rotten Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 SalutareLucrez la niste module cu led-uri RGB pentru iluminat interior, cu urmatoarele caracteristici: - plaja larga a tensiunii de alimentare - posibilitate de comunicatie cu o statie de baza printr-un canal serial de viteza mica ( RS485 sau ceva de genul ) - undeva in jur de 50 led-uri RGB pe modul - dimming analogic / PWM cu frecventa mare - sa nu fie deranjante - fiecare canal de culoare controlat independentCa MCU voi folosi un cortex-M3 la 24Mhz => pentru un PWM pe 8 biti am o frecventa de 93750HzIled = 40mA, max 60mAVledR ~ 2.2V la 40mAVledG ~ 3.5V la 40mAVledB ~ 3.2V la 40mAFootprint led: 0505M-am gandit la urmatoarele solutii de comanda a led-urilor:1. Comanda analogica - printr-o sursa de curent avantaje: - pur analogic - destul de ieftin - un operational, un tranzistor si cateva componente pasive, - curentii prin circuit nu au componenta de frecventa inalta -> nu o sa am probleme cu zgomotul, cabluri lungi, etc dezavantaje: - analogic: trebuie sa transform in caldura diferenta de tensiune intre Vled si Valimentare, poate ajunge lejer la 2W - necesita suprafata mare de cablaj daca il folosesc pe post de radiator - viteza de raspuns la schimbarea intensitatii mica - nu am iesiri analogice -> trebuie sa filtrez canalelel de PWM 2. Folosirea unui IC dedicat ( TS19371 mi se pare cea mai buna varianta dpdv al costului si modului de utilizare ) avantaje: - suprafata mai mica de cablaj - numar mai mic de componente - lucreaza in comutatie -> putere disipata foarte mica - permit controlul intensitatii direct dintr-un canal PWM - permit controlul analogic dezavantaje: - cost mult mai mare fata de varianta analogica - probleme de lay-out al cablajului : TS19371 oscileaza la 1.2Mhz -> o sa am niste antene de toata frumusetea daca nu am grija - trebuie sa filtrez foarte bine liniile de alimentare.3. Folosirea microcontroller-ului pentru a simula in software o sursa boost in comutatie, control in curent avantaje: - ? dezavantaje: - costul apropiat de un controller dedicat - programare dificila si posibilatea de a distruge componentele in caz de greseliCe ati alege / de ce ? Link spre comentariu
Cristiano Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Specificatiile mentionate sunt prea vagi pentru a putea da un sfat concret.Plaja larga de tensiuni de alimentare - cat anume? de la pana la?Cate module per controller?Ce protocol pentru RS-485? Care este rolul statiei de baza?Ce posibilitati ai pentru cablaj? home-made / simplu placat / dublu placat?Dupa ce raspunzi la astea, se pot face propuneri concrete. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 30, 2012 Partajează Postat Octombrie 30, 2012 Pt RGB x50buc SCC in comutatie ,liniara am prea multe caldura , pt reglarea curentului un PWM pe pinul control la 5kHz (nici la 1k nu vezi ,la alb) ;la 50 de leduri nu are rost sa te gandesti la cate tranzistoare folosesti pt stabilizarea curentului -TS e o alegere buna. Dar parca m-as duce pe LM3409 care are PWM integrat si dimarea se face dintr-un potentiometru intre pinul Iadj si masa. Cu uC avantaje sant numai la chinez care face mi de bucati si poate face teste nelimitate. Banuiesc ca deja ai o parere despre un proiect concret si ai stabilit protocolul . Link spre comentariu
rotten Postat Octombrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2012 @Cristiano:Am fost ambiguu in exprimare: controller - microcontroller-ul din fiecare modul RGBTensiuni de alimentare: intre 9 si 12V Modulele vor fi legate intr-un daisy-chain pe un cablu ethernet din care voi folosi o pereche torsadata pentru date si restul pentru alimentare.Cu TS-ul m-am gandit sa le conectez conform schemei din manual 2 grupe de 8 led-uri in serie -> o sa am tensiune maxima de 18V.Momentan controller-ul este LM3S317 ( am la indemana si stapanesc bine) si ma gandesc sa trec la un LPC1224 - mult mai ieftin, dar necesita serial wire debug versus jtag-ul clasic.Voi folosi RS485-ul ca un line driver pentru un USART clasic: un pachet de 4 octeti cu adresa, comanda, date si control trimise la un baud mic - 1200 sau mai jos Statia de baza va fi un nod de comunicatie - adapteaza un USB / USART la RS485 si incapsuleaza datele + sursa de alimentare Pcb-ul pentru prototip va fi facut in afara, dublu placat - vreau sa pot pune via-uri pe sub integratePe langa functiile de baza procesorul fiecarui modul poate sa mai aiba un rol de protectie: detectare supraincalzire, etc - dar astea le pot adauga dupa ce am un prototip functional.@tycLM3409 necesita un tranzistor extern + este mult mai scump : depaseste TS19371 + bobina + dioda + rezistenta pentru current sense + cond. ceramic de filtrare.Momentan prefer o solutie boost dat. disponibilitatii surselor de 12V ieftine - o sursa de PC, etc.Inca nu am nimic stabilit, merg doar pe baza unei idei/ necesitati proprii. Incerc sa fac un prototip care sa imi acopere cerintele si care sa poata fi prezentat - daca o sa gasesc pe cineva interesat sa pot face o serie folosind cat mai mult din design-ul prototipului. Link spre comentariu
masterpic77 Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Iti recomand cu caldura sa faci un step-up cu uC , eu de curand mi-am facut un step-up (cu current control , protectie la scurt si open pe iesire) 12V -> 40V/1A pentru un led de putere folosind un LPC1114 la 48MHz destul de ieftin cca 10RON . Ai rezolutie buna la duty cycle , viteza suficienta ptr calcule si are si dimming . Link spre comentariu
Cristiano Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 N-am citit decat superficial foile de catalog ale circuitelor mentionate, dar cam astea ar fi recomandarile din partea mea:1. renunta la protocolul propriu si foloseste DMX ori RDM. Avantajul e ca ai o platforma standard (si niste app-notes pentru implementare) si poti folosi si un controller gata facut.2. nu implementa un regulator boost cu µC, e doar o bataie de cap suplimentara. Lasa componentele dedicate sa-si faca treaba.3. PWM-ul pentru leduri: recomand sa cresti rezolutia de la 8 biti la 12, 14 ori 16 si sa implementezi o corectie gamma 2.2 ori sRGB. Ochiul nu are un raspuns liniar si la 8 biti fara corectie vei vedea fiecare salt la valori scazute ale factorului de umplere si aproape nimic in treimea superioara. O frecventa de 200Hz e suficienta. PWM-ul il poti realiza direct din microcontroller, de preferat cu modulele PWM integrate (sper ca un Cortex-M3 are asa ceva, nu ma pricep prea bine, am lucrat aproape exclusiv cu PIC-uri / dsPIC-uri). Daca nu, poti incerca sa-l faci si in software. Alternativ poti folosi un integrat dedicat PWM pentru leduri, gen DM412 ori MBI6030.4. Alimentarea ledurilor: puterea totala necesara pentru ledurile unui singur modul (fara a considera alte pierderi) va fi de cca 50*(2.2V+3.5V+3.2V)*40mA = 17,8W. La o tensiune de alimentare de 12V, inseamna cam 1.5A per modul, cu tot cu pierderile sursei de alimentare pentru leduri probabil undeva la 1,7A minim. Presupunand ca poti da cam 1A per pereche de fire in cablul ethernet, rezulta ca nu poti pune nici macar 2 module pe cablul daisy-chain (ai doar 3 perechi pentru alimentare, una e pentru date). Prin urmare, conceptul tau nu e fezabil.Nu stiu exact care sunt constrangerile tale si prioritatile lor (cost / performanta / resurse / timp de implementare), insa eu as proceda astfel: per modul as pune un regulator in comutatie dedicat (de ex. TS-ul mentionat de tine) ori chiar 3 regulatoare, cate unul pentru fiecare culoare, pentru a obtine un randament maxim. Ce fel de regulatoare (buck, boost, etc) - depinde de conceptul pe care il vei alege pentru alimentare, cel actual nu cred ca e bun.De dragul discutiei, eu as proceda astfel: as alimenta totul la 24V si as folosi un bus separat pentru date si unul (sau mai multe) pentru alimentare, in functie de numarul total de module. Apoi as folosi cate un regulator buck de genul ZXLD1366 / HV9910B / LM3409 / etc pentru a genera curent constant pentru fiecare culoare. Oricum, vad ca TS-ul tau are un singur pin de on/off, deci cu un singur TS nu vei putea controla fiecare culoare separat. Ledurile le-as grupa serie-paralel, cu niste rezistente mici (cca 10% din totalul tensiunii totale) in serie pentru echilibrare: cate 6 in serie x 8 paralel pentru verde si albastru, curent total: 8x40=320mA si 8 in serie x 6 paralel pentru rosu, curent total: 6x40 = 240mA. Pentru µC si interfata RS-485 e suficient un regulator liniar. Tot montajul se poate realiza pe 2 straturi. Insa in functie de marimea montajului, m-as gandi serios la racirea ledurilor. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 La DMX e nevoie si de FT232. Link spre comentariu
Cristiano Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 La DMX e nevoie si de FT232.Nope, nu e nevoie. Link spre comentariu
rotten Postat Noiembrie 1, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Arata interesant protocolul DMX - din ce am rasfoit pe net, poate folosi ca physical layer un tranceiver RS485.Pentru prototip imi reduc cerintele:voi folosi 16 led-uri RGB, in configuratie de 2x8 in serie, pentru fiecare canalcomand pinul de enable din pwm -> pentru a ma incadra in gama de frecvente recomanda in datasheet o sa cresc rezolutia la 12 sau 13 bitiInca nu m-am hotarat daca o sa folosesc pentru UC un stabilizator liniar sau tot o sursa buck.O sa postez aici pe masura ce stabilesc lista de componente / functionalitatea / pcb-ul, etc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum