Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum va protejati schemele anticopiere

Gerula

Postări Recomandate

Nu e vorba de rautate ci de o masura de protectie impotiva celor care vor sa copieze schema, fara sa muncesca.Eu am gasit una din metode:-schema sa aiba elemet central un micro controller programat code protect, si apoi ii arzi pinii de programare.Nu cred ca mai ai cum sa-l citestiVoi aveti si alte idei la fel de nastrujnice ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

5

• pisoiu

3

• Gerula

2

• cristi666

2

Top autori în acest subiect

1 cat de importante si de rare sunt schemele pe care le folosesti cand este plin netu de asa ceva?2 sti cum e romanu, daca vrea sa isi atanga un scop reuseste ca il duce capul..nu mai vb de hackeri.3 cred ca cea mai buna metoda e sa le tragi pe un cd si cand ai nevoie de ele sunt acolo si nevazute de nimeni :)

Link spre comentariu

-schema sa aiba elemet central un micro controller programat code protect, si apoi ii arzi pinii de programare.

Daca pe linga schema mai pui si ceva detalii despre ce face obiectul, un programator 'pasionat' iti rescrie codul (sau face altul mai bun) fara probleme.
Link spre comentariu

toarna montajul in rasina si totul e ok.fa precum neamtu,dar chiar si asa am reusit sa fierb rasina si sa scot circuitul.totusi nu cred ca o sa faca cineva de pe la noi o chestie deosebita incat sa fie protejata :finga:

Link spre comentariu

"un programator 'pasionat' iti rescrie codul (sau face altul mai bun) fara probleme"Foarte frumos. Dar macar stiu ca munceste si el. Daca poate sa-l rescrie nu pot decat sa ma bucur.Intr-adevar stiu multi care cumpara kit-uri doar ca sa le copieze schema.Dar, cad vei baga bani intr-un amplificator, il testezi ceva timp, arzi piese, iar cumperi altele, alergi dupa osciloscop, nu-ti va face placere sa-ti copieze altul schema.

Link spre comentariu

"un programator 'pasionat' iti rescrie codul (sau face altul mai bun) fara probleme"Foarte frumos. Dar macar stiu ca munceste si el. Daca poate sa-l rescrie nu pot decat sa ma bucur.

Uneori, nu codul, ci ideea in general se fura, asa ca nu prea ai ce proteja.De exemplu, daca o firma scoate un kit de termostat pt. clocitoare si care se poate vinde bine, o alta firma va scoate alt termostat, bazat pe o alta schema, asa ca nu schema e problema, ci ideea. De cele mai multe ori nici nu se copie schema, caci nu asta e problema, ci se incearca crearea unei scheme cu costuri mai mici, adica sa iasa un produs ieftin.

Intr-adevar stiu multi care cumpara kit-uri doar ca sa le copieze schema.Dar, cad vei baga bani intr-un amplificator, il testezi ceva timp, arzi piese, iar cumperi altele, alergi dupa osciloscop, nu-ti va face placere sa-ti copieze altul schema.

Multe firme folosesc pt. kiturile comercializate, scheme tipice de aplicatie, dar si scheme care pot fi gasite usor pe net. Mai rar o sa vezi o schema originala (cu originalitate) in 2 kituri.Vrei sa spui ca schema in schema initiala nu te-ai inspirat de nicaieri ?Daca iti scoate cineva schema, crezi ca nu va arde tranzistori, incercand sa o puna in functiune? E plin forumul de posturi "am facut si nu imi functioneaza".Judecand dupa acest principiu, nici nu ar trebui sa mai posteze nimeni nimic pe net, caci a muncit si nu trebuie sa dea si altora.Oricum nu iti poate fura procedura de fabricatie, testare prin cumpararea kitului.Parerea mea personala este ca trebuie publicate scheme de principiu si diverse aplicatii, dar nu intotdeauna proiecte complicate. Si pe acest forum mai vezi cereri pt. proiecte de diploma sau alte lucrari cu posibile aplicatii comerciale. Nu agreez ideea de a-i da cuiva "mura in gura", fara ca acea persoana sa munceasca.
Link spre comentariu

Daca ai proiectat un amplificator si il vinzi in format KIT atunci nu prea ai cum sa protejezi schema..ai putea sa folosesti piese(tranzistori ..conzi)nemarcate.Nu cred ca o sa incerce cineva sa masoare parametrii tranzistoarelor..oricum schema de principiu tot o poate copia de pe kit.One are dreptate..idea conteaza..din pct de veder informatic nu cred ca exista program de parolat ,criptat date de care sa nu poti trece

Link spre comentariu

Am demontat de curand o unitate centrala de la un kit de talefon pt masina, cutia la care se conecteaza alimentarea, microfonul extern, boxa, suportul pt telefon si antena gsm, si am avut o surpriza, toate, absolut toate integratele de pe placa, atat cele thd cat si cele smd au fost "sterse" cu o solutie pt a indeparta scrisul de pe ele . . . deci se mai aplica si solutii extreme :axe:

Link spre comentariu

Intr-un osciloscop digital chinezesc am gasit toate chipurile din partea analogica si FPGA-ul polizate pur si simplu, sa nu se mai vada scrisul. Insa nici metoda asta nu e infailibila. Cu putina experienta la activ si cu rabdare poti sa identifici componentele foarte usor, urmarind alimentarile si semnalele tipice care se presupun ca le foloseste integratul respectiv (de ex. la un ADC cauti semnalul de clock si semnalul analogic de intrare, apoi te uiti care produs de pe piata are asignati pinii respectivi). Cel mai greu de identificat sunt componentele SMD in capsule mici care nu au trecut codul in clar ci prin marcaje specifice producatorului, condensatorii si bobinele smd.Nu cred ca exista protectie infailibila in sensul asta, tot ce trebuie e putina rabdare, niste scule, depinde ce vrei sa faci, si o motivatie.Am vazut inclusiv cazuri in care un microcontroller e dezbracat pana la pastila de siliciu, iar extragerea codului din el se facea dupa interventia fizica pe pastila de siliciu./pisoiu

Link spre comentariu

Am la cerviciu un aparat pt. testat acumulatori.Are mai multe integrate de acelasi tip, alaturi de un microcontroller.M-am amuzat f. tare cand am vazut ca din 5 circuite asemanatoare care erau polizate astfel incat sa nu se vada tipul, inscriptionat initial pe partea superioara, unul "scapase" si am aflat ce integrat e. :smt005

Link spre comentariu

Am vazut la unele firme care vand kituri electronice, ca publica schemele cu greseli, astfel incat, daca le copiaza un amator, sa aiba mari sanse sa nu ii mearga.

Am mai observat in anumite situri, chiar scheme publicate in reviste, cablaje cu greseli, alaturi de fotografia montajului realizat, care probabil mergea. De asemenea, am remarcat notarea gresita o componentelor sau a valorilor unor componente ex. 22K in loc de 2.2K s.a.m.d.

Asta zic eu ca e o buna metoda, desi penibila. Mai bine nu mai publici schema, decat sa o publici cu greseli.

De exemplu http://www.smartkit.com

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări