Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tampon pt aplicatii cu acumulatori

Dr.L

Postări Recomandate

Din seria cu subiecte mai interesante vine si subiectul asta,in care vreau sa fac o sursa pt consumatorii alimentati hibrid,atat de la retea cat si din acumulatori.

Practic sursa va fi in paralel cu acumulatorii.

Asta inseamna ca:

-tensiunea pe acumulatori nu trebuie sa fie mai mare de 13,6V (pt acc de 12V)

-curentul de incarcare initial al acc nu trebuie sa fie mai mare decat 0,3C (luam 1A pt un acc de 7Ah), indiferent de consumator

-sursa trebuie sa livreze curentul cerut de consumator + curentul de incarcare al acc.

Astfel,masor curentul de 2 ori: intre sursa si acc si intre acc si consumatori si fac suma lor cu un comparator,care comanda...sursa (care poate fi atat in comutatie,cat si liniara)

Momentan atasez varianta linara cu N-MOS,inspirata de aici: viewtopic.php?f=41&t=105107

Toata treaba e dimensionata pt un consumator de vre-o 6-7A la 24V,cu 2 acc de 12V/7Ah in serie (in serie intre ei,nu cu consumatorul :rade: ).

M-am mai gandit la o varianta in comutatie (buck cu TL494),dar pare sa aiba cam multe piese.

Mai probabil o sa urmeze o varianta cu LM2575 + P-MOS,care mi se pare a fi simpla (pana vine vorba de compensari,pt limitarea de curent), bazata pe schema asta: http://www.aca-vogel.de/DCDC-Converter/ ... 75_de.html

Nu stiu daca o sa si apuc s-o realizez practic,dar astept pareri :freaza:

post-8163-13982951015_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

4

• pop_ady44

2

• high_voltage_tm

1

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

cea ca vreti sa faceti am la o alarma artizanala dar este doar pe 12 volti si nu are decat un singur accumulator de 12 volti sursa este cu traf toroidal si paremise ca are si 20 volti iesire daca aveti nevoie va-voi face ceva poze sau v-oi cauta pe net dupa modelul exact de sursa stiu ca este facuta de fabrica de la cap la coada :jytuiyu

Link spre comentariu

Da,exact,la alarme se foloseste ceva de genulDar din cate stiu eu nu se face si diferenta de curenti,doar se limiteaza curentul dat de sursa. Deci acumulatorul trage cat o fi,mai ales ca alarma nu consuma multDaca se poate,ar fi utile cateva poze,sa vedem daca exista partea cu cele 2 sunturiMs

Link spre comentariu

La majoritatea alarmelor se utilizeaza un circuit super-simplu: incarcarea bateriei se face printr-o rezistenta de limitare intre plusul iesirii stabilizatorului alimentat din retea (aici sunt 13,5-14 volti) iar alimentarea alarmei se face din acumulator printr-o dioda de curent suficient cu anodul spre plusul acumulatorului si cu catodul la iesirea stabilizatorului, paralel cu rezistenta de incarcare. Unele variante au rezistenta nitel mai mare legata direct in iesirea redresorului (unde tensiunea e vreo 17 volti). Montajul functioneaza si la o tensiune mai mica (13-11volti in loc de 13-14).Totusi prima data ati vorbit de 24 de volti si apoi schema e cu 12?

Link spre comentariu

Avand in vedere numarul mare de interlocutori,scrieti va rog la inceputul mesajului cui va adresati,ca altfel se intelege mai greu@high_voltage_tm -da,e interesanta aplicatia,doar ca nu este tocmai accesibila amatorilor (circuite specializate + totul e SMD)@blazeu -eu voi face asta pt un sistem pe 24V. Dar in discutie se pot aduce exemple si pt alte tensiuniSi eu banuiam ca la sistemele de alarme se foloseste o sursa simpla,mai ales ca curenntul absorbit de alarma e comparabil cu cel de incarcare al acumulatorului@smilex -ala e sistemul din documentul lui high_voltage_tm. Eu il gandisem un pic altfel:post-8163-139829510928_thumb.jpg- nu conteaza daca elementul regulator e pe + sau pe -.- nu conteaza unde se masoara tensiunea de pe iesire (inainte,intre sau dupa sunturi)- protectia elementului regulator cred ca o sa ramana la nivel de siguranta rapida. Adica n-as vrea sa adaug mai multe piese decat e nevoieMomentan, cel mai mult m-ar interesa pareri despre partea de masurare a curentului,daca am gandit-o bine sau daca mai merge imbunatatitaVarianta cu doar un singur sunt,care sa masoare doar curentul prin acumulatori mi se pare ceva mai greu de facut,deoarece curentul poate circula in ambele sensuri (si cand se descarca acumulatorul,este mult mai mare decat cel de incarcare)Precizez ca regulatorul va fi alimentat dintr-un traf de 24-28Vca,iar de filtrare se vor ocupa in mare parte acumulatorii (evident nu voi neglija condensatorii,ca fara ei intra regulatorul in oscilatie,dar voi fi destul de mici)Evident,orice interventie pe tema asta e binevenita (indiferent ca e mai aproape sau mai departe de ceea ce vreau sa fac)Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Varianta cu doar un singur sunt,care sa masoare doar curentul prin acumulatori mi se pare ceva mai greu de facut,deoarece curentul poate circula in ambele sensuri (si cand se descarca acumulatorul,este mult mai mare decat cel de incarcare)

Ar fi o solutie sa separi curentul de incarcare al acumulatorului,de cel de descarcare,prin doua diode.Intre minus acumulator si masa,o dioda inseriata cu suntul pentru curentul incarcare,o alta dioda conectata invers,de la minus la masa,care sa conduca cand cade tensiunea de retea.Suntul ar citi doar curentul incarcare.Se simplifica montajul,in schimb se pierde putere pe dioda,mai ales pe cea cea inseriata cu sarcina.S-ar putea folosi in locul acestei diode,un mosfet comandat deschis,la caderea tensiunii de retea,in cazul asta puterea pierduta fiind infima. Daca stau bine sa ma gandesc,un singur sunt care sa citeasca curentul de incarcare e suficient.Atata timp cat este tensiune de retea,acumulatorul va primi curent;pe suntul montat de exemplu intre minus acumulator si masa,vei avea o teniune pozitiva.Acumulatorul va debita pe sarcina doar cand pica reteaua,iar in aceasta situatie tensiunea inversa aparuta pe sunt nu va incurca cu nimic.Pana la urma ti-ar trebui o sursa de teniune de 28V, cu limitare de curent,limitare comandata de caderea de tensiune pe suntul inseriat cu acumulatorul....
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu pun totusi o solutie incompleta. M-am orientat catre liniar intrucat incarcarea de 1A nu solicita regulatorul si nu cred ca exista interesul unui randament deosebit in asemenea conditii. In plus, e mult mai simplu liniar.post-1-139829511075_thumb.gif Un limitator de curent spre sarcina care actioneaza regulatorul nu va limita si curentul din baterie, nu-i vad rostul.

Link spre comentariu

Un limitator de curent spre sarcina care actioneaza regulatorul nu va limita si curentul din baterie, nu-i vad rostul.

Intre cei 2 curenti din schema mea se face o diferenta. Astfel,curentul prin primul sunt e tot timpul curentul prin al 2-lea + inca cevaIntre acumulatori si consumatori caderea de tensiune (pierderile) trebuie sa fie minime. In cazul meu,consumatorul e un UPS pe 24V,care trage pulsuri de curent destul de mari (10A). Apoi acumulatorii vor ramane in UPS,deci nu prea am loc pt racire (cazul diodei). Dar un mos-fet ar trebui sa faca fata bine.O sa mai studez varianta cu un singur sunt :da
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Intre acumulatori si consumatori caderea de tensiune (pierderile) trebuie sa fie minime. In cazul meu,consumatorul e un UPS pe 24V,care trage pulsuri de curent destul de mari (10A). Apoi acumulatorii vor ramane in UPS,deci nu prea am loc pt racire (cazul diodei). Dar un mos-fet ar trebui sa faca fata bine.

In schema postata de smilex,nu poti pune mosfet in locul diodei,datorita diodei DS,care va fi polarizata direct cand acumulatorul e incarcat,curentul de incarcare divizandu-se prin sunt si prin dioda interna mosului..Ar trebui ori citita tensiunea pe sunt cu un operational,ori poti folosi un releu,care la caderea tensiunii de retea,sa sunteze dioda si suntul.Poti folosi un contact ND,ca releul sa nu consume curent din acumulator,acesta fiind alimentat de la intrarea stabilizatorului liniar.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca voltul (aprox) de pe dioda nu convine, se poate utiliza un sunt, iar schema devine:post-1-139829512021_thumb.gifRezistorul din emitorul T5 se calculeaza dupa valoarea suntului. Cel din emitorul T1 in functie de curentul limitat dorit, la functionarea sarcinii putand sa acopere sau nu, curentul consumat de sarcina.

Sau cum spunea matache, se poate un releu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări