Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ornament cu LEDuri SMD

Bassmann

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor!

Doresc sa construiesc un ornament cu leduri SMD (SMD din motive de gabarit foarte redus acolo unde vor fi montate) conform urmatoarei descrieri:

- leduri de culoare alba, cu lumina difuza, nu punctiforma;

- ledurile vor fi montate in canale (24 de canale in lemn) cu lungime 80, latime 0.5 si adancime 4 [mm]; apoi canalele vor fi umplute complet cu rasina epoxidica transparenta, ingropand ledurile. Rezultatul final (vizibil la intuneric) il reprezinta 24 de linii paralele, cu grosime de 0.5 mm, de culoare alba, uniform distribuita pe toata lungimea de 80 mm.

- in fiecare canal doresc sa instalez cate 3 leduri, deci 72 de leduri, in total;

- sursa de alimentare: 1 baterie 9V, daca este cazul, max. 2 baterii;

- conectare: ledurile, cu fir de Cu, deoarece nu pot debita PCB lat de 0.5 mm, iar canalele intre ele, cu acelasi fir, care va fi ingropat in lemn pe o latura putin vizibila si astupat cu rasina epoxidica, care va fi slefuita la nivel, ulterior.

Necunoscute, presupuneri si speculatii

1. Va rog sa imi recomandati niste leduri potrivite din urmatoarele puncte de vedere:

- gabarit: fateta superioara (pe unde lumineaza) sa aiba una dintre laturi de max. 0.5 mm. De exemplu, SMD tip 0402, corespunde cerintei.

- pret: cat mai ieftin, imi trebuie 72 de leduri la care mai adaug inca 10-20%, ca sigur voi strica multe pana imi fac mana, sa zicem ca voi cumpara 100 buc.;

- durabilitate cat mai mare, am facut o estimare, voi folosi instalatia ~2 ore/zi, nu zilnic, timp de 5-10 ani, min. 10.000 ore sunt in regula;

- suprafete de conectare cat mai generoase, deoarece nu am statie de lipit SMDuri, asa ca ma voi chinui cu un letcon de 30W, subtirel, care nu incalzeste prea tare (sper ca nu voi arde ledurile cu el).

2. Schema de conectare. Ce parere aveti despre:

- 24 de grupuri a cate 3 leduri conectate in serie (alimentarea se face la 9V, deci cate 3V pentru fiecare led, plus un rezistor de limitare de 1ohm, in serie cu ele, conform ledcalculator.net). Daca valoarea calculata a rezistorului este de 1ohm, acesta poate lipsi din circuit? M-ar ajuta sa nu mai pun rezistor: scap de o munca si imi scade si consumul de curent.

- fiecare grup de leduri conectat in paralel la sursa; Ar rezulta un consum de 600mA, pentru leduri ce consuma 25mA; Cat credeti ca m-ar tine o baterie de 9V, in ore sau minute? Eventual folosesc un acumulator, sau doua baterii in paralel.

3. Lipirea ledurilor cu letconul. Ma gandeam sa cumpar mai intai vreo 3 bucati, sa exersez pe ele, iar daca nu imi iese, sa ma gandesc la altceva. Ce variante ar mai fi?

Cam atat, deocamdata, revin mai tarziu cu ceva desene edificatoare.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bassmann

5

• Ticu

3

• Cristiano

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bateria de 9V are aceasta tensiune in primele minute de functionare, dupa aceea scade pana la 6-7V cand se considera descarcata. Asa ca nu poti pune decat 2 leduri in serie.Daca nu pui rezistenta in serie ledurile se ard.Curentul de 25mA e prea mare mai ales ca sunt ingropate in rasina si asta ingreuneaza racirea.Cumpara doua bucati si vezi daca-ti place cum lumineaza la 10mA de exemplu (cu 300 ohmi in serie la 9V).O baterie de 9V are capacitatea de 150-200 mAh, deci daca consumi 600 mA o sa tina 200/600=0,33 ore !Fa o experienta cu o baterie si 2 leduri la 10mA; ar trebui sa tina cam 200/10=20 ore.

Link spre comentariu

Voi face un test cu doua leduri, sa vad cum lumineaza. Am gasit un led ce consuma 15mA, asadar, cu minus 33% leduri si minus 10mA/ led., se reduce consumul de curent substantial.

Insa iau foarte mult in considerare folosirea unui acumulator de 9V, dar n-am gasit nimic pana acum mai puternic de 200mAh. Vreo sugestie?

Mi-am dat seama ca am loc pentru leduri mai mari, asa ca voi folosi SMD0603.

Ce parere aveti despre aceste leduri? Sunt cele mai ieftine pe care le-am gasit. Stiti undeva si mai ieftin?

http://www.tme.eu/ro/details/of-smd1608w/led-uri-smd-0603/optoflash/#

Si fisa tehnica: http://www.tme.eu/ro/Document/82e3cb33f92edb0eaa99a7cf3fc25031/OF-SMD1608W.pdf

Stie cineva, cu aproximatie, ce temperatura are un led in timpul functionarii?

Stima!

Link spre comentariu

Sa zicem 72 de leduri la 10mA, asta inseamna per total 72*3V*10mA = 2.16WO baterie de 9V are cam 200 - 500mAh, deci (ignorand faptul ca tensiunea scade odata cu descarcarea) in total 9V*(200mAh ... 600mAh) = 1.8Wh - 5.4Wh. Exista si unele tipuri long-life de 1200mAh, deci 10.8Wh, dar sunt destul de scumpe. Daca luam in calcul si scaderea tensiunii, rezulta cam 1.4Wh - 4.3Wh, respectiv 8.6Wh. Destul pentru 0.5h - 2h, respectiv 4h. N-am luat in considerare faptul ca aceste capacitati sunt pentru curenti mici (pentru o descarcare in cca 10h), la curenti de descarcare mari capacitatea va fi semnificativ mai mica, bateriile de 9V avand rezistente interne destul de mari. De asemeni, n-am luat in calcul pierderile pe circuitele de limitare a curentului. Probabil ca vei ajunge la vreo 0.3 - 1.2h, respectiv 2.5h pentru bateria long life.Prin urmare, conceptul tau nu pare fezabil, mai bine ai pune o sursa externa de alimentare.

Link spre comentariu

D.p.d.v. energetic nu este fezabil deloc, dar obiectul care va contine instalatia este mobil. Spatiu pentru acumulatori de capacitate mai mare nu exista, ma mai gandesc la o sursa externa, asa cum ati sugerat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Recomandare:- leduri cumparate direct de la chinez (si magazinele din RO tot de acolo cumpara ,dar au un adaos comercial ca trebuie sa 'mance si gurita lor') ;-legarurile intre leduri facute cu fasii din tabla de cupru sau alama iar aceasta sa fie cu o fateta la exterior ,iesita din rasina pt racire ;-ledurile duse la max. 75% din curentul indicat ;-fiecare serie de leduri cu rezistenta ei ,la 3 leduri o rezistenta pe care sa pice 2V min. pt stabilizarea intradevar a curentului .

Link spre comentariu

Ia in calcul folosirea unui acumulator de celular de minim 1000mA/h si a unui invertor ridicator de tensiune cu integrat specializat sau cu tranzistori.Scheme sunt gramada. La fel se pot pune mai multi acumulatori identici in paralel, cu diode pentru a preveni descarcarea unuia prin celalalt.Sau mai multi acumulatori de telefon in serie, era un user la sectiunea Bazar care-i vindea la gramada cu 5 lei buc.Informeaza-te bine nu te grabi!

Link spre comentariu

Poti lua in considerare si folosire unei benzi de leduri gata confectionate; se vinde la metru si te scapa de grija lipiturilor. Sunt leduri smd gata legate in serie cu o rezistenta (de obicei cate 3 daca sunt albe). Banda se alimenteaza la un capat cu 12V.

post-29403-139829517442_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc, dar nu pot folosi banda cu leduri, am spatiu pentru cel mult smd0603.Acum, ma mai preocupa si alimentarea instalatiei, eu prefer mobilitate, adica baterie/ acumulator, dar consumul va fi destul de mare, iar acestea nu vor rezista. Sper sa gasesc un acumulator de aproximativ 1Ah cu dimensiuni maxime 100x50x20 mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări