Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare invertor sudura trifazat ESAB LHN 200

cristiandan

Postări Recomandate

Intrebi de cablurile de sudura? mai bine intrebi de cit sa fie cablurile la curentul care i-ti trebuie tie si in functie de cit poate duce fiecare tip de aparat, adica nu e vre-o regula  care sa depinda strict de aparat, sper totusi sa nu vrei sa pui 100m...... ca si sectiune mai gros de 35 mm/2 nu se justifica iar mai jos de 16mm/2 o sa se incalzeasca la folosire intensiva.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Ma refeream strict la modelul ESAB CADDY LHN 200(deci modelul original).Proprietarul a folosit mai multe sectiuni si lungimi de cablu iar acum se plangea ca invertorul nu mai are acelas randament.Cred ca pentru obtinerea randamentului optim nici un faricant nu alege empiric dimensiunile cablurilor de iesire.Deci pentru a elimina o posibila cauza ma interesau dimensiunile exacte.

Multumesc

Link spre comentariu

La aceasta: cristiandan, pe 20 Oct 2012 - 6:23 PM, a spus:LHN 140, LHN 200, Caddy 140, Caddy 200-1.pdfAm la reparat acest invertor si ma gandeam daca s-ar putea modifica pentru alimentare din reteaua monofazata.Din schema atasata modificarile ce se impun, ar fi pe partea de redresare, legarea in paralel a doua sau chiar trei punti, pentru asigurarea unui curent redresat suficient la etajul de forta.Iar pe partea de alimentare a circuitelor de comanda si control, redimensionarea trafo TC 01 pentru reteaua monofazata.Dar nu stiu in ce masura se vor mentine caracteristicile de iesire ale invertorului.Daca cineva a incercat asemenea modificari il rog sa dea un semn Multumesc

Link spre comentariu

"Daniel" acum intelg insa aparatul merge modificat, acum recitesc postarile mele si vad ca nu am mai specificat ca pina la urma am reusit sa modific acel aparat (LHN 200) sa functioneze excelent la 220V. Mai are un pic si face un an de exploatare intensiva in regim de santier. Pentru al modifica la 220 trebuie rebobinat transformatorul, mai precis trebuiesc scoase spire din primar, in cazul meu a fost o adevarata aventura acum e simplu dar "atunci" nestiind precis ce modificari sa fac am desfacut complet traful...., de asemenea trebuie modificata intrarea in puntile redresoare, modalitatea de conectare a condensatorilor si alimentarea secundara care original se face cu transformator, in cazul meu am optat de nevoie pentru o sursa SMPS pe care am modificat-o si pe aceasta....., deci pe scurt se poate.

Uitase-m, am reusit sa-l aduc "doar" pina la 180A.

"Cristiandan", tot nu specifici ce intelegi prin "cablurilor de iesire", cablurile de sudura?......

Link spre comentariu

Eu te felicit pentru tot ce ai facut.Ai riscat mult tinind cont ca nu sunt tocmai iefitine igbturile.Eu ma limitez deocamdata in a le repara si de a face mici modificari pe ici pe colo.

Link spre comentariu

"Daniel" acum intelg insa aparatul merge modificat, acum recitesc postarile mele si vad ca nu am mai specificat ca pina la urma am reusit sa modific acel aparat (LHN 200) sa functioneze excelent la 220V. Mai are un pic si face un an de exploatare intensiva in regim de santier. Pentru al modifica la 220 trebuie rebobinat transformatorul, mai precis trebuiesc scoase spire din primar, in cazul meu a fost o adevarata aventura acum e simplu dar "atunci" nestiind precis ce modificari sa fac am desfacut complet traful...., de asemenea trebuie modificata intrarea in puntile redresoare, modalitatea de conectare a condensatorilor si alimentarea secundara care original se face cu transformator, in cazul meu am optat de nevoie pentru o sursa SMPS pe care am modificat-o si pe aceasta....., deci pe scurt se poate.

Uitase-m, am reusit sa-l aduc "doar" pina la 180A.

"Cristiandan", tot nu specifici ce intelegi prin "cablurilor de iesire", cablurile de sudura?......

Felicitari pentru modificare ! Poate ca ar merge trecut pe 230V fara modificarea trafului forta. Ar trebui o sursa boost, de genul PFC activ, prezent in multe surse de putere. E drept ca ar trebui ceva componente in plus, dar in felul acesta interventiile in invertor ar fi minime. 

Spui ca dupa modificare, curentul maxim e de doar 180A. Ai putea incerca majorarea filtrajului de pe 310V, care oricum are viata grea, avand in vedere trecerea de la redresarea trifazata, la cea monofazata.

Una peste alta, inca o data felicitari pentru modificare. 

Link spre comentariu

Felicitari pentru modificare ! Poate ca ar merge trecut pe 230V fara modificarea trafului forta. Ar trebui o sursa boost, de genul PFC activ, prezent in multe surse de putere. E drept ca ar trebui ceva componente in plus, dar in felul acesta interventiile in invertor ar fi minime. 

Spui ca dupa modificare, curentul maxim e de doar 180A. Ai putea incerca majorarea filtrajului de pe 310V, care oricum are viata grea, avand in vedere trecerea de la redresarea trifazata, la cea monofazata.

Una peste alta, inca o data felicitari pentru modificare. 

Multumesc la toata lumea dar nu e cazul, e o modificare pe care o poate face oricine, ma rog cu un "pic" de transpiratie.

Filtrajul este deja majorat, la 220v acele tipuri de aparate au un singur condensator, la 380 sint doi, in cazul meu am lasat cei doi condensatori in paralel, pe deoparte, pe dealta parte 180A sint arhisuficienti pentru o retea monofazata, in mod "uzual" cu aparate "portabile" se lucreaza cu un curent de pina la 140A adica electrod de 3,2mm bazic, cum am mai spus aparatul e pe santier si nu au fost "proteste" din partea sudorilor din cauza aceasta.

Link spre comentariu

Asa este, 180A sunt arhisuficienti. Pe de alta parte, nici nu se poate cere mai mult, la modificarea respectiva. Normal, scazand nr de spire in primar, ar fi trebuit majorata sectiunea conductorului, dar deja despic firul in patru. In postarea anterioara am sugerat doar o solutie alternativa, pentru eventualii interesati. Ciprian parca vroia sa faca o modificare similara...

Nu fi modest, o astfel de modificare nu e simpla si implica multe riscuri. Eu unul nu m-as apuca de rebobinat traful la un invertor de sudura. Asta dupa ce am spart ceva miezuri de ferita, folosind traditionala fiebere. 

Link spre comentariu

"giongiu"  

In toata povestea traful a fost partea frumoasa dar tot partea frumoasa este ca permite modificarea cu  bobinajul care il are deja, si izolatia, asta mi-a dat cele mai mari emotii insa se pare ca simpla hirtie din coala A4 si "acea" banda impreuna fac minuni, mesterul din nou nu se mai pune la socoteala.

L.E. o metoda alternativa la multe altele in a dezlipi ferite este si aceasta cu pistol cu aer cald, la inceput nu credeam ca o sa reusesc insa acum stiu ca se poate si chiar mai bine decit varianta cu fierberea, bineinteles ca e un procedeu de durata si ferita trebuie luata cu binisoru` dar e o metoda mai ....."uscata" :)

"cristiandan"

Ok, e un inceput bun, dar nici cabluri "originale" nu exista, nu au ce sa-i fac curentului de sudura cablurile doar daca sint exagerat de lungi, sute de metri, sau exagerat de subtiri cum ar fi ca pe creion ca sa zic asa, in rest pui orice cablu, bineinteles ca de Cu ar fi ideale, pentru LHN200 unele de 25mm/2 sint "perfecte", ca si lungime 5m ar fi destui dar nu conteaza, pui cit i-ti este suficient, fara frica....

Editat de nickrvl
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Michelle

Am o întrebare: unde ați învățat așa de multe în domeniu? Soțul meu se chinuie de unul singur (din pasiune) și i-am spus să caute informații și instrucțiuni online, pe forumuri și alte site-uri dar nu prea știe să folosească internetul deci vreau să caut eu pentru el. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări