Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare sursa reglabila tensiune

Vizitator gettodacku

Postări Recomandate

Vizitator gettodacku

Buna ziua.

In schema din figura urmatoare, nu sunt lamurit exact de valoarea lui R1...scrie ``0Ω33``, adica 0,33 Ohmi ???

In acest caz din ce pot confectiona o astfel de rezistenta cu putere de min 4 W ? Sarma de nichelina ar fi ok ?Sunt alte variante mai bune ?

Daca as cunoaste rezistenta sarmei / metru care ar fi formula de calcul pentru 4 W ?

Posted Image

Imi cer scuze, intrebare de incepator si am o doza buna de nesiguranta... :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

6

• radusa

3

• cristian_draghiescu

2

• Electronicserver

1

Nichelina = Ni 80% + Cr 20%

Rezistivitate: 145,49 Ω/m

R = ρ x l/S

[ρ] = Ωm, altfel relaţia de mai sus nu se verifică dimensional.

Din tabele (pentru nichelină) : ρ = 4*10 (-7) Ωm. ("10" la puterea "-7")

gettodacku :

Măsurarea cu un multimetru de duzină a unei rezistenţe de 0,33 Ω poate introduce

erori semnificative. Trebuie să ţineţi cont şi de rezistenţa proprie a testerelor (dacă

nu-i neglijabilă în raport cu rezistenţa măsurată) şi să o scădeţi din valoarea citită.

Puteţi folosi şi un singur condensator de 4700 μF, dar să fie la minimum 63 V.

Link spre comentariu

Rezistorul de 0,33 se poate face din orice sarma ce se poate lipi. Nu e nevoie sa fie de 4 W, ajunge si de 1 W. Condensatorul de filtraj de 4700 e mai mult decat suficient. Mai trebuie pus la iesire un electrolitic mic, 100 micro, precum si un condensator nepolarizat de 100 nF. Uneori este nevoie si de ele.

Link spre comentariu

Nu e nevoie sa fie de 4 W, ajunge si de 1 W.

De 1 W nu ajunge (la curentul de 2 A va disipa 1,32 W), deci e nevoiede o rezistenţă de cel puţin 2 W. În schemă se indică a fi de 4 Wtocmai pentru a lucra cât mai puţin fierbinte.

Rezistorul de 0,33 se poate face din orice sarma ce se poate lipi

În nici-un caz nu recomand aşa ceva. Valoarea rezistenţei va fiputernic influenţată de temperatura ei. Trebuie neapărat un materialcu coeficient termic cât mai redus (manganină, nichelină, constantan, etc.)
Link spre comentariu

Nu vad pentru ce sa se complice autorul subiectului cu rezistente improvizate cand 0,33/5W se gaseste foarte usor si are un pret ce nu merita mentionat.

Pe de alta parte:

Mai trebuie pus la iesire un electrolitic mic, 100 micro, precum si un condensator nepolarizat de 100 nF. Uneori este nevoie si de ele.

Cu ce scop 100u in paralel cu 4,7m? n-ai vrea sa ne explici filozofia? aaa ca folosim si 100n in paralel da, ai dreptate dar stii de ce se face? ma ca indoiesc.... in fine 0,1m n-are ce sa caute in paralel cu condul de 4,7m, trebuie insa 100n in paralel cu acesta deoarece electroliticii de capacitati relativ mari nu se descurca prea bine cu zgomotul de frecventa inalta, daca se doreste o tensiune si mai curata se poate folosi un filtru LC cu frecventa de rezonanta cat mai jos dar nu cred sa fie cazul aici.
Link spre comentariu
Pe de alta parte:
Mai trebuie pus la iesire un electrolitic mic, 100 micro, precum si un condensator nepolarizat de 100 nF. Uneori este nevoie si de ele.

Cu ce scop 100u in paralel cu 4,7m? n-ai vrea sa ne explici filozofia? aaa ca folosim si 100n in paralel da, ai dreptate dar stii de ce se face? ma ca indoiesc.... in fine 0,1m n-are ce sa caute in paralel cu condul de 4,7m, trebuie insa 100n in paralel cu acesta deoarece electroliticii de capacitati relativ mari nu se descurca prea bine cu zgomotul de frecventa inalta, daca se doreste o tensiune si mai curata se poate folosi un filtru LC cu frecventa de rezonanta cat mai jos dar nu cred sa fie cazul aici.

Mai multa atentie la citirea textelor si poate atunci va fi si mai putina agresivitate in tonul dvs.

Atentionare lui 'puriu' este bineintales facuta la schema postata.

Link spre comentariu

@radusa am impresia ca tu ar trebui sa fii mai atent la ceea ce se scrie, evident ca el s-a referit la condensatorii de pe iesire, si la fel de evident este si faptul ca-i inutil un cond de 100u in paralel cu unul de 4700u, la iesire bineinteles, ar fi o ideie cel de 100n, si daca citeai mai atent ce am scris in loc sa postezi citate integrale ai fi inteles exact ce si cum si ai fi evitat postari inutile precum cea de aici.

PS: Nu sunt agresiv ca nu-mi sta in fire, dar in acelasi timp nu pot sa nu amendez afirmatiile eronate, nu cand este vorba de sectiunea incepatorilor, care incepatori pot fi indusi in eroare de afirmatii subiective fara acoperire teoretica si/sau practica.

Link spre comentariu

Stimabile tu citesti ceva din ce scriu si ceilalti sau doar te bagi in seama? imi place sa cred ca nu este valabila varianta a 2-a... S-a pus problema despre ce capacitate de filtrare se poate folosi la iesire si s-a mentionat cifra de 4700u ca fiind una suficienta, sunt total de acord, apoi @puriu a sugerat ca in paralel cu acel condensator sa se monteze si unul tot electrolitic de 100u, iar eu am atras atentia asupra inutilizatii solutiei sugerate, explicatiile sunt deja postate n-ai decat sa le citesti mai atent ca sa eviti interventii inutile ( in caz ca ridicand tonul si boldiund textul in halul ala ai crezut ca ma impreionezi atunci afla ca te-ai inselat ).

Link spre comentariu

Nici macar nu ai bunul simt si curajul sa recunosti cand gresesti. Deci daca exista doua variante, si anume dupa redresare sau dupa stabilizare, de ce trebuie neaparat sa mergem pe ceea ce crezi tu, si nu este posibil ca "IESIREA" sa fie chiar iesirea din stabilizator, unde bineintales ca este mult mai logic sa avem un 100u.Pt mine discutia asta este incheiata. Poti sa crezi si sa zici ce vrei tu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări