THOMAS Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Din cauza entuziasmului provocat de transformatoarele lui zbodeoc m-am grabit sa scriu si nu am fost foarte coerent. Ceea ce afirm eu este ca atunci cand lampa finala necesita o tensiune mica de atac pe grila 1 (maxim 20 Vrms) se poate folosi drept preamplificator un transformator de intrare ridicator. Astfel se inlocuieste etajul realizat cu tub(uri) plus condensatorul de decuplare. Daca transformatorul este bine realizat se obtine un sunet mult mai bun. Deocamdata argumentele cu care sustin acest lucru sunt de natura subiectiva, adica organul auditiv al celor care au ascultat amplificatoare realizate cu transformator de intrare ridicator urmat de lampa finala. Pentru sustinerea acestei afirmatii cu argumente tehnice ii rog pe domnii lazaroiu si zbodeoc sa ma ajute. Ei au proiectat si realizat astfel de transformatoare si pot argumenta tehnic ceea ce pentru urechile mele este indubitabil. Consider ca este o solutie foarte veche, uitata de mult, care merita aplicata si studiata.Este firesc sa se auda mai bine,chiar daca senzatia poate fi subiectiva si asta datorita faptului ca "scapam" de niste defazaje inerente introduse de capacitatile folosite care de cele mai multe ori sunt de proasta calitate.Folosind un condensator de calitate pretul lui poate ajunge pana la urma egal cu al unui traf de intrare. Sa nu uitam ca tuburile folosite de dv. pentru amplificatorul ce a facut "valva" la Bucuresti sunt RS1003 (SRS551),tuburi cu panta S=18mA/V comparativ cu tubul 6P3S(E) cu panta S=[5.2...6.8mA/V],deci vreau sa intaresc spusele lui in ceea ce priveste utilizare pentru asemenea aplicatii a tuburilor cu S>= 7mA/V.Stiu ca veti folosi pentru urmatorul proiect tubul E130L,un tub formidabil pentru asa ceva,panta acestui tub S=27.5mA/V,comparativ cu un EL84 (EL34) cu S=11.3mA/V sau un EL36 cu S=14mA/V. Sustin parerea lui in ceea ce priveste realizarea unui traf de intrare,care nu poate pune probleme deosebite in comparatie cu un OT.Daca avem un miez bun,un bobinaj facut in asa fel incat sa avem capacitati interne minime,o sarma de calitate si iata un trafo de intrare excelent,sa nu uitam ca acest traf nu necesita intrefier necirculand curent DC prin el,deci inca o oportunitate pentru a realiza un traf de buna calitate... @ imi plac proiectele dv. si va voi sustine in continuare cu tot ce pot,avem nevoie pe acest forum de oameni ca dv.,chiar daca ideile dv. in ceea ce priveste utilizarea transformatoarelor de intrare sunt vechi decand a aparut electronica ele vor ramane permanent noi dar ca si tuburile nu se vor lasa descoperite in totalitate multi ani de aici in colo. Sa stiti ca intr-un lant de amplificare cu cat te apropii mai mult de difuzor folosind transformatoare de semnal pentru adaptare si cuplaj cu atat ele vor deveni mai delicate si greoaie in ceea ce priveste realizarea practica. Ce parere aveti de trafurile astea de semnal???...(sunt industriale) poze: schema: Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Dar diferenţa de rezolutie exprimată în "bits" cuplaj-inductiv vs cuplaj-capacitiv devine cel puţin ciudată(în opinia mea).Ma rog, voi stiti mai bine... dar pina sa se evalueze rezolutia in valderami sau lazaroi m-am gindit ca documentul Analog Devices este destul de sugestiv... de altfel v-am prevenit: "Sigur, fortez un pic comparatia cu circuitele de sunet dar ma tem ca diferenta de rezolutie se mentine si-n acest caz." Si daca stau bine sa ma gindesc comparatia era deja facuta de Analog Devices, care pentru cine nu stie este un fel de IPRS mai mare putin... @Lazaroiu: Nu sint de acord cu simplitatea unui trafo in. Ce foloseste acum fixipixi nu-i deloc "fixpix". Este o dezvoltare care s-a intins pe mai multe luni de zile si cu zeci de incercari. Este bobinat in 56 de sectiuni de 60 spire si "tine" semnal dreptungiular la 20kHz (pentru comparatie, un trafo out trece rareori de 10 sectiuni...). Permalloy 49% cu sectiune de 1 cmp, sirma 0.08mm... na!, ca v-am zis "tot" ☺ Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Dar diferenţa de rezolutie exprimată în "bits" cuplaj-inductiv vs cuplaj-capacitiv devine cel puţin ciudată(în opinia mea). Ma rog, voi stiti mai bine... dar pina sa se evalueze rezolutia in valderami sau lazaroi m-am gindit ca documentul Analog Devices este destul de sugestiv... de altfel v-am prevenit: "Sigur, fortez un pic comparatia cu circuitele de sunet dar ma tem ca diferenta de rezolutie se mentine si-n acest caz." Si daca stau bine sa ma gindesc comparatia era deja facuta de Analog Devices, care pentru cine nu stie este un fel de IPRS mai mare putin... @Lazaroiu: Nu sint de acord cu simplitatea unui trafo in. Ce foloseste acum fixipixi nu-i deloc "fixpix". Este o dezvoltare care s-a intins pe mai multe luni de zile si cu zeci de incercari. Este bobinat in 56 de sectiuni de 60 spire si "tine" semnal dreptungiular la 20kHz (pentru comparatie, un trafo out trece rareori de 10 sectiuni...). Permalloy 49% cu sectiune de 1 cmp, sirma 0.08mm... na!, ca v-am zis "tot" ☺ Va cred si nu va contrazic...,dv. stiti mai bine ce si cum ati facut si bine spuneti,trafo out de la AUDIO NOTE nu are nici macar 4 sectiuni,am spus,este enervant de simplu iar pretul lui este de peste 2000$ (se poate verifica pe net!),na!,ca v-am zis si cum e OT AUDIO NOTE P.S nu stiu de ce ma bagati pe mine in discutia despre rezolutie(!?),nu cred ca am afirmat ceva in acest sens,asa ca va rog sa retrageti unitatea de masura "lazaroi" din aceste deteriminari,poate o veti folosi in alta parte,dar aici nu cred ca se potriveste,nu-i asa???...e totusi vb. de numele meu,nu?...nu m-am ascuns in spatele unui pseudonim niciodata. Insist sa revizuiti cele de mai sus spuse de dv.,chiar nu am avut niciun "aport" in acea discutie. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Imi cer scuze domnule Lazaroiu, pot sa inlocuiesc cu "zbodioci"? Desi ma gindesc ca si unul e de multe ori prea mult... ☺ Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Imi cer scuze domnule Lazaroiu, pot sa inlocuiesc cu "zbodioci"? Desi ma gindesc ca si unul e de multe ori prea mult... ☺OK!...intre prieteni se perimte orice,doar d'aia sunt prieteni,nu??...numai ca nu vazusem participarea mea la acea discutie,iar ca sa scot o unitate de masura cu numele meu ar fi o mare chestie... E randul meu sa rectific ce am spus referitor la trafurile de semnal; sunt greu de facut daca nu sunt facute de ,pe bune chiar,eu la asemenea diametru de sarma nu ma bag (0.08mmm!)... Lui i-am facut doua astfel de trafuri,dar cu mare greutate si asta din cauza sarmei subtiri cu toate ca sectiunea miezurilor este relativ maricica,dar se pare ca rezultatele au fost excelente,este vb. de amplificatorul prezentat la Bucuresti. Fii sigur ca nu m-am suparat,cu toate ca nu ar fi contat asta,dar am explicat mai sus de ce am fost contrariat...,stiu de gluma,doar ne cunoastem. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Ma bucur ca mai stim de gluma... Acuma ca mi-am intrat in mina am si-o varianta de 0,07mm pe 0,83cmp, inductanta in secundar 47 H - sigur, daca-i apropii vreun DC s-a predat... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Unii fug de condensatoare in amplificatoare, dar altii (proiectantii de boxe) ii folosesc fara probleme. Pe inalte multe boxe foarte scumpe au filtru de ordinul III, deci doi condensatori in serie. Mi-as fi dorit sa vad niste oscilograme ale acestui amplificator. O oscilograma pe semnal dreptunghiular "spune" multe. Astazi multi am ajuns sa nu mai credem decat dupa ce "pipaim" (sau vedem) ceva real. Lumea este reticenta fata de solutia aceasta pentru ca nu sunt prezentate si "argumente vizuale". (zbodeoc avea aparatura necesara pentru a prezenta "argumente vizuale" si ma asteptam sa apara cu aceste argumente fiind si "producatorul" acelor trafuri de intrare) lazaroiu daca mai aveti acel audio note mi-as dori mult sa vad pe osciloscop ce costa 2000$ sau cat o fi costat acel traf de iesire. (ma roade chestia asta dupa triode festival 2009 ) Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 @Adrian_pic: Dom'le, dupa ce ai pus 3-4-5 oscilograme cu acelasi lucru ti se cam taie, nu stiu cum sa-ti spun... Sigur ca exista o populatie de voyeristi pe acest forum care cer oscilograme zilnice dar bag sama ca relatia nu-i biunivoca. Sigur, cine-i prost sa puna oscilograme strimbe?! ... de fapt acelea sint cele mai interesante... ☺ Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 *************************************** lazaroiu daca mai aveti acel audio note mi-as dori mult sa vad pe osciloscop ce costa 2000$ sau cat o fi costat acel traf de iesire. (ma roade chestia asta dupa triode festival 2009 ) Eu nu am ce sa arat pe osciloscop,nu am amplificatorul,am primit prin posta doar transformatorul pentru a fi reparat (rebobinat),transformator pe care-l am si acum pentru ca inca nu am prmit sarma pentru bobinajul primar dar nici propietarul nu se grabeste... Aici pot sa va dau un amanunt in ceea ce priveste acest traf ; secundarul este din sarma argintata si bineinteles emailata cu diametrul D=2.2mm pentru 8 ohmi (are un singur secundar de 8 ohmi) impartit in trei; 10%, 80%, 10% din totalul numarului de spire si apoi inseriate...,restul se poate deduce. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Este adevarat ca eu cer dar nu pun oscilograme dar eu nu bobinez trafuri si nici nu am avut ocazia sa imi treaca prin mana trafuri de firma deci nu imi ramane decat sa cer poate ajung si eu la o concluzie. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 lazaroiu puneti va rog si la topicul de trafuri informatia: secundarul este din sarma argintata si bineinteles emailata cu diametrul D=2.2mm pentru 8 ohmi (are un singur secundar de 8 ohmi) impartit in trei; 10%, 80%, 10% din totalul numarului de spire si apoi inseriate.User-ul caragea intrebase cu ceva timp in urma daca poate lega infasurarile secundare in serie si acum are "o confirmare" ca se foloseste si asa ceva. P.S. Imi cer scuze pentru neatentie (am cerut oscilograme la un traf ars ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Mulţi dintre noi nu pot asculta amplificatorul fixipixi...,descrierea diferenţelor sesizate de fixipixi o putem lua de bună cu toate că a înlocuit un transformator cu alt transformator ,dumnealui a remarcat diferenţa dintre transformatoare (aşa am înţeles),nu a remarcat o diferenţă etaj de atac cu tub vs trafo line-in. Din punct de vedere psihoacustic efectul de remanenţa magnetică(miez) atât cât se poate manifesta poate "corecta" anomalii ale semnalului de intrare. Pentru a deveni concludent ar trebui comutat în timp real intrarea în etajul final pe ieşirea transformatorului dat respectiv pe un etaj de atac care să asigure acelaşi câştig în tensiune (altfel apreciem subiectiv dude). Ca să vedem cât de cât cum se comportă transformatorul-zbodeoc(ridicător) ar trebui prezentat la 10khz-sqw eventual şi 30Hz-sqw ceva lissajous pentru 20hz şi 20.000hz dar nu cred că vom avea curând parte de o astfel de prezentare(poate o să vedem o aşa prezentare în viitor...). Pe acest forum rar am văzut oscilograme care să includă transformatoare (lissajous eu şi sebi_c am prezentat ,păcat că său pierdut , în rest pauză...). Link spre comentariu
Vizitator fixipixi Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 In prima postare am descris istoria amplificatorului cu 6P3S si am spus ca atunci cand am trecut de la etaj preamplificare cu lampi la transformator de intrare diferenta de sunet a fost majora, o alta clasa. Trecand de la transformatoare REVOX la zbodeoc diferenta a fost de la foarte bine la excelent.Am un osciloscop care trebuie reparat si probabil peste doua saptamani voi reusi sa postez poze cu oscilograme. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Niste rezultate teoretice din simulare,dupa ce am facut un model de traf de intrare folosind datele postate de si si intuind schema cu 6P3S utilizata de .Parerea mea este ca pe frecvente joase sunt ceva probleme si dupa cum stiti eu am mare incredere in acest aparat matematic,in practica rezultatele vor fi aceleasi intr-un procent de peste 90%. Acest tip de amplificare se preteaza foarte bine intr-un sistem biamp el fiind utilizat pe calea de medii, si chiar frecvente superioare... Mai jos am postat schema si raspunsul la semnal SQW de :100Hz,1000Hz,10.000Hz Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Si aceeasi configuratie cu 6P3S SE dar cuplaj clasic cu condensator si preamplificator cu EF86. Raspunsul la semnal SQW la 100Hz,1000Hz si 10.000Hz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum