Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baleiaj vertical TV a/n SPORT

Vizitator tudorcristian80

Postări Recomandate

Salutare!Incerc sa restaurez un tv romanesc SPORT ce nu a mai fost folosit de aproximativ 10 ani.Problema aparuta este urmatoarea: in timpul functionarii, pe masura incalzirii, dimensiunea verticala a imaginii se reduce treptat.Blocul de baleiaj vertical este cu tranzistoare, finali BD135/BD136. Am inlocuit toti condensatorii din modul, plus cei de filtrare a alimentarii modulului si de cuplaj cu bobina de deflexie verticala, fara niciun rezultat.Am masurat tensiunile si am asa: tensiunea "recuperata" de la trafo linii - 33V constanta, tensiunea de dupa rezistenta de 18ohm prin care se alimenteaza modulul BV - scade de la 30V (rece) spre 25V (cald), indicand zic eu cresterea curentului consumat de modulul BV prin incalzire...In urma cu 10 ani aparatul functiona OK, intre timp nu s-a intervenit cu nimic in el, si acum dimensiunea imaginii este corecta cu acelasi reglaj dar numai la rece...Apreciez orice sugestie din partea celor experimentati in asemenea depanari si le multumesc anticipat :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BUGHIU

4

• elmar

1

• petru_f

1

• YO8CDQ

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am schimbat si condensatorii nepolarizati de valori mari (0.68u , 0.33u si 0.1u ) de pe modul, au mai ramas neschimbati doar cei ceramici pastila (de zeci-sute de pF, si unul de 4.7nF filtrare pe alimentare).Tranzistoarele finale se incing destul de mult si de repede, pe radiatorul lui BD135 abia mai poti tine degetul dupa cateva minute de functionare.... BD136 nu are radiator, dar se incalzeste mai putin....

Link spre comentariu

Vezi ca este o carte groasa si cartonata, care se cheama '' Functionarea televizorului SPORT. Acolo este descris fiecare etaj in parte si cu descrierea detaliata a defectiunilor si cum se remediaza. Tin minte ca era descris si acest defect, trebuie sa cauti aceasta carte pe undeva, si sa rezolvi problema. Petrica

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru indicatii, am reusit pana la urma aseara sa rezolv problema. Cauza a fost dereglarea (nu stiu din ce cauza...) a stabilizatorului de pe alimentarea generala, astfel avand cam 12V in loc de 10.8V... Din cauza asta si tensiunea recuperata era de 33V pe C705, regland alimentarea la 10.8 cum e normal a ajuns si tensiunea pe C705 spre 26-27V (cum e data in schema) si merge bine acum. Probabil se ambalau termic finalii BV din cauza alimentarii marite... Pacat ca nu m-am gandit sa masor si alimentarea generala inainte, insa macar asa am avut motivarea sa pun electrolitici noi prin zona :)Se vede rezonabil acum, tubul rusesc nu e chiar spectaculos mai ales dupa atatia ani, dar merge, o sa incerc o regenerare doar cand nu s-o mai putea altfel... mai enervant este programatorul mecanic prost, poate il voi face cu acord continuu cu un potentiometru daca gasesc o solutie de a-l monta estetic... Noi sa fim sanatosi.Numai bine tuturor!

Link spre comentariu

Nu e defocalizat si stralucirea poate fi reglata destul de mare, contrastul insa nu e formidabil... din ce imi amintesc, asa a mers intotdeauna cu potentiometrul de contrast mai spre maxim... nu e defect, imaginea este ok, numai ca nu e foarte spectaculoasa....

Link spre comentariu

Revin tot aici, pt. a nu mai deschide un nou subiect pe aceeasi tema...Am analizat mai bine calitatea imaginii dupa reglarea corecta a tensiunii de alimentare (A+ = 10.8V), si concluzia este ca imaginea este usor defocalizata/dublata (in special spre colturile ecranului), e nevoie ca reglajul de contrast sa fie la maximum pentru o imagine acceptabila... Ca stralucire imaginea are o rezerva apreciabila (poate fi facut foarte luminos ecranul prin actionarea reglajului de stralucire), insa nu poate fi ridicat contrastul pana la un nivel corespunzator.Problema focalizarii nu se rezolva nici marind la maxim (350v) tensiunea de focalizare prin semireglabilul R813.Mai este si alta posibilitate de defect, in afara uzurii tubului cinescop?Ar merita incercata regenerarea tubului de acest tip (rusesc din '91)(sa construiesc un triplor de tensiune etc)?S-o putea gasi pe undeva un tub de calitate pt acest TV pe care vreau sa-l tin functional din motive sentimentale?

Link spre comentariu

Luati la ''purecat'' rezistentele de pe placa tk!! Posibil sa aveti o rezistenta intrerupta !! Daca sint genul de rezistente chimice mai vechi,aveau prostul obicei de a se desface marginile unde sint lipite terminalele!! Nu este prea vizibila crapatura,dar daca le dezlipiti ,e posibil sa ramineti cu un sfert de rezistenta lipit pe placa iar partea cealalta va ramine in mina!!!

Link spre comentariu

Mai am o intrebare, (tot la capitolul tv Sport, dar am vazut problema asta la multe tv):Ce defect determina marirea exagerata a rastrului odata cu cresterea continutului de alb din imagine si/sau a nivelului de stralucire reglat?Sigur, efectul asta se manifesta la scara mica la cam orice tv cu tub, si mai ales la cele alb-negru, insa la unele tv acest fenomen devine foarte pronuntat si deranjant...

Link spre comentariu

Da....ce vremuri!!! :da Ne bucuram cind scoteam dioda tv18 si vedeam ca ''scuipa'' FIT trafo linii ; deci nu era si bobina defecta!!La un moment dat ,schimbam doar bobina secundara de pe traf,nu tot transformatorul!.....bomfaier,taiat,.......schimbat.. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări