( atentie, este doar o opinie personala!! ), altfel nu vad alta solutie sigura decat comutatia, si nu e ceva tocmai simplu asa cum autorul temei a cerut.

Link spre comentariu

teoretic da, la asta m-am gandit si eu, dar daca e mini pc atunci are tensiuni de 12v, 5v 3.3v(presupun), si mai presupun ca cei 12v de la intrare vor fi canalizati direct pe ramura de 12v a sursei interne, deci daca pe intrare vor fi 14v vor fi si acolo 14v, deci practic nu merge :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator KLM_85

Cand am zis schema simpla m-am gandit la un lm7812 combinat cu ceva ca stiu ca el nu suporta mai mult de 1.5 A sau mai multe lm7812 in paralel, nu stiu, de asta va-m cerut parerea !

Link spre comentariu

la curentul de la iesire e clar exclus lm7812, si lui lm7812 ii trebuie 15v la intrare ca sa ai 12v la iesire, la 14v,13v,12V intrare nu cred ca vrea, v-a tusi. e cam exclus liniarul din aceasta ecuatie. :sparge:

Link spre comentariu

@KLM_85 treaba e cu dichis, pentru curentul ala, folosindu-te de 7812 ai 2 variante:1.- Una bucata 7812 asistat de bipolari de putere, chestia e ca pentru curent asa mare trebuiesc mai multi tranzistori in paralel ( minim 3, in functie de tranzistorul folosit ), si probabil conexiune Darlington cu un driver in bazele lor deoarece 7812 e posibil sa nu poata livra singur curentul de baza necesar ( depinde de hfe al tranzistorilor folositi ) si chestia asta papa mai bine de 1V astfel incat 7812 este mic si vei avea la iesire cel mult 11V, cel mai probabil in jur de 10,5V, chiar si fara driver tranzistorii tot vor opri cam 0,7V si tot nu este ok, pe iesire vor fi ceva mai mult de 11V maxim.2.Mai multe 7812 in paralel ( am observat ca s-au mai folosit ), ti-ar trebui la curentul ala vreo 20 de bucati, evident montate pe un radiator generos. In ambele situatii nu poti spune ca ai stabilizare eficienta ci mai degraba un supresor de tensiune, adica te asiguri ca nu ai mai mult de 12V la iesire indiferent de nivelul tensiunii pe acumulator, dar intervine problema tensiunii prea mici la iesire, tocmai de asta am spus ca varianta liniara nu este stralucita.

Link spre comentariu

2.Mai multe 7812 in paralel ( am observat ca s-au mai folosit ), ti-ar trebui la curentul ala vreo 20 de bucati, evident montate pe un radiator generos. In ambele situatii nu poti spune ca ai stabilizare eficienta ci mai degraba un supresor de tensiune, adica te asiguri ca nu ai mai mult de 12V la iesire indiferent de nivelul tensiunii pe acumulator, dar intervine problema tensiunii prea mici la iesire, tocmai de asta am spus ca varianta liniara nu este stralucita.

dar eficienta? nu v-a fi mica?
Link spre comentariu

Dupa toate discutiile de mi sus raman doua posibile solutii:

1. Un invertor cu iesire 230V (merg foarte bine si cele cu sinus modificat), cumparat din comert cu o putere suficienta si folosesti alimentatorul mini pc-ului. Randament nu prea stralucit dar usor de implementat.

2. Sursa in comutatie cu tensiunea de iesire stabilizata, mai exact un convertor buck-boost. O sursa care sa ofere un curent de 20A nu e chiar asa de usor de construit nici pentru cineva cu experienta.

Cum spune si Vlad Mihai sursele liniare sunt cam excluse din ecuatie.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Se poate si o sursa liniara. Cu o pierdere de 2,4V ar fi 48W putere disipata la incarcare maxima. Cu un util de 240W ar insemna minim 83% randament. Foarte rezonabil, dupa parerea mea. Iar la 13V ar insemna 92% randament, foarte greu de atins in comutatie, la 12V.

Link spre comentariu

Dar 48W pierderi inseamna un radiator maricel + racire activa (vre-o 2-4 d-alea de pc).Pana la urma asta e solutia cea mai simpla si rapida.Apoi,ma intreb ce pc e ala,de consuma atat. Daca consumul e mai mic,solutia liniara devine si mai rezonabilaSi ar fi si mai interesant de vazut sursele interne ale aparatelor,cel putin monitorul nu cred ca are nici cea mai mica problema la 14V.Si la 20A,trebuie deja un circuit dedicat,de la acumulatorul masinii

Link spre comentariu

Salutare tuturor ! As dori si eu o schema mai simpla pentru un stabilizator de tensiune 12 V cc 20 amperi ! Vreau sa-mi pun un mini pc+monitor in masina. Ambele functioneaza cu alimentator de 12 v din priza de 220 normal, dar eu vreau sa le leg direct la bateria masini fara alimentatoare si pentru asta am nevoie de un stabilizator de macar 20 A ! Nu le pot lega direct fiindca tensiunea la bateria masini e 14.4 v si ma tem ca le ard pe ambele. Astept pareri si scheme din partea voastra ! Va multumesc anticipat !

mai bine o cumperi,12...15V in-ATX out asa merge sigur iar monitorul cauti unul de 12V si-l pui direct
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări