Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare invertor sudura trifazat ESAB LHN 200

cristiandan

Postări Recomandate

LHN 140, LHN 200, Caddy 140, Caddy 200-1.pdfAm la reparat acest invertor si ma gandeam daca s-ar putea modifica pentru alimentare din reteaua monofazata.Din schema atasata modificarile ce se impun, ar fi pe partea de redresare, legarea in paralel a doua sau chiar trei punti, pentru asigurarea unui curent redresat suficient la etajul de forta.Iar pe partea de alimentare a circuitelor de comanda si control, redimensionarea trafo TC 01 pentru reteaua monofazata.Dar nu stiu in ce masura se vor mentine caracteristicile de iesire ale invertorului.Daca cineva a incercat asemenea modificari il rog sa dea un semnMultumesc
Link spre comentariu

Sigur nu se vor mentine caracteristicile ... exista un " frate " monofazic foarte asemanator . LHN 140 ... am reparat vreo citeva , sint totusi destul de rare ... s-au vindut putine de noi fiind scumpe .

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Am incercat eu zilele acestea sa vad ce se intimpla, nu merge, probabil ca trebuie modificat/rebobinat si traful de sudura, aparatul este un LHN 200 la 380. A avut toti tranzistorii impuscati si neavind altii sau inlocuitori la 800V am pus la 600V in idea de mai sus, in momentul de fata banuiesc cam tot inclusiv ce am reparat insa banuiala ramine preponderent asupra trafului, ce am inlocuit este verificat in gol si in sarcina la tensiune joasa, sint comandati corect comanda mai departe traful corespunzator. Alimentat la 220Vac nu sudeaza, amorseaza totusi insa indiferent de pozitia potentiometrului de curent (de la jumatate spre maxim) sudeaza de parca ar fi reglat la minim. In gol am forma de unda pe iesire aparent corespunzator cu amplitudine de 120Vpp. Cu osciloscopul in grila si sudind pwm-ul ramine "plin", doar cind fac scurt intentionat (cind lipesc electrodul) scade la minim, de acea sint aproape convins ca traful trebuie modificat, in aceasta idee a desfacut cineva un astfel de transformator? de la aceste tipuri de aparate. In alta ordine de idei daca reusesc sa-l "descleiesc" frumos si intreg si ajung sa stiu nr de spire este indeajuns oare sa modific doar primarul? Poate a mai "indrazint cineva asa ceva......

Link spre comentariu

Cit este condensatorul de filtraj la el?L`ai marit?Original fiind trifazic e in jur de 100uF cred.Grig

Nu este nici de acolo, am incercat odata si asta, la un oarecare invertor i-am scos filtrajul (respectivi condensatori) sa vad ce se intimpla, bineinteles ca nu se poate suda, "piriie" ca sa zic asa insa se simte ca "are putere" totusi. Oricum un astfel de aparat are doi conzi de 1000uF/400V inseriati, eu i-am pus in paralel dar cum am spus si incercat ar fi trebuit sa mearga chiar si cu unul. Traful nu stiu daca il pot desface, am un "feon" pe el de o ora si nici chip sa se dezlipeasca ferita, mai curint se topeste cuprul.....
Link spre comentariu

Mai bine lasa`l cum e si gata .Stiu ca exista la fratele mai mare , LHL 315 versiunea de 230Vac dar tot trifazic.Codurile de la trafo clar nu se potrivesc .Eventual daca poti "intepa" o priza in primar poate, poate merge.Grig

Link spre comentariu

Mai bine lasa`l cum e si gata .Stiu ca exista la fratele mai mare , LHL 315 versiunea de 230Vac dar tot trifazic.Codurile de la trafo clar nu se potrivesc .Eventual daca poti "intepa" o priza in primar poate, poate merge.Grig

Pai nu pot, o data ca nu am IGBT sau Mosi la tensiunea necesara si sa incerc sa experimentez cumparind "diverse tipuri" dupa care sa constat ca nu seamana de loc cu "foaia lor" adica fac "plici" in cel mai scurt timp iarasi nu-mi vine, in plus propietarul aparatului insista sa-l fac la 220 si-n plus ma maninca.... Pina sa plec de la servici am reusit sa desfac jumatate din ferita trafului, deci metoda cu feonul merge, numai ca a inceput weekend-ul si amin totul pina luni.Deocamdata incerc sa-mi dau seama ce anume sa modific, secundarul, primarul sau ambele, cred ca doar primarul trebuie "scurtat".
Link spre comentariu

mos-feti merg pusi IRFPE50....am reparat eu cu asa ceva si a trecut de un an de cand am facut reparatia.

Mi-ai adus aminte, cu ceva ani in urma am avut nevoie de exact acest tip de tranzistori, poate i-ti amintesti, pe care i-am cumparat de la TM..., noroc ca nu i-am montat pe toti 16, am pus 8 buc care au pleznit de la prima incercare, am ramas perplex, am reverificat aparatul sa nu mai fie totusi ceva dus am pus de data asta doar patru bucati citi au mai ramas buni din cei originali si care au mers excelent chiar si la 90A cea ce mi-a confirmat ca nu am gresit nimic si aparatul e bun, i-am dat jos si am pus restul de 8 bucati cit au mai ramas din cei "noi" de data asta, aceasi poveste la prima amorsare de electrod sau transformat in grenada cu zeci de fragmente, in sfirsit am reclamat de unde i-am luat si mi-am primit banii inapoi fara probleme insa ce ma doare este ca eu de fapt vreau tranzistori adevarati nu sa le probez eu loturile/tarile de provenienta etc problema cu care am si ramas, chiar si de la Farnel, aceasi poveste, toti tranzistorii, IGBT, MosFet nu tin ca cei originali nici "batuti", poate sti de unde se poate procura o piesa "originala" ca eu gasesc numai chinezarii. Pe de alta parte cum am mai spus "se insista" a se face la 220 si in plus am un traf in plus care zace prin sertare de ani buni.
Link spre comentariu

Si primarul si secundarul trebuiesc modificate ca aparatul sa se incadreze in plaja de tensiuni si citirea sa fie corecta , traful se fierbe si se desface relativ usor , cele care sunt facute sa mearga la 220 =380 acelea au bobinajul din primarul trafului subdimensionat x 2 si electronica de comanda mentine tensiunea si curentul

Link spre comentariu

Prezint o schema de la un invertor Lincoln V200S ca si exemplu unde alimentarea se face atit la 380Vac bifazic cit si 220Vac monofazic, trecerea de la o tensiune la alta o face cheia de alimentare avind mai multe trepte si pozitii etc etc si unde se vede traful construit doar cu o singura infasurare atit pentru primar cit si pentru secundar functionind in aceasi parametrii la tensiuni de alimentare diferite. post-9441-139829724239_thumb.jpg Mai am un aparat din aceasi firma spre vinzare de altfel si anume V250S alimentabil la 380Vac trifazic, 220Vac trifazic si 220Vac monofazic, la acesta intradevar primarul e pus serie/paralel in functie de alimentare. Detalii se pot vede pe site-ul D-lui Emil Matei. Eu speram ca esabul sa functioneze totusi chiar si sub capacitatea sa alimentat fiind la 220, dar nu functioneaza de loc ca sa zic asa si bazindu-ma pe semnalul luat cu osciloscopul unde se vede cum factorul de umplere al formei de unda nu scade de loc in sarcina, ramine "plin", presupun corect zic eu ca traful nu functioneaza corect fiind "subalimentat", nu se incarca magnetic.... . Asa ca intrebarea care mi-o pun in continuare este daca sa scad sau sa cresc infasurarile, logic ar fi sa scad dar nu cred ca mai este nevoie sa modific si secundarul.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări