Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator 0.01 - 0.005Hz

XAN77

Postări Recomandate

Am si eu nevoie de un oscilator astabil cu frecventa asta reglabila intre cele doua praguri si cu factor de umplere variabil astfel incat sa am un impuls "1" scurt de 1 - 3 secunde la fiecare 2 - 3 minute . A inteles ca 555 -ul nu poate genera frevcente mai mici de 0.01Hz. Aveti idee cu porti gen 4011 se poate cobora frecventa la cat am eu nevoie ? si cu factor de umplere variabil ? Daca aveti vreo schema ceva :drinkers:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

3

• nicu_stef

1

• adi_0106

1

• one

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

555 nu da perioade stabile la timpii astia,clasic, la timpii ceruti, se face cu numaratoare (pot fi si din seria 40xx(x)) insa daca vrei cu perioada ajustabila poate sa iasa destul de stufoasa schema, in functie de cum vrei sa faci reglajul.sau poti folosi un controller gen AVR sau PIC, simplifici schema dar trebe sa scrii putin soft, poate-i pui si afisor etcsuccese

Link spre comentariu

ma gandeam eu ca nu scap simplu :rolleyes: dar nu vreau sa fac cu pic ca tre sa fac vreo comanda si pierd bani de soft nu e problema ca cu asa ceva ma ocup. Dar m-am gandit sa fac altfel si impartasesc aici sa citeasca si altii, daca nu e viabila ideea sa ma corecetze careva :- un oscilator de 50 hz cu 4060, divizat cu 2^13 adica cu 8192 vine un impuls la cca. 160 secunde care va comanda releul meu dar nu pe toata perioada lui care va fi lunga si nu direct ci printr-o poarta AND dintr-un 4011 cu NAND-uri care va insuma semnalul de la Q13 cu cel de la Q7(divizare cu 64) semnalul la Q7 va apare la cca. 1,3 secunde de la aparitia semnalului Q13 suma semnalelor va comanda resetul numaratorului din 4060 si procesul se reia . gata problema :yawinkle:

Link spre comentariu

Sau un astabil cu CD4541, care merge la perioade mari de timp (minute, ore, chiar zile), urmat de un monostabil care sa iti dea impuls de durata dorita de tine.

Link spre comentariu

da dar in cazul asta pe langa monostabil ar mai veni vreo 2-3 piese pe cand asa din 4011 folosesc o singura poarta ca este NAND deci cand ambele iesiri ale 4060 sunt pe 1 atunci am la iesirea portii 0 deoarece este inversoare iar in rest 1. Resetul lui 4060 este activ pe 0 deci cu o singura poarta rezolv treaba si imi raman alte 3 porti din 4011 sa mai fac ceva cu ele daca e nevoie si in plus de asta integratele astea le am prin casa, 4541 dinala nu am dar este buna si varianta aia .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări