Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema ATS - 01


Electronist

Postări Recomandate

Am un alimentator cu tensiune stabilizata.Scrie pe el ATS - 01. Este fabricat in 1984 in Alexandria.Se folosea la alimentarea dozatoarelor in micro-FNC-uri la complexe de crescut porci.Are traful cu miezul 3,5x4,5.Schema este relativ simpla, dar l-am "recuperat" de la cineva in stare jalnica si legaturile cred ca nu sunt realizate corect.Se intampla urmatorul fenomen:de la 0-18 V am o reglare fina ,liniara a tensiunii. Dupa 18 V cresterea tensiunii este logaritmica.Tensiunea in secundar este de 29.4 V.Unele valori ale pieselor cred ca nu sunt corecte;nu erau,sau erau distruse.Nu am avut ce sa masor la unele din ele( ex.:P1,condensatorul de 470 pus de mine).Si nu inteleg rostul condensatorului de 100 pF.De aceea atasez shema desenata dupa cablaj (cred ca este corecta 95%) si va rog sa ma ajutati completand in caz de eroare si cu valorile corecte ale pieselor de care nu sunt sigur. Mentionez ca T1 este 2N3055, T2, T3, T4 sunt toti DB 135 (sunt originali) si sunt buni.

post-17127-139829512276_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Electronist

    11

  • em2006

    3

  • Marian

    3

  • Dr.L

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

... mie mi se pare ciudată schema...ar fi o schemă clasică de stabilizator cu amplificator de eroare, și protecție la supracurent...ciudățenii:- rezistența de 5,1 k, cea din baza lui T1... m-aș fi așteptat să fie legată la emitorul lui T1, sau, și mai bine, să lipsească... așa, pusă la masă, cam șuntează regulatorul...- electroliticul, din nou, nu prea-și are locul așa cum e pus în schemă... sigur nu era pus pur și simplu între plus și masă, ca filtraj și atât?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Schema e corecta. Configuratia limitatorului de curent iti ofera o limitare tot mai mica, pe masura ce tensiunea la iesire e mai mare. Este mai degraba un limitator de putere, se poate modifica. Condul din baza darlington este bun daca exista variatii de curent spre sarcina (audio). Poate fi exclus daca baza T2 se ataca nu cu 1K ci cu un generator de curent constant. Raspunsul sursei ar fi astfel mult mai bun.Nu poti avea in configuratia asta o variatie liniara. Referinta de pe divizorul format din 1K2 si parti de potentiometru de 1K, este de 1,4V (dioda 1N si jonctiunea BE a T3). Poti calcula tensiunea la iesire in functie de divizorul format in mai multe puncte ale potentiometrului si ai sa constati ca e imposibil sa obtii o variatie liniara. Utilizarea unui logaritmic te mai ajuta, dar nici cu el nu obtii perfect. Poti insa schimba configuratia, daca variatia liniara este esentiala. Obtii o variatie perfect liniara functie de deplasarea cursorului.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru opiniile dv. Liniaritatea este esentiala. Cum sa schimb configuratia? Sursa respectiva are cablajul original de la producator.Cred ca trebuie sa-l refac. Si in acast caz am posibilitatea sa atac baza lui T2 cu un generator de curent constant.Va rog sa-mi sugerati o schema de stabilizator ,tot cu tranzistori.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cam asa vad eu o solutie completa cu piesele din dotare:post-1-139829513056_thumb.gifReglaj liniar al tensiunii (brut si fin) 0-33V din P2+3, reglaj liniar al curentului limitat 0-2,5A din P1.Daca anumite date nu convin, se poate modifica.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Nu exista nici un pericol de extinctie.Sau o varianta simplificata, fara reglaj fin dar liniar, cu limitare la cca. 2,5A:post-1-139829513137_thumb.gifRezistorul 3k3/1W limiteaza la 10mA prin LED, poate fi si un curent mai mic (10k).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schemele propuse de smilex,rezolva liniaritatea reglajului de tensiune ;schema gasita e similara din punctul de vedere a reglarii tensiunii de iesire,cu cea testata de tine,adica neliniara.Pana la urma daca doresti simplitatea,poti rezolva cumva si la schema ta reglajul tensiunii.Inseriezi cu potentiometrul de 5K,unul de cateva sute ohmi,din care poti face reglajul fin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări