Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraziti alimentare?

Cilibiu

Postări Recomandate

Simularea este efectuata in mod gresit, dioda respectiva are un Vrm de 15V, pune-o in paralel pe o sursa de curent continuu de 12V si pe bornele ei conecteaza un multivetru setat pe Vcc, apoi conecteaza in paralel cu ea o alta sursa de tensiune, sau de fapt mai corect ar fi generatorul de functii pe care il setezi pentru unda triunghiulara la o amplitudine peste 20, atunci vei putea observa daca se intampla ceea ce ar trebui, tranzientii nu sunt o tensiune continua.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

30

• Cilibiu

25

• maxim_sedilec

13

• Ticu

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai din simulare rezulta ca dioda transil sa scurcicuitat.Din cate vad eu curentul este de 44A iar curentul diode transil este 200A, normal nu trebuia sa se strapunga. Iar tensiunea la iesire trebuiea sa fie 15-16V. In cazul acesta se pare ca dioda transil isi face treaba doar la oscilati nu la tensiune continua.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Intre specificatiile producatorului si orice simulare,merg pe mana producatorului.Plec totusi de la premisa ca nu am inteles eu ce spune datasheet-ul;astept argumente bazate pe acesta,ca m-am inselat .Ma repet,n-am folosit niciodata o astfel de componenta,dar am incredere in datasheet-uri.

Link spre comentariu

Din cate vad eu , aceasi chestie ca si in simularea precedenta, dioda transil sa scurcicuitat limitand tensiunea la 100mV maxim 1v, diferentele intre osciloscop si voltmetru.Totusi nu cumva frecventa este cam mica 50hz? mai ales ca spik-urile au poate si 100KHZ! poate si mai mult, este un impuls de o fractiune de secunda.

Link spre comentariu

Totusi nu cumva frecventa este cam mica 50hz? mai ales ca spik-urile au poate si 100KHZ! poate si mai mult, este un impuls de o fractiune de secunda.

Exact, foarte bine punctat, se pare ca tu ai inteles ceva ce @maxim_sedilec nu a reusit, varfurile tranzitorii sunt extrem de rapide si scurte, dioda nu pune intreaga tensiune in scurt, analizati invertorul asta de mai jos realizat de mine si incercati sa intelegeti de ce daca ar fi fost asa invertorul nu ar fi functionat.Si ca sa nu se spuna ca frecventa de 50Hz era prea mica sa deschida diodele transil am folosit aceeasi protectie si in SMPS la 50Khz.Breackdown voltage:
Link spre comentariu

adica asa ???atentie la V/div pe cele 2 intrari

Nu cumva afisezi numai componenta alternativa de pe dioda? Comuta osciloscopul pe DC (canalul A) si s-ar putea sa ai alt rezultat.LE Am corectat - osciloscop in loc de multimetru.
Link spre comentariu

eu folosesc altfel TVS clamping ....

E aceeasi chestie, uneori se folosesc pe fiecare element de comutatie in parte, alteori doar direct pe traf, in functie de topologie poate fi la fel de eficient in ambele variante, si la fel de dezastruos pentru comutatoarele de putere ( fie ele mosfeti sau bipolari ) daca comportamentul lor ar fi cel sugerat de tine. Aceeasi chestie si la reteaua de snubbere, uneori se folosesc pe fiecare element de comutatie alteori direct pe traf ( vezi sursele ATX ), unele topologii permit acest artificiu.
Link spre comentariu

deja e off topic m-am exprimat neinspirat, de faprt corect spus e "intra in conductie" la tensiunea de BREAKDOWN evident daca e transil bidirectional in conductie e ca un tiriac schema echivalenta si usor de inteles pentru un transil

Link spre comentariu

N-are nici o treaba transilul cu triacul, dioda transil conduce doar pe perioadele extrem de scurte ale tranzientilor, in schimb triacul se amorseaza si conduce in mod constant pana la resetarea sa prin intreruperea alimentarii.In fine este cert ca ai fixatia ta in legatura cu acest aspect astfel inca este inutil sa mai insist.

mai trebuie un zener paralel cu SCR doar cel bidirectional ... echivalent cu doua circuirte mai sus expuse conectate serie catod la catodtransilul tau este unidirectional si functioneaza exact ca in schema echivalenta. evident asta e parerea mea si nu trebuie sa te supere .
Link spre comentariu
mai trebuie un zener paralel cu SCR

doar cel bidirectional ... echivalent cu doua circuirte mai sus expuse conectate serie catod la catod...

De acord, simbolul folosit pentru transil sunt 2 diode zenner conectate catod la catod, numai ca la tine in schema anodurile sunt comune.

Posted Image

transilul tau este unidirectional si functioneaza exact ca in schema echivalenta...

Nu, transilul meu nu este unidirectional ci este bidirectional ( in eagle nu am simboluri asa cum mi-as fi dorit pentru transil ), si nu functioneaza ca in schema aia, triacele nu se pot folosi in curent continuu deoarece o data amorsate vor conduce in mod constant pana cand vor fi resetate prin intreruperea alimentarii, am mai spus-o deja.

evident asta e parerea mea si nu trebuie sa te supere .

Nici o problema stai linistit, ce drept as avea sa ma supar? fiecare are dreptul la o opinie proprie, doar ceasca avea impresia ca poate sa-i forteze pe toti sa gandeasca precum el :rade:

Iata un grafic despre zenner ( ca tot s-a amintit de el ), iti amintesti graficul transilului? par sa se aseamene destul de mult, de ce oare?...

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări