Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa led

Vizitator Zauberkraft

Postări Recomandate

Schema anterioara era pentru 2 surse de tensiune stabilizata 12V.

Chinezul are dreptate, tipul asta de sursa vad ca este special pentru alimentarea LED-urilor si are limitare de curent reglabila la max. 5A. De asemenea tensiunea este reglabila 6...12V. Ambele reglaje sunt in interior, nu mi-e clar daca sunt accesibile de afara.

http://www.meanwell.com/search/ELN-60/ELN-60-spec.pdf

Presupunem stabilizarea curentului la 5A. Daca pui in paralel 2 ventilatoare de cate 0,5A (total 1A) raman 5-1=4A pentru LED-uri. Cu 5 LED-uri in paralel revine 4/5=0,8A pe fiecare LED. Oricum nu e prudent sa mergi la curentul de 1A maxim admis prin LED-uri. Si probabil tensiunea de iesire va scadea spre 10V, deci consumul ventilatoarelor scade putin sub 0,5A si ramane cuent mai mult pentru LED-uri

Obligatoriu LED-urile trebuie sa fie identice si din acelasi lot de fabricatie; altfel curentii vor fi diferiti de la un exemplar la altul fiindca pot sa difere caracteristicile curent-tensiune. Nu strica o masurare individuala a curentului dupa punerea in functiune, casa te convingi ca e acelasi la toate LED-urile.

Ca masura de prudenta, ai putea sa mentii rezistentele serie, cu rol de egalizare. Pot fi mai mici, de exemplu 1 ohm / 2Watt.

Si ai grija sa nu privesti direct de aproape LED-urile de 10W aprinse cand faci probele. Acopere-le cu o hartie groasa pe timpul testelor, fiindca nu merita riscul unei afectiuni a retinei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

4

• florinellll

3

• maxim_sedilec

2

• briobit

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin cu o corectie, dupa ce am vazut foaia de catalog indicata prin mp.Sursa in cauza nu este ELN ci LPV, (redenumita LED de vanzator) care e clar cu tensiune constanta de 12V, fara reglaj. Ca urmare ramane valabila schema cu rezistente si nu e recomandabil lucrul cu limitare de curent indicat de chinez.Este si mai sigura schema cu rezistente pentru prevenirea dezechilibrelor intre LED-uri si, pe de alta parte, daca se arde un LED nu sunt afectate celelalte (supraincarcate 20%) cum ar fi in cazul curentului constant de 5A.Se mai poate face un stabilizator de curent pentru fiecare LED, dar inteleg ca nu vrei prea multa "manopera".

Link spre comentariu

Buna seara tuturor, sunt nou prin zona ca id dar vechi prin citit acest forum :P.

Mi'am propus constructia unei lampe cu leduri, mai exact.

10 bucati x 10w fiecare led pe un cooler/ o bucata de aluminiu, prinse in serie si legate la o sursa de curent continu + 2 collere pentru racire.

Specificatile 1 buc led 10w sunt : Intensity Typ. : 290Lm Forward Voltage : 12V Forward Current : 1000mA

Sursele care le am in plan sunt urmatoarele :

1 Sursa alimentare in comutatie 12V 10A stabilizata : Putere 120 W Tensiune 12V CC Amperaj 10 A

2 Sursa alimentare Mean Well LPV-100-12 cu o singura iesire Class 2 Vin: 90-264 VAC, Vout: 12 VDC (0-8.5A), P: 100 W

3 Sursa de alimentare Mean Well cu o singura iesire Class 2 Vin: 90-264 VAC, Vout: 9-48 VDC/1050 mA, P: 60 W, - aceasta avand o mica problema si anume as pune doar 6 leduri si cu o supra incarcare a ledului cu peste 50.

Sunt inca in dubi, si nu stiu care ar fi cea mai buna solutie fara sa ard ledurile. Ceva sugestiiiii ?

10W/290Lm ...alea nu-s leduri alea sant gunoaie . mai bine pui un neon de 40W , face mai multa lumina si mai putina caldura decat toate ledurile alea
Link spre comentariu
Vizitator Zauberkraft

Ticu multumesc pt sfaturi si da merg cu rezistenta pe fiecare led in parte, siguranta in caz de ceva nu ard toate ledurile ;). maxim_sedilec dc spui ca e gunoi ? poti detalia putin ? oricum intensitatea lumini o voi masura cu un aparat de specialitate, nu e bun le schimb ;). si din cate cunosc eu( o sa vb si cu chinezul) vine lm pe w.

Link spre comentariu

Inca ceva: odata cu incalzirea curentul prin LED creste, iar tensiunea scade putin. De aceea la rece vei avea un curent cam cu 25% mai mic decat va ajunge in final, la functionare indelungata. Rezistenta serie o vei stabili experimental la cald, pe lampa ta, unde vor mai interveni rezistentele firelor, eficienta radiatorului, valoarea exacta a tensiunii sursei si a ledului folosit.Un exemplu masurat de mine pe led de 10W (3 x 3 leduri intr-o capsula): 9,50 V / 600mA la 20 grade C si 9,35 V / 690 mA la 60 grC. Pentru alimentare la 12V ar rezulta la cald (12-9,35)/0,69 = 3,84 ohmi rezistenta serie totala (fire + rezistenta propriu zisa).Atentie, rezistentele din comert au anumite valori, de exemplu 1 - 2,2 - 3,3 - 4,7 ohm; nu gasesti orice valoare.

Link spre comentariu

Ticu multumesc pt sfaturi si da merg cu rezistenta pe fiecare led in parte, siguranta in caz de ceva nu ard toate ledurile ;). maxim_sedilec dc spui ca e gunoi ? poti detalia putin ? oricum intensitatea lumini o voi masura cu un aparat de specialitate, nu e bun le schimb ;). si din cate cunosc eu( o sa vb si cu chinezul) vine lm pe w.

pai 290lm cu 10W e de tot rasul alte leduri fac treaba aia cu 2W.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări