Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aeroionizator de camera


molioa

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un aeroionizator de camera, eficient. Asa ca rog pe toti cei ce detin scheme functionale, eventual verificate sa posteze.Am gasit ceva simplu si interesant, postez schema si o supun atentiei cunoscatorilor. Se pare ca in componenta ar fi vorba de un variator si o bobina de inductie de autoturism? Ce parere aveti de schema, poate fi functionala?

post-19305-139829512632_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • molioa

    5

  • Spitfire

    2

  • em2006

    2

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema aia scoate pulsuri de ambele polarităţi, iar tensiunea din secundar nu poate fi controlată precis.Nu sunt sigur de informaţia din paragraful ăsta, dar ştiam că ai nevoie de curent continuu. Parcă doar ionii negativi erau buni, şi nici ăia prea mulţi (din cauza asta, la aparatele de aer condiţionat cu ionizator, ionizarea se opreşte singură după câteva minute). La fel, nu trebuie să ajungi să generezi ozon, am auzit că dacă îl respiri, n-ar fi bine pentru sănătate.Aparatul meu pentru aer condiţionat are şi ionizator, dar n-am observat niciun efect când dau drumul la ionizator. :84

Link spre comentariu

-da, e nevoie de curent continuu-da, doar ionii negativi sunt buniam gasit schema pe un forum, si un nene zicea ca a facut-o, dar topicul este vechi, si nu mai ai pe cine intreba detalii.alte scheme n`aveti?

Link spre comentariu

Problema este că, dacă electronii care se desprind de pe aeroionizator au energie prea mare, atunci obţii ozon. Asta nu e bine. Electronii de energie prea mare apar atunci când tensiunea este prea mare, sau când există vârfuri ascuţite de metal în aparatul ionizator (în vîrfurile ascuţite, câmpul electric este mai puternic, deci electronii rezultaţi vor avea o energie prea mare).

 

Dacă au energie prea mică, nu e bine pentru că nu se obţine ionizarea. Obţinerea ionizării depinde şi de caracteristicile atmosferei (presiune, temperatură, umiditate).

 

Dacă ai tensiune alternativă, iar nu e bine, pentru că obţii şi ioni pozitivi, nedoriţi.

 

În concluzie, dacă vrei să faci treabă ca la carte, nu e simplu.

Scheme simple şi ieftine există, dar "cât dai, atâta face".

 

Căutând: http://lmgtfy.com/?q=air+ionizator+schematic, am găsit mai multe scheme şi link-uri.

Link spre comentariu

Elementul radiant poate fi o sarma de cupru dezizolata, de 3-4 metri lungime,asezata orizontal la 30-40 cm sub tavan, la capete izolata fata de cei doi pereti ai camerei cu 10-20 cm de guta(fir de nailon pt. pescuit).Varianta asta e descrisa amanuntit in una din cartile lui Boghitoiu, "Electronica peste tot".

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Schema aia scoate pulsuri de ambele polarităţi, iar tensiunea din secundar nu poate fi controlată precis.Aparatul meu pentru aer condiţionat are şi ionizator, dar n-am observat niciun efect când dau drumul la ionizator. :84

Aş pune întrebarea aici -cum se verifică dacă funcţionează ionizatorul sau nu?
Link spre comentariu

Apare un miros aparte in camera in zona ionizatorului, iar dupa cateva zile de functionare se acumuleaza mult praf si chiar funingine in apropierea firului ionizant (mai ales la fumatori).Mirosul e greu de descris, dar e similar celui simtit in aer dupa o furtuna cu descarcari atmosferice .Randamentul ionizatorului depinde de suprafata antenei ionizante, deci nu va faceti mari sperante de la ionizatoare minuscule auto cat palma de mari.Personal am folosit un ionizator din cartea D-lui Boghitoiucu o antena de un metru, la nivelul tavanului la serviciu. Chiar avea efect, l-am folosit mult timp.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări