Cilibiu Postat Octombrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Am uitat sa zic ul alt lucru destul de important. Tot sistemul este bine facut, exact cum lai lua din magazin, PCB calumea, totul prins cu riglete.....sa. Nu se acepta sa am condesatori pusi improvizati sau alte chesti, ori fac alt cablaj ori nu mai pun, iar a doua la mana cum am zis mai sus, 7805 este pus exact langa MCU, intre MCU si 7805 am componetele respective si atat, nu am traseu unde sal intrerup, as putea face asta exact dupa zener, sa intrerupt exact intre cei 2 pini, pinul de la MCU si pinul de la zener, si sa fac acolo respectivul montaj, dar cum am zis nu este acceptat.Acest montaj este facut pentru vanzare si trebuie cat de cat sa respecte anumite cerinte. Daca las fi facut pentru mine era alta treaba.L.e ca sa intelegeti ce este exact , este un sistem de alarma.Monitorizare zone, monitorizare usi, geamuri, monitorizare video, DVR, monitoare LCD.....De acea este nevoie de un sistem asa complex care include si UPS-ul. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Atunci tot dioda transil ramane solutia viabila ( si cred eu si cel mai eficienta si sigura ) si usor de folosit devreme ce o poti pune pur si simplu in locul acelei diode zenner de la iesirea stabilizatorului. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Da e drept, o pun in locul zenerului si nu fac nici un fel de modificare a PCB-ului.Dupa cum am zis, o sa testez aproape tot ce mi sa oferit pentru acest montaj.Iar pentru montaje propri o sa tin cont de TOATE ofertele posibile, inclusiv si filtrul trece jos cu RC. Revin cu detali despre functionalitatea acestor modificari pe fiecare in parte. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Incepe cu condensatorul (condensatoarele) paralel pe bobina releului (propunerea lui @dan cod). Cum ziceam mai sus, actioneaza asupra cauzei, adica intreruperea curentului prin bobina este mai lenta si in felul asta tensiunea de autoinductie produsa se micsoreaza mult. Va aparea o mica intarziere la actionarea contactelor, care sper sa nu fie esentiala.Toate celelalte metode au ca scop micsorarea fluctuatiilor de tensiune dupa ce au aparut deja in circuit. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Pai tocmai ca din cate am inteles montajul cu relee este folosit la un soi de UPS ( sau ceva de genul ) atunci aclasare/declansare rapida a contactelor devine esentiala. Referitor la filtrul RC, pentru pierderi mici si evident putere disipata mica pe rezistorul serie acest filtru se poate monta in baza unui repetor cu bipolar, in felul asta curentul pe rezistor este mic ( Iout/hfe ) deci nu mai este nevoie de rezistor mare de putere. Link spre comentariu
dan cod Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Bine ar fi ca initiatorul topicului sa ne spuna ce a rezolvat.Imi aduca aminte ca in anii 95 cand faceam garantii la produsele daewoo era un tip de combina muzicala la care inregistrarea facea figuri si rezolvarea a fost un cond de 100nF in paralel cu contactul de rec(era unul singur)Eu cred ca asa cum am zis eu cu 100uF si 100nF pe bobina nu va mai face figuri. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Se prea poate sa se rezolve, avantajul ar fi ca s-ar trata cauza si nu efectul, oricum solutii sunt destule si are de unde alege. Referitor la sugestia mea de mai devreme despre filtru RC in baza unui repetor, atasez o schema a unui multiplicator de capacitate pe care chiar ieri l-am implementat la alimentarea unui mixer audio pe care alimentare aveam un riplu enervant pe la 100Hz ( vizualizat pe osc. ) si care nu parea sa dispara in ciuda capacitatii adaugate pentru filtrare destul de mari avand in vedere consumul de varf masurat de cam 0,4A, circuitul de mai jos a rezolvat foarte satisfacator problema cu capacitati destul de mici, am mai adaugat eu si un filtru trece jos in baza pentru a ma asigura ca scap de zgomote sau armonici si stabilizare pentru ca tensiunea varia cam mult ( retea...desteapta ) si dupa el alimentarea arata tare frumos relativ indiferent de sarcina ( evident in limita capabilitatilor trafului ), daca exista interes pot detalia functionarea sa. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Incepe cu condensatorul (condensatoarele) paralel pe bobina releului (propunerea lui @dan cod). Cum ziceam mai sus, actioneaza asupra cauzei, adica intreruperea curentului prin bobina este mai lenta si in felul asta tensiunea de autoinductie produsa se micsoreaza mult. Va aparea o mica intarziere la actionarea contactelor, care sper sa nu fie esentiala.Toate celelalte metode au ca scop micsorarea fluctuatiilor de tensiune dupa ce au aparut deja in circuit. O sa incep cu condesatori. Pai tocmai ca din cate am inteles montajul cu relee este folosit la un soi de UPS ( sau ceva de genul ) atunci aclasare/declansare rapida a contactelor devine esentiala. Are dreptate marian, la UPS comutarea trebuie sa fie foarte rapida. Bine ar fi ca initiatorul topicului sa ne spuna ce a rezolvat.Imi aduca aminte ca in anii 95 cand faceam garantii la produsele daewoo era un tip de combina muzicala la care inregistrarea facea figuri si rezolvarea a fost un cond de 100nF in paralel cu contactul de rec(era unul singur)Eu cred ca asa cum am zis eu cu 100uF si 100nF pe bobina nu va mai face figuri. Astazi o sa testez treaba cu condesatori si voi reveni cu detali despre testul cu condesatori. Se prea poate sa se rezolve, avantajul ar fi ca s-ar trata cauza si nu efectul, oricum solutii sunt destule si are de unde alege. Referitor la sugestia mea de mai devreme despre filtru RC in baza unui repetor, atasez o schema a unui multiplicator de capacitate pe care chiar ieri l-am implementat la alimentarea unui mixer audio pe care alimentare aveam un riplu enervant pe la 100Hz ( vizualizat pe osc. ) si care nu parea sa dispara in ciuda capacitatii adaugate pentru filtrare destul de mari avand in vedere consumul de varf masurat de cam 0,4A, circuitul de mai jos a rezolvat foarte satisfacator problema cu capacitati destul de mici, am mai adaugat eu si un filtru trece jos in baza pentru a ma asigura ca scap de zgomote sau armonici si stabilizare pentru ca tensiunea varia cam mult ( retea...desteapta ) si dupa el alimentarea arata tare frumos relativ indiferent de sarcina ( evident in limita capabilitatilor trafului ), daca exista interes pot detalia functionarea sa. [attachment=0]Schema cu stabilizare.png[/attachment] Interesanta schema, dar (exista totusi un dar la mine ) doresc explicarea ei, nu vad cum filtreaza acele frecvente, totusi nu prea imi dau seama, doar daca filtrarea se face prin R1 si R2 impreuna cu C1 si C2. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 R1 si C1 formeaza un filtru trece jos cu polul pe la 1,25Hz, adica orice semnal care prezinta o frecventa peste acest nivel este blocat sau atenuat, apoi R1 si R2 inseriate asigura curentul necesar polarizarii zenner-ului ( eu am avut nevoie de el dar poate lipsi ) si totodata asigura si curentul necesar in baza darlingtonului compus care este foarte mic mai ales ca am folosit BD139-16 care are hfe mai mare si am obtinut astfel un beta cumulat de aproximativ 4000, C2 este condensatorul a carui capacitate este oarecum multiplicata de hfe ori, adica atat cat este factorul beta de atatea ori se multiplica valoarea condensatorului si asta deoarece repetorul format de cei 2 tranzistori urmareste tensiunea din baza si o reproduce in emitor oprind aproximativ 1,2-1,4V, riplul cauzat de capacitatea mica de filtrare apare atunci cand condensatorul se descarca prea repede in sarcina si nu mai poate acoperii semiperioadele in care trebuie sa asigure energia catre sarcina, ei bine in configuratia asta condensatorul C2 efectueaza filtrarea finala si el vede o sarcina de Iout/hfe, in cazul meu de 0,4A/4000, adica 100uA, ceea ce evident este destul de mic incat sa nu descarce energia din condensator intre semiperioade, si astfel pastreaza un riplu mult mai mic, zennerul asigura un nivel de tensiune constanta in baza astfel incat toata treaba asta face riplul din colector oarecum irelevant ( asta in conditiile in care acesta nu este exagerat bineinteles ), un mic dezavantaj al acestei solutii ( sau de ce nu uneori e chiar avantaj ) este un soi de soft-start, adica tensiunea la iesire ajunge la nivelul dorit dupa cateva secunde si nu imediat, in ritmul incarcarii condensatorilor de catre acele rezistente, pentru mine acest lucru nu a reprezentat nici un fel de problema, ba dimpotriva in aplicatiile audio un soi de soft-start este chiar util. PS: Sper ca s-a inteles cat mai bine ce am dorit sa subliniez, daca exista nelamuriri totusi, atunci nu ezita a intrebi, daca tin de competenta mea nu voi intarzia sa raspund. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2012 WoW. Intradevar este cum zici , am inteles din prima carei treaba, pe scurt, pe Emiterul lui Q1 ai tensiunea filtrata de grupul de rezistente si condesatori, iar Q1 se deschide dupa aceasta tensiune de pe condesatorul C2 facand sa treaca doar tensiunea buna , nu si cea rea. Foarte interesant (am mai imvatat ceva, doar nu degeaba este topicul deschis la Incepatori ).Mersi de explicatie, o sa tin cont de schema care ai postato si o voi aplica cu siguranta in alte montaje, in locul de fata nu o pot implementa in circuit, dar imi va fi de folos pe viitor. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Ideea este functionala tocmai datorita principiului repetorului pe emitor, el urmareste tensiunea din baza si o reproduce in emitor in conditiile in care in colector se afla o tensiune mai mare sau egala cu Vb+Vbe, este cu atat mai eficienta cu cat tensiunea in baza este mai mica decat cea din colector ( zenner in baza ), riplul este practic o variatie rapida a tensiunii spre exemplu un riplu de 0,5V inseamna ca la o tensiune medie de 12V aceasta de fapt creste si scade rapid cu 0,5V, se creeaza practic un semnal triunghiular care se adauga peste tensiunea existenta, asta evident cauzeaza probleme consumatorilor sensibili, ei bine condensatorul din baza mentine tensiunea la valoarea de varf deoarece el vede o sarcina mult mai mica si repetorul reproduce tensiunea din baza din care opreste pentru conductie cat ii trebuie ( 0,6-0,7V tranzistor bipolar simplu, si 1,2-1,4 darlington ) in situatia mea pentreu cei 0,4A nu era nevoie de un tranzistor asa puternic dar il aveam pe acolo si l-am folosit, dar se poate folosi si pentru curenti mai mari si consumatori mai puternici, de ce nu chiar pentru amplificatoare audio, daca poti asigura o tensiune Vcc redresata si filtrata la intrarea stabilizatorului cu 4-5V mai mare decat cea dorita la iesire atunci merge perfect, evident se va urmari sa nu se depaseasca limita SOA pentru Q1 situatie in care se vor folosi mai multi tranzistori in paralel pentru Q1, Q2 poate comanda singur mai multe perechi deci nu-i bai, estimez ca la o diferenta maxima Vin-Vout intre 5-10V CE la Q1 se poate extrage din el pana la 5A fara probleme, condensatorul din baza va vedea o sarcina maxima de 1,3mA cu hfe 4000 cum am obtinut eu . Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Se prea poate sa se rezolve, avantajul ar fi ca s-ar trata cauza si nu efectul, oricum solutii sunt destule si are de unde alege. Referitor la sugestia mea de mai devreme despre filtru RC in baza unui repetor, atasez o schema a unui multiplicator de capacitate pe care chiar ieri l-am implementat la alimentarea unui mixer audio pe care alimentare aveam un riplu enervant pe la 100Hz ( vizualizat pe osc. ) si care nu parea sa dispara in ciuda capacitatii adaugate pentru filtrare destul de mari avand in vedere consumul de varf masurat de cam 0,4A, circuitul de mai jos a rezolvat foarte satisfacator problema cu capacitati destul de mici, am mai adaugat eu si un filtru trece jos in baza pentru a ma asigura ca scap de zgomote sau armonici si stabilizare pentru ca tensiunea varia cam mult ( retea...desteapta ) si dupa el alimentarea arata tare frumos relativ indiferent de sarcina ( evident in limita capabilitatilor trafului ), daca exista interes pot detalia functionarea sa. [attachment=0]Schema cu stabilizare.png[/attachment] chiar serios "ASTA" ce face ??? o baterie auto are 12V cand bobina releului este deconectata perturbatia nu se propaga prin net +12v Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 @maxim_sedilec nu sunt sigur ca inteleg ce doresti a sublinia, nu poti fii mai explicit?PS: Citeste deasemenea te rog integral textul de acolo din citatul ala, la mine nu era vorba despre tensiunea preluata de pe acumulator, eu am prezentat ce am folosit eu pentru a putea explica cu exemplu concret, evident ca in situatia autorului temei alta este abordarea ( care oricum nu se poate folosi aici dar despre care autorul temei a prezentat interes ), cu alte cuvinte era doar un exemplu, unul functional pentru a elimina riplul. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 scuze, nu vreau sa deranjez. Cu siguranta montrajul dumneavoastra functioneaza insa nu este aplicabil problemei actuale . ca ideie daca puneti zenerul in paralel cu C1 iar in paralel cu C2 un "ceramic" probabil functioneaza si mai bine Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2012 Partajează Postat Octombrie 29, 2012 Evident ca daca s-ar dori folosirea in aplicatia de la acest subiect sunt necesare modificari, eu am prezentat-o in formula folosita de mine de dragul exemplului concret de aplicatie, am spus deasemenea ca daca prezinta interes pot elabora si deci normal, modifica/adapta solutia, insa autorul temei a specificat deja ca aici nu poate folosi asta dar ca ar putea-o folosi in alte aplicatii, explicatiile ulterioare au avut scop pur informativ pentru a face mai usor de inteles montajul.PS: Stai calm ca n-ai cum sa deranjezi, e un forum public si oricine are dreptul la propria opinie, astfel incat daca ceva ti se pare neclar mi se pare normal sa faci o observatie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum