Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Persulfat de amoniu sau clorura ferica?


bogdanel

Postări Recomandate

Am cumparat persulfat de amoniu, in punga, in stare solida. Scrie ca se amesteca cu apa calda, la 50grade, 0.7litrii. L-am amestecat, iar prima surpriza este ca nu se dizolva in totalitate. A doua este ca timpul de corodare este mare, vreo doua ore pentru PCB de 35microni acoperirea cu cupru. Ce vreau eu sa shtiu: este normal sa nu se dizolve in totalitate? Voi, cei care lucratzi cu persulfat, ce parere avetzi de el, comparativ cu clorura? Sunt chestii pe care trebuie sa le shtiu in plus fata de corodarea cu clorura?Merci de ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    5

  • radhoo

    5

  • bogdanel

    4

  • Extasy2525

    4

Top autori în acest subiect

La mine nu dureaza mult, pun clorura intro casoleta (pun cam 250ml) pt un pcb de dimensiunea 10x10 cm si inainte de a introduce pcb-ul o bag la cuptorul cu microunde, o incalzesc si porma introduc pcb-ul..si o agit cam 10 min si e gata....mai misto e iarna ca e data drumu la caldura si o tin pe calorifer mentinanduse calda, ca la cuptor dupa 5 min se cam raceste :)

Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru

eu nu o incalzesc ca nu am cum, unde, dar tin pcb-ul si clorura intr-un vas aproape de aragaz (15-20cm) si dureaza cam mult. ori pun eu prea putina ori e ea prea slaba. :finga: oricum imi fac treaba. eram curios sa vad care e treaba cu persulfatul acesta de amoniu.

Link spre comentariu

Cu persulfatul, pana in momentul asta, singurul avantaj ce il pot remarca este ca e transparent, deci potzi supraveghea corodarea. Oricum ma bate gandul sa-mi iau un bac de corodare vertical, ca nu are rost sa ma tot chinui cu scosul placii pentru verificare.Deci sa intzeleg ca persulfatul asta e asha de exotic incat nu s-a lovit nimeni de el?

Link spre comentariu

cea mai rapida corodare in solutie de clorura ferica se face la contactul cu pelicula de la suprafatapuneti placa pt cablaj in asa fel incat sa pluteasca pe suprafata lichidului cu partea cu Cu in contact cu solutiamerge de pana la 5 ori mai repede asa :supz:ai mai putea incerca si in acid azotic H2NO3

Link spre comentariu

tata mia zis ca la electronica se foloseau niste chesti misto la corodare, era un vas care avea la fundul lui un furtun care intra in pompa, iar pomapa aia il readuce in vas cu presiune direct pe pcb, corodarea era foarte rapida..miar placea si mie o chestie de geanul asta..intrebarea mea, cum sar putea face ca o pompa de apa e facuta din fier, sau ce matierial o utiliza, oricum e vb ca in timp acest material de la clorura se corodeaza si el...vreo idee ceva?...si chiar acum mia venit o idee tampita rau de tot, ma uitam la acvariu si ma gandeam ca in cuva respectiva unde corodez pcb-ul sa bag piatra care scoate bule si agita clorura..sau ceva mult mai tare sa fac chesti cu pompa din pompa de la acvariu de filtrare a apei pt pesti, e facuta numai din plastic si nu cred ca are cum sa se strice in timp, dar mie mila de pesti sa il las fara :)

Link spre comentariu
Vizitator alex

Eu mi-am facut, foarte simplu, impreuna cu un prieten, tanc de corodare. Inaltimea e cam de 22cm, latimea de 25 cm si adancimea sau deschiderea fantei prin care intra placa de 4cm. Tancul e facut din sticla de 4mm si este etansat cu silicon special pentru acvarii. Se gaseste in magazine si pe tub scrie "Aqua Silicon". Pe fund am pus un furtun de stropitoare de parbriz de Dacia. Furtunul este gaurit din 1.5cm in 1.5cm. La unul din capetele furtunului e conectata o pompa de acvariu. Celalalt capat are un dop de silicon. In tanc imi intra aproximativ 1,5 litri de clorura. Temperatura optima la care ar trebui incalzita clorura ar fi undeva pe la 60 de grade celsius.Incalzirea clorurii se poate face cu un incalzitor de acvariu. Eu mi-am luat unul de 10W care este total inutil. Dupa ce l-am cumparat am facut calcule si am constata ca la cantitatea asta de clorura mi-ar trebui un incalzitor de 300W ca sa incalzesc clorura destul de repede (nu mai tin minte cat am calculat timpul de incalzire). Presupun ca si-ar face treaba si un element de 100W. Vedeti ce gasiti la magazinele de animale (pompa+incalzitor).Cand folosesc bulele si incalzesc clorura pe la 50-60 de grade, in functie de dimensiunea placii, corodez cam intre 5 minute si 15 minute o placa dublu strat.

Link spre comentariu

da e o chestie misto ceea ce zici tu, silicon se poate procura unul de la bizon sau moment, dinala sanitar...eu cu dinala miam lipit un acvariu de 40 L si nu am probleme ( daca ar fi sa am am puso), deci se pare ca si uneltele de la cvariu sunt folositoare si la altceva nu numai la pesti, cred ca in locul stropitoarei de parbriz se poate folosi si cred ca cu un mai bun rezultat o piatra de acvariu care aeriseste apa..se gasesc lungi de 20 respectiv 30 cm si isi face treaba destul de bine :)

Link spre comentariu
Vizitator alex

Ideea e sa produci bule pe toata suprafata tancului nu doar intr-un colt. De aceea furtunul este mult mai bun decat piatra respectiva.Siliconul special de acvarii este mult mai bun, Are o aderenta mai mare la sticla si o elasticitate crescuta. Eu nu m-as increde prea mult in acvariul de 40l facut cu silicon sanitar. Plus ca siliconul sanitar s-ar putea sa fie un pic nociv pentru pesti :d

Link spre comentariu

Nu stiu daca ai observat cum functioneaza piatra de care zic eu, dar parerea mea este ca ar da rezultate destul de bune :).pai m^2 de geam de 6mm cand miam facut eu acvariul era cam 400.000, oricum pt asemenea chestie nu cred ca ai nevoie de atata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări