Cilibiu Postat Octombrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Contactele releului nu au legatura cu alimentarea, contactul inchide un circuit din UPS si are o tensiune de 5V cu, curent limitat pe la 10-20mA.Am incercat formula lui marian dar numi da in jur de 500hz.F= 1/2*3.14*100000F=1/6,28*100000F=1/628000F=1.60Ce am gresit? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Iata formula extinsa, am scris-o mai detaliat pentru a putea intelege ce si cum:Sper sa te ajute. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 In formula se introduc: inductanta in Henry (0,0001) si capacitatea in Farad (0,001). Rezulta frecventa in Hertz (503,55).Deoarece curentul care trebuie comutat e mic, nu ai putea folosi un optocuplor in loc de releu, ca sa scapi de autoinductie ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Eu ma folosesc in calcule de versiunea inginereasca a calculatorului, si deci 100uH<=>100^-6 si 1000uF<=>1000^-6<=>1^-3; cat despre rezultatul diferit, radacina patrata din 100^-9=316,2277660^-6, de aici si diferenta, numai ca nu am dorit sa pun o cifra atat de lunga in formula, ar fi complicat-o inutil, in cazul de fata important era sa se inteleaga principiul, rezultatul era mai putin important.LE: Avand in vedere ca din acumulatorul respectiv se alimenteaza mai multe relee ( si ce alte circuite ar mai fi ), as insista pe varianta cu o dioda transil chiar la intrarea stabilizatorului pentru MCU, devreme ce acel alimentator este cel sensibil ( sau mai bine zis consumatorul sau ) este mai simplu sa rezolvi o singura problema la un circuit, decat sa te asiguri ca toti ceilalti consumatori sunt compensati...sau oricum asta ar fi parerea mea. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 anuleaza D1 ca nu are nici un rol sau daca vrei pune un zener invers de 3.3...4.7 V/3W sa mai reduci din temperatura regulatorului sau chiar o rezistenta pune condensatorii cat mai aproape de regulator si 100n in paralel cu 100u cat mai aproape de pini uC cel mai important pune fire separate de masa pentru partea de "forta" (relee, comutatori si alte sarme ce mai ai tu pe acolo) si partea digitala. cu siguranta problema e de la dispunerea neinspirata a firelor si sau a pistelor pe PCB Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2012 ....Deoarece curentul care trebuie comutat e mic, nu ai putea folosi un optocuplor in loc de releu, ca sa scapi de autoinductie ?Chiar daca pun optocuplor aici, mai am si alte relee care comuta atlceva , puteri mai maricele, pana la 1A, nu prea am cum sa scap de relee, cat de mult leas imputina cel putin 3 tot raman, si ce sa mai zic de solenoizi care nu am cum sa ii inlocuiesc.anuleaza D1 ca nu are nici un rol sau daca vrei pune un zener invers de 3.3...4.7 V/3W sa mai reduci din temperatura regulatorului sau chiar o rezistenta pune condensatorii cat mai aproape de regulator si 100n in paralel cu 100u cat mai aproape de pini uC cel mai important pune fire separate de masa pentru partea de "forta" (relee, comutatori si alte sarme ce mai ai tu pe acolo) si partea digitala. cu siguranta problema e de la dispunerea neinspirata a firelor si sau a pistelor pe PCBNu este problema cu disiparea stabilizatorului, in alta schema am folosit MC33166 care este STEP DOWN,am folosit de asemenea su LM2678 si la fel, deci problema nu este de la caldura, condesatori sunt pusi exact langa stabilizator iar stabilizatorul este exact langa MCU, nu sunt trasee lungi deloc in partea de alimentare a MCU.@marian mersi mult de explicarea formulei, eu calculam in uH si uF.@marian are dreptate in legatura cu dioda transil.O sa ma mai documentez de ea si voi cumpara necesarul.Va multumesc tuturor de sprijinul acordat, o sa revin saptamana viitoare cu detali, daca am rezolvat , imbunatatit , sau nici o schimbare in schema. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 @marian, nu am criticat in vre-un fel calculul frecventei; pur si simplu nu am citit mesajul aparut in timp ce socoteam si eu.@Cilibiu: M-am jucat azi cu un montaj de tipul asta si am incercat cateva din sugestiile facute aici. Acumulator, 7805, un PIC12F629 si o sarcina suplimentara de 40mA, un releu Omron 12V/275 ohm cu 1N4007 antiparalel. Initial niciun condensator. Transil nu am avut.Urmarind varfurile pe osciloscop, pentru reducerea lor mi s-au parut importante in ordine:- condensator de 47-100 uF paralel pe bobina releului (actioneaza asupra cauzei)- condensator de minim 100 uF pe iesirea sursei- condensator de 100 nF pe alimentare, langa controler.Deja PIC-ul s-a "linistit" dupa primul condensator. Sigur nu putem sa generalizam. E doar un test particular. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Interesant test facut de tine, sa inteleg de aici ca nu este vorba doar de ATMEGA ce folosesc eu, defapt problema apare la orice ce este MCU sau pentru cei ce nu intelg ,uC.Nu am folosit pana acum niciodata condesator in paralel cu releul, dar asta nu ma va impiedica sal folosesc in orice aplicatie. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Nu cred ca este nevoie sa se testeze pe vre-un uC anume functionalitatea unei solutii, osciloscopul este cea mai sigura metodologie de a afla ce functioneaza, se pot folosi pana si un soi de snubber ( o retea RC ), in paralel pe bobina releului, solutii sunt destule, trebuie doar sa te asiguri ca ideea folosita protejeaza uC de orice fel de paraziti, chiar si dioda zenner poate reprezenta o solutie insa mult mai eficace ar fi daca s-ar monta o rezistenta inaintea diodei pentru limitarea curentului, si eventual un condensator de 100n in paralel cu ea. LE: Din cate inteleg din acei 5v de la iesirea stabilizatorului se va alimenta doar uC-ul, daca este asa atunci cam care ar fi curentul consumat de acesta? ( poate parea o intrebare banala dar n-am lucrat niciodata cu uC si nici n-am de gand sa o fac atata vreme cat nu inteleg foarte bine programarea ). Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 În loc de dioda 1N4003 pune două DZ15 legate cap în cap. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2012 În loc de dioda 1N4003 pune două DZ15 legate cap în cap.O sa incerc si asta.....LE: Din cate inteleg din acei 5v de la iesirea stabilizatorului se va alimenta doar uC-ul, daca este asa atunci cam care ar fi curentul consumat de acesta? ( poate parea o intrebare banala dar n-am lucrat niciodata cu uC si nici n-am de gand sa o fac atata vreme cat nu inteleg foarte bine programarea ).Pai din datele tehnice uC-ul consuma cam 10mA, dar tinand cont ca pe pini de iesire vin conectati optocuploare care consuma 15mA bucata, si ai sa zic cam 10 poate 20 deci ar veni 300mA si cu uC-ul deci sa rotunjesc undeva la 350mA tot ce se sustrage din 5V. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Verifica in foaia de catalog daca controlerul suporta 300mA (simultan 20 porturi x 15 mA) fiindca mi se pare o valoare mare. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Am intrebat cu un scop precis, deoarece avand in vedere ca consumul este relativ mic se poate incerca folosirea unui filtru trece jos RC direct inainte de pinul de alimentare al uC, care filtru este ceva mai linistit ca sa zic asa fata de cel LC care prezinta pol dublu avand in vedere ca ambele componente sunt reactive, un filtru RC compus dintr-o rezistenta de 15 Ohm/5W si un condensator electrolitic de 4700u in paralel cu un condensator ceramic de 100n ( scrie pe el 104 ), care va fixa polul pe la 2Hz si astfel va linisti mult mai bine tensiunea de alimentare. Mentionez ca orice solutie s-ar incerca trebuie neaparat asigurata corectitudinea legaturilor de masa, adica toate traseele de masa vor pleca neaparat din acelasi loc de pe borna acumulatorului sau cat mai aproape de ea, se va evita cu orice pret cascodarea traseelor de masa, doar asa se poate asigura o buna functionare a osicarei solutii s-ar alege. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2012 In datele tehnice zice ca el consuma 11mA iar pentru consumul total zice asa:1] The sum of all IOL, for all ports, should not exceed 300mA.2] The sum of all IOL, for ports C0 - C5 should not exceed 100mA.3] The sum of all IOL, for ports B0 - B7, C6, D0 - D7 and XTAL2, should not exceed 200mAIar eu am zis rotunjit 350mA care nu cred ca ajung acolo.Tinand cont ca nu toti pini sunt activi in acelasi timp.Trasele sunt bine definite, nu am bucle de masa, totul este facut ca la carte, doar problema asta am intampinato, si inca ceva, ce as putea eu acum sa fac, ori sa pun pe releul unul din compontele enumerate mai sus, ori sa pun acest filtru trece jos de care zici tu dar pe 12V ce intra in placuta uC-ului, ca sa pun acest filtru trece jos dupa stabilizator asta inseamna alta munca , alt cablaj. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 28, 2012 Partajează Postat Octombrie 28, 2012 Filtrul RC contine doar 1 rezistenta si 2 condensatori, se poate inseria pe cablul dintre 7805 sau daca acesta este pe aceeasi placa cu uC atunci se va intrerupe traseul dintre el si uC si se va inseria montajul asta facut in aer cu ceva fir izolat, rezistenta inspre iesirea 7805 si condensatorul dupa ea intre alimentarea uC si masa, si celalalt condensator micut il poti lipi direct pe pinii celui mare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum