Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri

adimoscaty

Postări Recomandate

Am un alimentator smps de 24V 0.5Asi ma gandeam sa il folosesc pentru a alimenta niste leduri. Ideea mea este sa folosesc 8 leduri in serie si mai multe coloane a cate 8 leduriImi mai trebuie rezistenta inseriata cu cele 8 leduri? cate leduri ar fi indicat sa pun ? pot pune 96 de leduri (12 coloane)Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adimoscaty

5

• corneillus

2

• Voltus

2

• Cristiano

1

Top autori în acest subiect

un led are 3v tensiune de alimentare, si 8 led-uri in serie merg la 24 v, 8 buc. x 3v = 24v. un led consuma in jur de 20 mA, deci puterea consumata ar fi de 3v x0,02A= 0,06W pe bucata. alimentatorul poate debita 24x0,5=12W.din alimentatorul sus mentionat poti alimenta maxim 12/0,06=200 leduri. spor la treaba.

Link spre comentariu

Banuiesc ca este vorba de leduri albe simple ca cele de la bricheta . Atunci calculezi asa : tensiunea pe led = 3.1V curent_prin_led = 15mA ( daca vrei sa reziste in timp )24/3.1= 7.7 => folosesti cate 7 leduri in serie 7 x 3.1 =21.7 tensiunea pe fiecare sir de 7 leduri 24 - 21.7 = 2.7V tensiunea pe rezistenta de balast2.7V / 0.015A = 180ohmi Deci inseriezi 7 leduri cu o rezistenta de 180 ohmi si obtii un 'sir' sau coloanaAi 96 de leduri deci obtii 13 coloane si mai raman 5 leduri care le poti inseria separat cu o alta rezistenta calculata ca mai sus si deci obtii 14 coloane conectate in paralel .

Link spre comentariu

Banuiesc ca este vorba de leduri albe simple ca cele de la bricheta . Atunci calculezi asa : tensiunea pe led = 3.1V curent_prin_led = 15mA ( daca vrei sa reziste in timp )24/3.1= 7.7 => folosesti cate 7 leduri in serie 7 x 3.1 =21.7 tensiunea pe fiecare sir de 7 leduri 24 - 21.7 = 2.7V tensiunea pe rezistenta de balast2.7V / 0.015A = 180ohmi Deci inseriezi 7 leduri cu o rezistenta de 180 ohmi si obtii un 'sir' sau coloanaAi 96 de leduri deci obtii 13 coloane si mai raman 5 leduri care le poti inseria separat cu o alta rezistenta calculata ca mai sus si deci obtii 14 coloane conectate in paralel .

Ledurile sunt de la lanterne din acelea mici la 3 lei cu 7 leduri. Lanterna are 4 baterii mici (ca cele de laser)Eu am facut deja cablajul si am montat ledurile. O sa scot cate un led. Calculatorul pentru leduri in serie imi arata ca la 3 volti pe led si consum de 20mA nu imi trebuia rezistenta.Aici era semnul de intrebare al meu.Va lumina mai slab la 15mA? eu il folosesc ca stroboscop si vor fi 15 coloane. Multumesc pentru informatii
Link spre comentariu

un led are 3v tensiune de alimentare, si 8 led-uri in serie merg la 24 v, 8 buc. x 3v = 24v. un led consuma in jur de 20 mA, deci puterea consumata ar fi de 3v x0,02A= 0,06W pe bucata. alimentatorul poate debita 24x0,5=12W.din alimentatorul sus mentionat poti alimenta maxim 12/0,06=200 leduri. spor la treaba.

asa am gandit si eu. Cablajul nu imi da voie decat la 15/16 coloane 126 leduri maximdeci nu e nevoie sa mai pun rezistenta inseriata cu cele 8 ledurimultumesc
Link spre comentariu

Un led nu are niciodata exact 3V, mai variaza cu tensiunea, procesul de fabricatie, etc. A pune ledurile fara vreun element de limitare al curentului nu e o idee buna. Pune 7 leduri in serie plus rezistenta precum ti-a indicat Voltus ori, si mai bine, inlocuieste rezistenta cu o sursa de curent constant liniara formata din 2 tranzistori (ori un tranzistor si 2 diode) si 2 rezistente ca aici:

Posted Image

Link spre comentariu

ramane la latitudinea ta ce varianta te hotarasti sa adopti. din punctul meu de vedere merg si fara rezistenta. cel mai bine inseriezi 8 led-uri le alimentezi si vezi ce se intampla, risti sa arzi un led, si apoi circuitul se intrerupe in cel mai rau caz.... . daca se arde o sa iti trimit eu 10 led-uri gratis. mai ales ca daca vrei sa il folosesti ca stroboscop ar fi bine ca ledurile sa lumineze la puterea maxima. din punctul meu de vedere cea mai buna solutie ar fi un alimentator care sa scoata 3 v si (126x0,02=2,52A) sau mai mult , eventual si stabilizat si as pune toate ledurile in paralel, avantajul major ar fi faptul ca daca se arde un led nu va iesi din functiune toata coloana de 8 leduri, ci nu va mai lumina doar ledul cu pricina.

Link spre comentariu

LED-urile se alimenteaza in curent, nu in tensiune! Nu-si au rostul discutiile despre tensiuena la bornele LED-ului, ci doar despre cuentul prin jonctiune. 20 mA la un LED obisnuit in capsula de 5 mm reprezinta valoarea limita absoluta-in practica se utilizeaza curenti intre 4 si 15 mA. Nici nu poate fi vorba de alimentarea unui LED fara rezistor serie de limitare, poate doar in cazul rar in care sursa de alimentare nici nu poate furniza mai mult de 15 mA.In cazul de fata U=24V, 7 LED-uri inseriate, deci necesita rezistor de 220 ohmi/0,25W inseriat.@ Dl. cornellius, va rugam mult abtineti-va cu asemenea sfaturi! icon_axe

Link spre comentariu

Proba am facut-o cu 8 leduri alimentate fara rezistenta la 24V. Nu s-a intamplat nimic timp de 1 minut cat le-am lasat aprinse.Dar eu vreau sa dureze. o sa folosesc coloane de 7 leduri + resitenta de 220R.Va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări