Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraziti alimentare?

Cilibiu

Postări Recomandate

Nu stiu de ce trebuie sa complici lucrurile atat in mod inutil, ce ai pus tu acolo nu are nici o legatura cu transilul, acesta este asa cum am mai spus ( si am postat surse care confirma asta ) un soi de zenner cu raspuns mult mai rapid, atat si nimic mai mult, n-are nici o treaba cu tiristorul, dar e parerea ta si o respect astfel incat nu mai insist.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

30

• Cilibiu

25

• maxim_sedilec

13

• Ticu

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu mai pot edita mesajul anterior asa ca postez un altul cu scopul de a prezenta 2 pdf-uri care sa lamureasca o data pentru totdeauna sper eu modul de functionare al diodei transil, cine nu se lamureste nici acum....probabil are oarece probleme de conceptie :freaza:

Link spre comentariu

Cand imi ajunge comanda fac 2 filmulete cu si fara transilent pe alimentarea borudlui moto, impreuna cu osciloscopul, sa vedem clar diferentele si daca se scurcicuiteaza.In datele tehnice zice exact ce ar trebui sa faca, in simulari face ce nu trebuie sa faca, mai ramane de vazut in realitate daca face sau nu ce trebuie sa faca, asa ca voi monta bordul cu MCU bulit pe moto din nou si voi pune osciloscopul pe 12V si voi clansona sa vedem ce avem pe osciloscop, dupa care voi aduga un trasilent de 20V bidirectional sa vedem ce imbunatatiri apare, daca se face praf MCU ma doare undeva ca oricum am comandat altul ca sal schimb, asa ca acesta va deveni cobai, sa sper ca nu se duce display-ul ca aici chiar ca ma voi zgaria pe ochi. :bataie

Link spre comentariu

@pisica matache a spus ceva destul de relevant cu cateva mesaje in urma, si anume ca intre datele oferite de producator si simulari se alege prima varianta, si este si normal sa fie asa, simularile nu pot fi luate ad-literam la orice chestie deoarece ele nu pot reproduce anumiti factori imprevizibili, simularea ajuta doar intr-o masura limitata si numai daca stii cum functioneaza circuitul respectiv si cum trebuie implementata simularea. o sa iau ca exemplu simularea unui amplificator audio care pe sarcina rezistiva ofera unele rezultate dar in realitate este foarte posibil ca diferentele sa fie foarte mari, de ce? pai sarcina amplificatorului va fi una reactiva, bobina unui difuzor, comportamentul ei tare greu poate fi simulat, chiar si o sarcina rezistiva in realitate poate oferi rezultate diferite, si asta deoarece in realitate rezistenta respectiva are un anumit factor de toleranta pe care nu ai cum sa-l controlezi, si in realitate ea se si incalzeste si modificarile de temperatura schimba destul de mult proprietatile ei, simulatorul n-are nici o sansa sa reproduca asa ceva, cand se va intelege acest lucru, se vor evita si greseli de perceptie ca ale colegului @maxim_sedilec.

PS: Display-ul nu are nici un motiv sa ti se arda, si nici MCU, nu atata vreme cat ai un regulator de tensiune care sa mentina alimentarea lor la nivelul potrivit, spike-urile sunt prea scurte ca sa le afecteze atat de serios asadar nu risti nimic.

Link spre comentariu

@marian are dreptate in legatura cu simularea, incercati sa simulati incarcarea unui condesator de 100uF printr-o rezistenta de 100k, ce zice simulatorul? simulatorul arata instant tensiunea de alimentare a circuitului, in realitate tensiunea urca lent pe condesator, de acea nu prea iau in considerare anumite montaje, totusi ciudat fapt ca in proteus daca supun un zener de 5 V la o tensiune de 20v printr-o rezistenta de 10 ohm, zenerul nu se scurcicuiteaza iar tensiunea pe el este de 10V, chiar si la 1 ohm zenerul inca nu se scurcicuiteaza , pe el am 17V. Deci in realitate este altceva.Simularile sunt cat de cat infirmativ, dar nu sa te iei dupa ele.

Link spre comentariu

-In simulator poti folosi o pereche de BC546/556 ca si finali intr-un amplificator de 100W, multisimul nu va protesta; In realitate acestia vor pocni la puteri peste 0,5W.

-In simulator poti pune o dioda zenner de 10V direct in paralel pe o sursa de 20Vcc, multisimul nu va protesta; in realitate dioda zenner va busi instantaneu neavand limitarea de curent necesara.

-In simulator poti conecta sarcini de zeci de A la iesirea unui singur regulator LM317, multisim ( sau oricare alt program de simulare ) nu va protesta; in realitate regulatorul sau va intra in protectie sau va busi.

Si lista de minuni ale simulatoarelor poate continua la nesfarsit, ideea se subantelege, si incepatorii in electronica fac de obicei indiscriminatoriu marea greseala sa puna botul la tot ce spune multisim sau alt program de simulare, crezand ca le va face el toata munca de calcul si teorie pentru ei, realitatea este ca simulatorul este uti daca si numai daca ai o buna pregatire teoretica si intelegi macar la un nivel decent cum ar trebui sa functioneze un circuit, simulatorul nu se foloseste pentru proiectarea de cicuite ci se foloseste pentru confirmarea sau infirmarea calculelor deja realizate si asta doar intr-o mica masura deoarece sunt destul de putine situatiile in care poti avea incredere in simulator tocmai datorita incapabilitatii sale de a reproduce fenomenele incontrolabile, fenomenele parazite, si in acest caz nevoia de a sti si cum sa simulezi corect un circuit este cu atat mai importanta. Cu alte cuvinte, simulatorul iti poate confirma atunci cand este nevoie ceea ce deja stiai.

Link spre comentariu

Un simulator caruia-i pui componentele aiurea iti va arata intotdeauna si curentul care trece prin componente. E treaba simulantului sa interpreteze corect rezultatele.In cazul de fata, lipsind cu desavarsire orice componenta continua in pozele cu osciloscop din simulator, raman la parerea mea ca e "eroare de conectare a osciloscopului".Si testul cel mai simplu e inlaturarea diodei din schema simulata si observat rezultatul.

Link spre comentariu

Simulatorul interpreteaza corect numai in masura in care utilizatorul introduce schema corect, simulatorul nu va sti sa iti spuna cand o componenta se incalzeste prea tare datorita stresului sau racirii ineficiente, si nici ca puterea disipabila pe componenta respectiva a scazut mult datorita derivei in functie de temperatura, simulatorul nu va sti niciodata sa spuna cand o componenta pocneste deoarece un curent prea mare o traverseaza, numai tu poti vedea asta daca inserezi in ampermetru si cunosti dinainte curentul maxim care ar trebui sa fie acolo, lucrurile astea nu ti le va spune simulatorul niciodata, astfel incat desi si eu ma numar printre cei care utilizeaza multisim uneori, totusi tot pe cunostintele proprii ma bazez atunci cand dau un diagnistic sau un pronostic.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut. Am revenit cu cateva detali.Nu stiu daca am zis mai sus in vreun post, dar zic acuma.Ceva asemanator cu paraziti aveam la BORDUL DIGITAL care il facusem pentru moto, mai exact daca clansonam, se reseta bordul, chiar se si bloca, asa ca am luat 2 transilenturi, unul de 6.8 parca si altul de 20. Leam pus si nu mai am absolut nici un fel de problema, ele nu sau ars, in schimb isi fac treaba foarte bine.

Link spre comentariu

Clansonul in cazul in care este unul clasic atunci are o bobina si ca orice bobina prezinta si o inductanta anume care inductanta atunci cand este alimentata se incarca cu o anumita energie, energia respectiva provoaca anumite varfuri de tensiune care pot afecta alti consumatori alimentati de la aceeasi sursa, transilul asa cum am mai spus poate fi intepretat precum un zenner, diferenta principala ar fi reactia mult mai rapida, dioda supresoare blocheaza tocmai varfurile acelea, adica tot ce trece peste tensiunea la care este evaluata va fi condus catre masa ( scurtcircuitat ), dar numai acele varfuri, nu si tensiunea normala de lucru, tocmai de aceea nici nu se ard, nu exista curent suficient sa le strapunga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări