Vizitator oldstate24 Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 salut ... Vreau sa stiu daca aprinzatorul electronic din figura( http://www.niqro.3x.ro/aprindere3/aprindere3.htm)poate fi adaptat ca un aprinzator de aragaz, dar sa ramana alimentat tot la 12v sau 18v(2 baterii de 9v)? si ce putere ar avea? Link spre comentariu
pinky Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 "Aprinzatorul" respectiv se foloseste la autoturisme si functioneaza impreuna cu bobina de inductie a autoturismului. Acea bobina de inductie consuma circa 4 amperi. Deci nu va functiona cu 1 sau 2 baterii de 9 V. Presupun ca te refereai la acele baterii format 6F22, alea mici de 9V. Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 Eu am facut o chestie in anii copilariei cu o punte redresoare si o bobina de balast recuperata din montajul unui tub fluorescent de 40W (drosel) alimentata direct de la retea de 220V c.a. Se face un contact scurt la bornele bobinei si se observa prezenta unui arc electric pe masura ce se departeaza electrozii. Bobina se leaga pe partea de curent continuu.Evident ca nu este recomandat asa ceva, pericolul de electrocutare este mult prea mare Link spre comentariu
Vizitator oldstate24 Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 "Aprinzatorul" respectiv se foloseste la autoturisme si functioneaza impreuna cu bobina de inductie a autoturismului. Acea bobina de inductie consuma circa 4 amperi. Deci nu va functiona cu 1 sau 2 baterii de 9 V. Presupun ca te refereai la acele baterii format 6F22, alea mici de 9V.si daca voi folosi si o bobina va da randament? Link spre comentariu
Vizitator oldstate24 Postat Octombrie 22, 2012 Partajează Postat Octombrie 22, 2012 am cumparat un aprinzator de aragaz electric si da un pic de scanteie Am incercat sa il alimentez la 9v dar sa ars, e cineva in gradu sa imi spuna ce componente trebuie sa inlocuesc sa functioneze si la 9v , 18v , 27v , 36v sau 45v dar sa aiba un camp electric cu o intensitate mai mare Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 22, 2012 Partajează Postat Octombrie 22, 2012 Cel mai probabil nu poti sa cresti "puterea" acelui aprinzator, nu prea ai ce sa modifici, solutia este faci altul de la zero.Da mai multe detalii, de unde vrei sa stim noi ce aprinzator ai tu in fata acolo ?pune poze ceva ca altfel nu are relevanta topicul asta si o sa-l inchid.Ce vrei sa faci cu acest aprinzator? de ce nu e bun unul din comert ?Arc electric mare ai putea face cu un trafo FIT de la un TV, dar e cam periculos pentru un incepator. Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 22, 2012 Partajează Postat Octombrie 22, 2012 Aprinzatoarele electrice trebuie sa produca un arc cu o energie minima capabila sa aprinda un amestec inflamabil. Cel mai simplu se obtine aceasta energie prin incarcarea unui condensator la o tensiune mare (peste 3000 V) care se descarca intre doua varfuri metalice apropiate la 0,5 - 1 mm. Obtinerea tensiunii inalte nu este o problema, dar redresarea necesita diode de tensiune mare, iar condensatorul este mai greu de gasit.Daca aragazul foloseste GPL (butelii) aprinzatorul functioneaza bine chiar daca este mic (am facut unul cu un tranzistor BD135 alimentat la 1,5 V). Pentru aprinderea metanului energia necesara este mult mai mare si nu se prea folosesc aprinzatoare electrice. Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 22, 2012 Partajează Postat Octombrie 22, 2012 ...dar redresarea necesita diode de tensiune mare, iar condensatorul este mai greu de gasit....Nu e neaparata nevoie de redresare pe inalta tensiune.O schema de aprinzator direct de la 220V: Alta: 1 Link spre comentariu
blazeu Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Probabil a alimentat un aprinzator din acelea care merg la 3 volti (am si eu asa ceva), la 9 (genul de tuning, hai sa pun kerosen in automobil, poate zboara).E cat se poate de clar ca scopul e altul decat aprinderea aragazului. Foarte probabil se doreste realizarea unui "tazer" in scopuri nu foarte clare (cu ani in urma fiica-mea ma batea la cap sa-i fac asa ceva sa-l trasnesca pe unu' care o tot pipaia; i-am oferit sa o duc la un curs de arte martiale, ca-i mai sigur sa-i invineteasca ochii decat sa-i mai stea motorasul...)In concluzie... Imi repugna sa fac asta, insa tensiunile inalt pot fi periculoase iar din "prezentare" eu adulmec un nivel cam scazut de cunostinte tehnice pentru a aborda in siguranta un asemenea subiect...Sanatate!PS Schemele de mai sus utilizeaza bobine de inductie? Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Nu sunt cu bobine de inductie, ci trafuri facute pe bara de ferita (baston), cu secundarul de inalta tensiune pe galeti, cum sunt cele care aprind flacara in centralele termice. Totusi, cu mici modificari se pot adapta si la bobine de inductie, am facut in genul asta circuite de amorsare a arcului de sudura WIG si pt arcul pilot la plasma. nu chiar la fel, dar cam pe acelasi principiu, adica, incarcarea unui condensator, apoi descarcarea oscilanta. Chiar am brevetat cu multi ani in urma un sistem bazat cam pe acelasi principiu, doar ca traful era acordat pe o armonica. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Pentru cei ce vor doar aprinzator, va propun o schema simpla si eficienta cu transformator de 5-9v la 1A minimum, alimentat continuu.Aprinzatorul e un maner de plastic cu un cablu multifilar de 2,5mm din care se lasa la capat dezizolat cam 1 cm. Firul se leaga la un capat al secundarului de 9V, celelalt capat al infasurarii se va lega la masa aragazului. Cand se atinge cu capatul litat al aprinzatorului de arzatorul aragazului, se produc multiple scantei suficient de puternice sa aprinda gazul.Lucrand cu tensiune mica si izolat galvanic, este foarte sigur.Transformatorul se introduce in carcasa bine izolata, si poate sta in spatele aragazului.Ideea nu-mi apartine, am gasit-o mai demult prin Tehnium.Postez o schita proprie mai jos, sper ca se intelege ideea. Link spre comentariu
vio2007 Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Schema unui aprinzator alimentat la 3V este in tehnium 12/2006,la pagina 38. __________Revista ____ Link spre comentariu
costyy86 Postat Noiembrie 1, 2014 Partajează Postat Noiembrie 1, 2014 (editat) Nu e neaparata nevoie de redresare pe inalta tensiune. O schema de aprinzator direct de la 220V: Alta: Salutare. Eu am cautat pe site-ul autorului insa nu am gasit schemele, mai sti cumva ce transformatoare se foloseau la iesire? Editat Noiembrie 1, 2014 de costyy86 Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 1, 2014 Partajează Postat Noiembrie 1, 2014 ...nu am gasit schemele, ... Sunt accesibile din pagina asta: http://www.emil.matei.ro/sumar.php Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum