Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema ATS - 01

Electronist

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Si acea schema e corecta, dar are aceiasi deriva termica si aceiasi neliniaritate, la aceiasi referinta de 1,3-1,4V. Pentru liniaritate de la 0V, cu intrare diferentiala avand 2xBC557 in plus, nu se poate spune ca e mai complex. Nu sunt pretentii deosebite asupra cablajului, cateva componente pot fi legate "in aer" sau pe potentiometrul existent, cu modificari minime.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Electronist

11

• em2006

3

• Marian

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa le ia ..... de scheme, ca am ars un pumn de DB-uri sa realizaz semnalizarea la scurt si suprasarcina si tot nu am reusit. Am facut si modificari in schema sa fie identica cu cea prezentata de mine mai sus si degeaba,tot nu functioneaza. Astept opinii. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In solutiile tale, foloseste un cond 0,1u intre baza BC-ului (sau BD?) care citeste curentul si rezistorul de pe care citesti. Nu folosi nici un cond in baza BD-ului care comanda 2N-urile.

Link spre comentariu

In prima schema am facut urmatoarea modificare: rezistenta de 5k1/3w serie cu semireglabilul de 500 ohmi am legat-o la emiterul lui T4.Nu am mutat rezistanta de 1,8 k /3w la colectorul lui T1.si nu am eliminat condul de 0,1 nF.Daca fac si celelalte modificari.......?

Link spre comentariu

Mi-am amintit ca am facut sursa dupa schema asta (sau asemanatoare) la o aplicatie prin anii '80. Am gasit agenda respectiva si am scanat schema, pt comparatie, poate e de ajutor:

Posted Image

Modificarile care zici ca le-ai facut nu mi se par prea inspirate.

Ca si configuratie, desenul pe care l-ai postat e corect, nu mai trebe modificari majore.

Link spre comentariu

Cam asa vad eu o solutie completa cu piesele din dotare:[attachment=0]stab.GIF[/attachment]Reglaj liniar al tensiunii (brut si fin) 0-33V din P2+3, reglaj liniar al curentului limitat 0-2,5A din P1.Daca anumite date nu convin, se poate modifica.

schema asta inteleg ca ofera limitare de curent !? se pot regla din P1 curenti mici de genu 10-20mA? imi place schema, pare o alternativa la sursa de la rubrica diy 0-30V, 0-3A cea cu 3 TL-uri.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Rezistorul de 2 ohmi din ultima schema are o valoare mare, e posibil sa salveze tranzistorul de putere la scurt, dar mult mai sigur pentru asta ar fi disparitia acelor conduri din baza darlingtonului, comanda cu un curent constant si legarea bazei BD135 care citeste curentul, la intrarea in rezistorul de 2 ohmi printr-un cond de cca. 0,1u care ar fi capabil sa aduca mai rapid BD-ul in starea de conductie. In rest, aceleasi inconveniente privind liniaritatea reglajului (+ referinta instabila de 1,4V).

@XAN77 Exista limitare de curent si este reglabila. Peste tensiunea citita pe 0,56 ohmi se mai adauga una livrata de al doilea generator de curent. Cu cat adaugi mai mult, cu atat cititorul de curent se deschide mai repede, adica la curenti mai mici. Totusi, referinta este Ube, deci instabila termic. Este posibil, de exemplu, sa reglezi la 1A si peste un timp sa obtii 0,8-1,2A, functie de regimul termic. Pentru o buna precizie e nevoie de un diferential (ca la tensiune sau cu AO) cu o referinta imuna termic. Cele mai imune zenere sunt de 4V7 si 5V1 (intre ele se face tranzitia de la coeficient termic negativ la pozitiv). Deci nu poti realiza cu solutia asta precizii de 10mA. In schimb, pe tensiune precizia e buna, merita montarea unui reglaj fin, imunitatea termica se poate obtine prin montarea celor doua BC din diferential, cat mai aproape fizic unul de celalalt astfel incat orice influenta termica sa le afecteze pe ambele. Am pus solutia in contextul topicului, nu ca fiind cea mai performata. AO ofera precizii mai bune, dar nu recomand folosirea lor la protectia in scurt, datorita intarzierilor introduse de retelele de compensare, sau eventual se poate combina cu una asemanatoare celei cu tranzistor din schemele anterioare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Am revenit dupa o perioada grea pentru mine. Am fost ajutat sa realizez cablajul stabilizatorul dar tot nu am reusit sa-l finalizez .Dupa schema simplificata a lui Smilex rez de 68 ohmi din baza T4, respectiv emitor T5 cedeaza. Ce se intampla? Unde am gresit? Multumesc anticipat pentru ajutor.

Link spre comentariu

Esti sigur ca acel cablaj respecta schema intocmai? verifica-l foarte atent, mai mult ca sigur sunt erori penca rezistenta aia n-are nici un motiv sa cedeze daca schema este respectata, ea serveste ca shunt pentru generatorul ala de curent constant format de T4 si T5, limitarea este 0,65/68, adica aproximativ 10mA, imposibil sa distruga rezistenta penca disipatia este infima, deci repet, esti sigur ca ai respectat schema intocmai?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări