Vizitator Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Capacitatea unei baterii se măsoară în Ah, adică amperi oră (amperi * oră, NU amperi pe oră). Ea ne spune câte ore ar rezista bateria la un consum de atâţia amperi. Bineînţeles, în loc de amper oră se pot folosi submultiplii amperului. De exemplu, putem da capacitatea în mAh, adică miliamperi oră. 1 Ah = 1000 mAh (formula 1) Observăm că, pentru a specifica ce capacitate are o baterie, intră în calcul doar curentul şi timpul, adică amperii şi orele. Dacă vrem să vorbim de energia acumulată într-o baterie, atunci pe lângă curent şi timp, mai trebuie să ţinem cont şi de tensiunea (adică de volţii) bateriei. Energia acumulată într-o baterie, este o altă unitate de măsură decât capacitatea bateriei. Să nu confundăm capacitatea cu energia. După cum ziceam, capacitatea bateriei ţinea cont doar de curent şi de timp. Spre deosebire de capacitatea bateriei, energia acumulată de o baterie ţine cont atât de curent şi de timp (adică de capacitatea bateriei), cât şi de tensiunea bateriei. Energia se poate măsura în Wh, adică waţi oră (NU waţi pe oră). Watt se citeşte "vat", iar waţi se citeşte "vaţi". Uneori se foloseşte un multiplu, KWh (cum e şi pe factura de la lumină), kilowatt oră. 1000 Wh = 1 KWh (formula 2) Din cele discutate mai sus, legătura între capacitatea şi energia unei baterii este: Energia = Capacitatea bateriei * Tensiunea (formula 3) P.S. Am scris watt oră despărţit ca să nu se confunde liniuţa dintre cuvinte cu semnul minus de la scăderea a două numere. Conform dicţionarelor, scrierea corectă se face unind cuvintele prin liniuţă, adică miliamper-oră, kilowatt-oră şi tot aşa. Se pare că e admisă şi scrierea legată, într-un singur cuvânt, cum ar fi wattoră. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Câteva precizări în plus: Amperoră (Ah) nu este curent. 1Ah (un amperoră), NU este acelaşi lucru cu 1A (un amper). Amperul reprezintă curent electric, pe când amperora reprezintă capacitatea unei baterii. Toate mărimile electrice de mai jos, sunt diferite între ele: [*:2l9y7ka2] A (amper) [*:2l9y7ka2] Ah (amperoră) [*:2l9y7ka2] V (volt) [*:2l9y7ka2] W (watt) [*:2l9y7ka2] Wh (wattoră)Fiecare înseamnă altceva. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Am o intrebare, exemplu 1 Ah , bateria va rezista 1 ora la un consum de 1 A? Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Am o intrebare, exemplu 1 Ah , bateria va rezista 1 ora la un consum de 1 A? Capacitatea unei baterii se măsoară în Ah, adică amperi oră (amperi * oră, NU amperi pe oră). Ea ne spune câte ore ar rezista bateria la un consum de atâţia amperi. Link spre comentariu
valangjed Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Am intalnit , destul de rar , acumulatori a caror capacitate este data in Coulombi ©.Pentru cei care nu sunt familiarizati ar trebui spus ca 1Ah=3600 C deci pentru a transforma din Coulombi in Ah impartiti la 3600. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Am o intrebare, exemplu 1 Ah , bateria va rezista 1 ora la un consum de 1 A? Capacitatea unei baterii se măsoară în Ah, adică amperi oră (amperi * oră, NU amperi pe oră).Ea ne spune câte ore ar rezista bateria la un consum de atâţia amperi. Mai usor s-ar fi dat un exemplu concret La o baterie de 12 V cu capacitatea de 30 Ah este conectat o rezistenta sau etc, ce consuma 2 A . Deci la un consum de 2 A bateria va functiona 15 ore. Este mult mai pe intelese si nu e nevoie de multa filosofie Link spre comentariu
Vizitator crior Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Daca la un UPS cu o bat de 12V si 14Ah pun o bat de 12V si Ah mai mare sau mai mic este OK?Multumesc! Link spre comentariu
MaesTTro Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Daca va avea capacitate mai mare , va functiona un timp mai indelungat, adica se va descarca mai greu. Link spre comentariu
seichter Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 si cum se calculeaza?se imparte Amperi ora la curentul pe care il consuma sarcina?nu sunt ceva calcule mai elaborate?se ia in calcul si tensiunea nominala a bateriei?Am un acumulator de 6V 4.5Acite ore va tine pentru un consum de 0.7A? dar pentru un consum de 0.012A?6.42 ore in primul caz si 375 ore in al doilea caz?si cum calculez ce capacitate trebuie sa aiba acumulatorul ca sa tina 72 ore la un curent consumat de 0.7A?Am cautat si pe google dar nu prea am inteles,poate imi explicati voi cum sta treaba.Multumesc Link spre comentariu
valangjed Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 0.7A*72h=50.4Ah.Ca sa fii sigur, folosesti o baterie de 55Ah. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 si cum se calculeaza?se imparte Amperi ora la curentul pe care il consuma sarcina?nu sunt ceva calcule mai elaborate?se ia in calcul si tensiunea nominala a bateriei?Am un acumulator de 6V 4.5Acite ore va tine pentru un consum de 0.7A? dar pentru un consum de 0.012A?6.42 ore in primul caz si 375 ore in al doilea caz?si cum calculez ce capacitate trebuie sa aiba acumulatorul ca sa tina 72 ore la un curent consumat de 0.7A?Am cautat si pe google dar nu prea am inteles,poate imi explicati voi cum sta treaba.MultumescPentru toate acestea trebuie sa spui capacitatea acumulatorului (masurata in Ah - amperi ora) Link spre comentariu
MaesTTro Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 "si cum calculez ce capacitate trebuie sa aiba acumulatorul ca sa tina 72 ore la un curent consumat de 0.7A" in acest caz bateria ar avea capacitatea 50,4 Ah Link spre comentariu
valangjed Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Graba strica treaba!N-am observat ca era "6V 4.5A", am dedus "4.5Ah".Banuiesc ca asa scria pe baterie. Link spre comentariu
seichter Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Ai dreptate,4.5Ah scrie,deci cum se calculeaza? Link spre comentariu
MaesTTro Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Ai dreptate,4.5Ah scrie,deci cum se calculeaza?La un consum de 4,5A bateria va functiona o ora Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum