Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglabila cu LM317 + Pre-regulator

bolek

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bolek

7

• Dr.L

3

• Marian

3

• gauss

2

Top autori în acest subiect

Ceva lamuriri:

Desi alimentarea schemei a fost de vreo 48V, integratul (atentie, nu e versiunea 317HV , ci e cea normala , deci se ardea la >40V teroretic), nu vede nici 5V, pentru ca are grija pre-regulatorul sa ii asigure drop doar atat.De remarcat ca am obtinut max. 2.2A , desi 317 e folosit de oamenii normali la 1-1.5A. In specificatiile detaliate daca citim insa, se mentioneaza ca protectia interna urmareste limitarea ca puterea disipata, protectia la supracurent intervenind abia la 2.2A. Conditia este sa nu avem drop mare pe el.

Sursa cu smps masoara caderea de tensiune pe in-out la 317, si incearca sa o mentina la valoarea data de zennerul de 4v7.

Daca in loc de LM317 punem varianta capsula TO3, merg vreo 5A, insa ... daca in loc de 317 punem schema de catalog cu 317 + tranzistor pnp (sau darlington ) extern, merg chiar mai multi . Singurele griji pt el sunt: sa raspunda relativ rapid preregulatorul la comanda , sa nu avem un C din buck prea mare ca sa nu ramana incarcat si sa se verse pe 317 in caz de scurt brutal la iesire. Sau daca punem o schema clasica discreta in loc de 317, viitorul e luminos.

Schema se preteaza la functionare flotanta, eventual complet izolata, caz in care insa este nevoie de optocuploare pt reactie.

Un alt beneficiu ar fi , ca la tensiuni de iesire mai mici, buck-ul pastreaza (in limita randamentului, desigur) puterea sursei de alimentare folosite, deci mai nu suntem limitati doar la disponibilitatea de curent a trafului clasic (cum e la reglabilele liniare), ci putem obtine (ipotetic) 5A la 5V sau 1A la 25V cu acelasi traf.

Partea de smps a dus 4A in teste asa cum e , folosind un radiator de placa video de vreo 5x5x1cm fara ventilator.

Ceva probleme sunt cu riplul pe iesire (cam 0.4Vvv), pe care 317 nu il filtreaza suficient inca. Montajul e acum pe bread-board, pe cablaj se va mai imbunatati ceva.Urmeaza tatonari pt scaderea riplului atunci.

Link spre comentariu

" Daca in loc de LM317 punem varianta capsula TO3, merg vreo 5A, insa ... daca in loc de 317 punem schema de catalog cu 317 + tranzistor pnp (sau darlington ) extern, merg chiar mai multi . Singurele griji pt el sunt: sa raspunda relativ rapid preregulatorul la comanda , sa nu avem un C din buck prea mare ca sa nu ramana incarcat si sa se verse pe 317 in caz de scurt brutal la iesire. Sau daca punem o schema clasica discreta in loc de 317, viitorul e luminos. " ... la asa ceva ma gindeam ...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ceva lamuriri:Desi alimentarea schemei a fost de vreo 48V, integratul (atentie, nu e versiunea 317HV , ci e cea normala , deci se ardea la >40V teroretic), nu vede nici 5V, pentru ca are grija pre-regulatorul sa ii asigure drop doar atat.

Integratul nu s-a ars,deoarece diferenta de tensiune intare-iesire,e mentinuta la 5V.Producatorul nu specifica tensiunea maxima de intrare,ci diferenta maxima intrare/iesire.Riplul e de 100Khz,sau 100hz?
Link spre comentariu

Am incercat si cu bobina de 1mH inainte de LM, si cu condensatorul ala mic acolo, dar nu a ajutat.Riplul e cel de 100khz de la buck, si variaza cu curentul consumat, nu cu tensiunea. Un spike la deschiderea mos, unul la blocare, si sunt foarte inguste (cam 1uS). O sa pun si o poza , acum nu am. Pana nu cositoresc totul , mi-e greu sa mai fac supozitii. Poate fi o bucla de masa, poate fi lipsa decuplarii acolo, local, etc. Am marit si 470uF , la 1000uF, si s-a mai imbunatatit un pic riplul la sarcina mare.A, si din schema mai lipseste si rezistenta din reactia de la pinul 2, am uitat sa o pun. (btw, uitasem sa o pun si pe placa initial, si ma miram ca incepea sa chitzaie ciudat rau de tot in protectie.) :jytuiyu Dupa ce mazgalesc un cablaj, pun si desenul si schema finala. Mai e de vazut cum se comporta cand sarcina scoate ceva tensiune la borne (gen acumulator la incarcat), si o sa fie de bricolat cu compensarea reactiei in regimul dinamic.

Link spre comentariu

Intr-adevar in pdf-ul 317 nu se specifica o tensiune maxima de intrare, insa se specifica o diferenta maxima Vin-Vout admisa de 40V, si se mai specifica si faptul ca tensiunea maxima stabilizata ( prezenta la iesire ) ar fi de 37Vcc, banuiesc totusi ca astfel tensiunea de intrare este limitata si de faptul ca este un regulator fara izolatie si daca nu ma insel exista normativul ala care limiteaza sursele de acest tip la un maxim de 42V, acolo fiind pragul superior de unde tensiunea cik devine periculoasa si trebuie alta abordare, se prea poate sa ma insel, stiu ca asa citeam pe undeva... :nas: Cat despre curentul maxim obtinut de la 317, acesta este limitat la maxim 2,2A insa se pot obtine doar in conditiile in care diferenta Vin-Vout este mica, din cate vad in grafic undeva intre 3-3,5 si 11V ( sau cam pe acolo oricum ), in situatia de fata mentinandu-se maxim 5V cadere pe regulator se poate obtine maximul de la el, ideea are potential asa ca felicitarile mele Dl @bolek pentru montaj :aplauze PS: Legat de riplu despre care spuneti ca-i de la buck, nu se amelioreaza nici cu condensator mai mare la iesirea acestuia? e posibil ca si compensarea sa isi spuna cuvantul aici.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Intr-adevar in pdf-ul 317 nu se specifica o tensiune maxima de intrare, insa se specifica o diferenta maxima Vin-Vout admisa de 40V, si se mai specifica si faptul ca tensiunea maxima stabilizata ( prezenta la iesire ) ar fi de 37Vcc, banuiesc totusi ca astfel tensiunea de intrare este limitata si de faptul ca este un regulator fara izolatie si daca nu ma insel exista normativul ala care limiteaza sursele de acest tip la un maxim de 42V, acolo fiind pragul superior de unde tensiunea cik devine periculoasa si trebuie alta abordare, se prea poate sa ma insel, stiu ca asa citeam pe undeva... :nas:

Eu cand am indoieli,nu fac presupuneri,testez practic... viewtopic.php?f=209&t=130493&p=1126029#p1126029Referitor la riplu,n-am vazut in schema in paralel cu electroliticii de filtraj,nici-un cond de 0,1-1micro.Ar trebui incercata si varianta asta...
Link spre comentariu

Eu cand am indoieli,nu fac presupuneri,testez practic...

N-am facut decat sa imi exprim si eu o opinie, scrie undeva ca-i interzis? sincer nu-ti inteleg agresivitatea dar in fine...imi cer scuze lui @bolek pentyru interventia mea la subiectul sau, si promit sa ma abtin.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu sunt agresiv,dar am tot intalnit pe forum parerea preconceputa ca lm317 nu rezista la o tensiune de intrare,mai mare de 40V;asta cand specificatiile producatorului spun altceva.Ai citit datasheetul si totusi te alaturi opiniei generale...

Link spre comentariu

@pisica matache am facut doar o presupunere, nu am afirmat cum ca ar fi o regula, ci doar am presupus ca pentru o functionare in regim de siguranta trebuie sa existe o limita superioara a tensiunii de intrare, limitata poate chiar de caracteristicile componentelor interne, aluzia la cei 42V a fost doar o ideie, o parere, o presupunere si nimic mai mult, si trebuie luata ca atare, am si admis ca se prea poate sa ma insel tot in acel mesaj, nu am contrazis cu nimic cele spuse de tine si nu era nevoie de acea remarca, iti poti permite mai multe experimente, ok felicitarile mele, asta nu ma face pe mine mai prost.

Inca o data scuze @bolek pentru ceea ce a declansat presupunerea mea.

Link spre comentariu

Gata placa.C2 nu e low esr, pt ca nu pur si simplu am avut.Cand am o sa incerc.S-au redus spike-urile destul de bine, merge si protectia la curent, iar cand intra in functiune am si avertizare sonora gratis (chitzaie bobina).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări