Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru in locuinta


Vizitator j0ker1

Postări Recomandate

Vizitator j0ker1

Nu sunt specialist,si as dori sa ma ajutati cu un sfat. Doresc sa montez un ampermetru in casa intre contorul BPM 32ST-T,si tabloul general de sigurante.Gandesc in felul asta as putea sa monitorizez mai bine consumul instant din locuinta.E fezabil? De ce anume am nevoie? Evident montajul va fi facut de electrician.Multumesc anticipat celor care vor sa ma ajute. Rog moderatorul ariei sa mute subiectul daca nu am postat unde trebuie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

in felul asta as putea sa monitorizez mai bine consumul instant din locuinta.

Nu prea văd utilitatea montării unui ampermetru.Pentru a monitoriza consumul de energie aveţi contorul,iar dacă doriţi doar să calculaţi puterea unui anumitconsumator (pe care nu se află inscripţionat nimic), atunciputeţi măsura separat curentul absorbit de acesta de la reţea.De exemplu, dacă la un moment dat aveţi pentru întreaga locuinţăun curent absorbit de 12,74 A, cu ce vă ajută acest lucru ?
Link spre comentariu

Cum bine zice mai sus dl. Cristian, presupun ca de fapt doriti sa monitorizati puterea consumatorilor cuplati la retea la un moment dat (kilo Watti), in scopul minimalizarii ei, si nu neaparat intensitatea curentului.Pentru asta este suficient contorul existent si putina rabdare.Nu cunosc contorul pe care il aveti, dar in principiu sunt doua tipuri: electromecanic (cu disc rotitor) si electronic (cu afisare digitala a cifrelor).Cazul 1 - contor cu disc:Pe contor scrie "constanta contorului" ceva de genul: 480 rot.= 1kWh. Adica dupa 480 rotatii ale discului se inregistreaza 1 kilowatt-ora energie consumata.In regim constant, asta inseamna ca daca aveti un consumator cu puterea de 1 kW, discul va face o rotatie la fiecare 3600/480 = 7,5 secunde.Cum aflam consumul la un moment dat?Se urmareste semnul marcat pe disc cu vopsea si se cronometreaza in cate secunde face o rotatie completa. Fie T acest timp (in secunde).Puterea consumatorilor cuplati la retea in acel moment este: 7,5/T (exprimata in kW).Cazul 2 - contor electronic digital:Pe contor scrie "constanta contorului" ceva de genul: 1000 impulsuri = 1kWh. Adica dupa 1000 impulsuri luminoase ale unui led (bec) se inregistreaza 1 kilowatt ora energie consumata.In regim constant, pentru un consumator de 1 kW, ledul se aprinde la fiecare 3600/1000 = 3,6 secunde.Cum aflam consumul la un moment dat?Se urmareste ledul si se cronometreaza timpul dintre doua impulsuri luminoase succesive. Fie T acest timp (in secunde).Puterea consumatorilor cuplati la retea in acel moment este: 3,6/T (exprimata in kW).Iar daca doriti sa evitati calculul (impartirea), se poate face un grafic sau un tabel cu 10-20 valori uzuale de pe care se poate citi corespondenta putere - perioada.

Link spre comentariu
Vizitator j0ker1

multumesc tuturor pt. raspunsuri

 

@ cristian_draghiescu...nu toti gandim la fel si trebuie sa recunosti ca fiecare cu...pasarelele lui. Contorul nu mi-e la-ndemana si nu pot iesi tot timpul din casa sa ma zgaiesc la el.Ampermetrul imi permite sa stiu "instant" consumul si eventual de unde as putea sa mai reduc ca sa pot pastra un oarecare echilibru.Recunosc...e una din chestiile alea:ma scarpin fara sa ma manance!Totusi doresc sa realizez asta.Am mai aflat intre timp si de wattmetru,totusi eu vreau sa montez un ampermetru.M-am folosit de unul din link-uri si vreau sa va intreb daca e ok asta http://www.electrico.ro/aparataj/eshop/ ... alternativ

Link spre comentariu

Mai aveti o posibilate. Pt masurarea consumului instant la un moment dat puteti monta nu un ampermetru ci un wattmetru. Acesta va afisa in permanenta consumul din momentul citirii. Varianta cu ampermetru poate servi deasemenea( se citeste curentul, se inmulteste cu 220V si se afla puterea aparenta din acel moment, care inmultita cu 0,8 va da puterea absorbita in acel moment). Acestea insa nu reprezinta consumul. Puterea se exprima in wati (sau kilowati), consumul in kilowati/ora. Daca la un momentdat aveti o putere absorbita de 1kW sa spunem, asta nu inseamna ca intr-o ora veti consuma 1kW. Multi consumatori au functionare intermitenta (frigiderul) sau au consumuri diferite la anumite intervale de timp (masina de spalat, aerul conditionat).

Daca doriti sa verificati cat de corect inregistreaza contorul dvs. puteti monta un al doilea contor, dupa cel electrica. Acesta se numeste contor pasant si nu are nevoie de sigiliu sau aprobare electrica.

P.S: acel 0,8 mentionat mai sus este un factor folosit de Enel (sau cum s-o mai numi prin alte zone) pt diferentierea puterii aparente (VA)/putere putere absorbita (W). Desi nu este perfect exacta s-a demonstrat in timp ca functioneaza ca metoda de calcul simpla si rapida. Este de fapt vorba de presupunerea unui factor de putere mediu al consumatorilor uzuali din locuinte. Nu dati cu pietre ca nu am inventat-o eu.

Link spre comentariu

@joker1 aparatul digital gasit de tine pare oricum mai sensibil decat instrumentul feroelectric dintr-o postare anterioara, pe care nu prea "vedeai" curenti sub 5A. Foaia de catalog zice doar 5-2000A reglabil din interior. Iar aparatul pare sa aiba indicatia maxima 1999 (3 1/2 cifre). Totusi nu e clar care ar fi scala cea mai potrivita pentru tine (apartament). Sa fie 20,00 A sau 200,0 A ? Ar trebui confirmat de catre vanzator ca are aceste domenii de masura - si asta fara folosirea unui transformator de curent la care se face totusi referire.

Link spre comentariu

M-am folosit de unul din link-uri si vreau sa va intreb daca e ok asta http://www.electrico.ro/aparataj/eshop/ ... alternativ

Pina la 5A masoara prin conectare directa iar pentru scale peste 5A are nevoie de transformator de curent.Aparatele digitale se folosesc acolo unde trebuiesc facute citiri cu precizie mare care, eventual, se trec intru-un jurnal.Pentru apartamente e bun ala pe care l-am aratat ma sus (analogic pina la 40A). E facut special pentru asaceva.
Link spre comentariu

Curentul alternativ se poate masura, fara nici o interventie in instalatie, cu un cleste ampermetric. Monitorizarea consumului presupune si inregistrarea lui in timp, lucru mai complicat.

Ceea ce se plateste este energia activa, iar curentul este numai una din componentele acesteia. Celelalte doua sunt tensiunea si cosinusul unghiului de defazaj, valori ce se pot aproxima constante in timp.

Link spre comentariu

Păi duceţi ideea până la capăt, ca să vedem în ce măsură este utilă

cunoşterea valorii acelui curent.

Fie "n" consumatori cuplaţi la un moment dat la reţea şi o valoare de

"x" amperi citită pe ampermetru.

Dacă se decuplează unul (sau o parte) din ei, se constată o scădere

a valorii citite (În acest caz ipotetic mă refer la cineva cu slabe

cunoştinţe de electrotehnică, sau deloc).

Prin citiri repetate, având mereu alte combinaţii de consumatori,

acea persoană va fi în stare să identifice situaţia în care consumul

este minim. Acum urmează întrebarea, ce va face respectivul ?

Va renunţa definitiv la unii consumatori, sau va limita durata lor de

funcţionare pentru a obţine economii ? E puţin probabil.

Pentru respectiva persoană aceste soluţii de economisire a energiei

consumate nu necesită un ampermetru, în acest scop fiind suficient

contorul existent. Dacă acel contor este montat într-un loc mai greu

accesibil (precum în cazul de faţă), atunci soluţia corectă este utilizarea

unui subcontor în locul ampermetrului, aşa cum de altfel s-a şi sugerat.

Dar dacă discutăm despre cineva care cunoaşte electricitate, cu atât mai

mult este perfect inutil un ampermetru montat pe consumul general.

Link spre comentariu

Consumul unui aparat nu se prea poate vedea cu un contoar. Doar nu stai langa el sa vezi daca se invarte mai repede sau mai incet :nebunrau: Sau foloseste consumatorii consecutiv si-si noteaza indexul inainte si dupa:azi nu foloseste becul de la bucatarie,maine pe cel din hol etc si compara rezultatele...in ce combinatie a obtinut un index mai micSau,scapa de toata treaba cu timpul (masoara doar puterea,nu energia,care e P*t , ca dup-aia sa mai aimparta la t) si masoara consumul instant si afla imediat ce si cumSi daca omul vrea un ampermetru...de ce nu. Intr-adevar un ampermetru general nu s-ar prea justifica pt scopul initial.Mult mai buna e o priza d-aia de indica consumul, pt a testa consumatorii separat

Link spre comentariu
Vizitator j0ker1

Multumesc tuturor! :aplauze Am spus in primul post ca nu sunt specialist,si am gandit ca ,da, as putea limita consumul anumitor electrocasnice cintind amperajul si nu clasicul contor.Am tras anumite concluzii si tot cu ajutorul vostru voi finaliza ce mi-am propus.Nu stiu de ce nu ma impac cu ideea unui contor pasant,mai repede imi face cu ochiul un wattmetru.O sa vad... :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări