silicipi Postat Octombrie 18, 2012 Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Este primul proiect postat de mine pe forum, asa ca nu dati cu parul.Ceea ce am realizat impreuna cu userul Flopir, este un tracker solar , care foloseste un microcontroler Atmega 8, senzori 3 fototranzistori BPW40, si o punte H cu mosfeti complementari. Desii totul pare simplu, va asigur ca mi-a dat multe batai de cap. Softul este conceput si realizat de userul Flopir caruia tin sa-i multumesc pentru ajutor. Am sa il contactez si daca va dori il voi ruga sa posteze si codul sursa daca vrea cineva sa faca imbunatatiri. Trakerul foloseste 3 senzori montati in forma de L, practic la un unghi de 90 de grade, in felul acesta facand economie de un senzor, defapt asa gandit Flopir proiectul. Trakerul urmareste permanent soarele sau o sursa de lumina, cand se ajunge la echilibru se opreste pana apare un dezechilibru, are implementat din soft un prag cu histerezis ca sa nu se miste continuuu stanga/dreapta, sus/jos iar la caderea noptii sau cand s-a intunecat destul de mult parcheaza panourile la est si trage panoul maxim in jos. Comada motarelor se face in mod direct On/Off nu e cu PWM, deoarece eu nu am nevoaie, motarele mele sunt de 36V iar eu le alimentez la 12V, deci se misca ffff incet si nu e nevoie de PWM. Se poate alimenta si mai mult limita este data de tensiunea trnazistoarelor din puntea H, insa sursa de 5V ptr Atmega se complica, trebuie folosit ceva in comutatie. Este absolut obligatoriu ca motorasele/actuatoare de antene parabolice sa aibe inclusi senzori de capat de cursa intrucat la caderea noptii trackerul va comanda permanent motarele sa traga spre rasarit-jos panoul, si fara senzorii de capat de cursa ardem si motor si puntea H.Ledul de control clipoceste rar la aparitia lumini, iar la caderea noptii sta aprins permanent. El a fost implementat defapt in timpul testelor cand nu stiam daca Atmega functioneaza si a ramas asa, cred eu ca pana la urma este util si nu incurca, cine nu vrea nu il monteaza.Trakerul l-am realizat practic si testat in casa, nu am apucat insa sa-l montez pe sistemul de panouri, in timp voi revenii cu rezultatul celorlalte teste. Voi posta si cablajul in format LAY si pdf, neajunsul este ca eu inca nu am reusit sa notez componentele, am folosit ce am gasit prin libraria Sprintului. Postez cablajul in format .lay ptr a putea aduce fiecare imbunatatiri si personalizari. Astept critici si solutii pertinente de imbunatatire.Toata jucaria nu costa mai mult de 40Ron cu toate piese cumprate, un astfel de traker pe o singura axa e in jur de 100Ron, pe 2 axe e dublu, asa ca iesim dupa calculele mele mult mai ieftin. Senzorii sunt ieftini si se gasesc peste tot, se pot folosii si alti senzori cu caracteristici apropiate, singura conditie este sa lucreze in spectrul vizibil.In poze veti vedea ca e gata doar o axa, mosfetii ceilalti i-am ars in teste cu alte variante de punte H, urmeaza sa vina si celelalte piese, probabil voi realiza la cerere astfel de montaje, insa mai intai vreau sa vad cum se comporta afara. Ca mosfeti am folosit IRF530 si IRF9530.Pe viitor voi revenii si cu o varianta clasica cu componente discrete, lucrez inca la ea, va fii evident mai complexa si mai stufoasa. Link spre comentariu
glide Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Incep sa vad ca si pe la noi incep sa apara fel de fel de montaje concepute de romani. Eram cam satul sa ma tot uit pe la polonezi, ei stau ceva mai bine la capitolul asta si au foarte multe proiecte utile pe forumuri. Ce pot spune e ca am cautat la un monent dat un astfel de montaj dar nu prea am gasit ceva cum trebuie. Cele 3 fototranzistoare sunt monate in niste tuburi opace cu o lungime de 3-5cm? pt ca la ce-am vazut pe net cam asa merge treaba, se monteaza in astfel de tuburi pt ca soarele sa bata in acel tub doar cand e pozitionat fix pe centru.Poate vei reveni si cu poze ale montajului pe panouri. Spor la treaba si multumim pentru ca ne oferi o parte din munca ta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum