katran Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Avand in vedere ca eu sunt tufa la electronica , as vrea niste pareri avizate despre urmatorul subiect : Hybrid Servo Motor kit (Closed Loop Stepper Motor) Dupa cum stiti , construiesc o freza cnc ... si nu puteam sa ma hotarasc ce motoare de actionare sa folosesc : servo sau stepper . Servourile sunt silentioase , rapide , dar slabe ... si mai sunt si scumpe in draci !!! Stepperele sunt puternice , fiabile ... dar sunt de-a dreptul tampite , cand e vorba de pozitionari corecte ( bucla deschisa , habar n-are unde se afla la un moment dat ) . Dar ... am gasit o chestie . Motor stepper cu encoder pe coada , in combinatie cu un driver digital asortat . Specs : A: KL-8082H 2-phase Hybrid Servo Drive 30-80V, 8.2A Peak, No Tuning, Nulls loss of Synchronization Closed-loop, eliminates loss of synchronization Broader operating range – higher torque and higher speed Reduced motor heating and more efficient Smooth motion and super-low motor noise Do not need a high torque margin No Tuning and always stable Fast response, no delay and almost no settle time High torque at starting and low speed, high stiffness at standstill Lower cost B: NEMA34 Hybrid Servo Motor, KL34-8N-1000, 1/2" shaft Rated Torque 1128 oz-in Encoder 1000 line Intrebarea mea este : a mai folosit careva asa ceva ? La ce sa ma astept ? Sau sa ascut tesla , si sa-mi pun "bilutele " pe tocator ? Poate sa-mi explice si mie cineva , de ce ar fi solutia asta mai buna ? Sau nu ? Nu discutam preturi aici/acum , n-are sens ... uite ce se lauda seller-ul : The Hybrid Servo Driver series offers an alternative for applications requiring high performance and high reliability when the servo was the only choice, while it remains cost-effective. The system includes a 2-phase stepper motor combined with a fully digital, high performance drive and an internal encoder which is used to close the position, velocity and current loops in real time, just like servo systems. It combines the best of servo and stepper motor technologies, and delivers unique capabilities and enhancements over both, while at a fraction of the cost of a servo system. Link spre comentariu
cnc_step Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Precizia va fi aceasi ca la servo, numai ca vei avea putere mare pe viteza mica. Asta este o solutie complecta, daca nu vrei sa pui servo cu brake si planetara.Pur si simplu citirea va fi pe encoder, si nu pe pasii motorului. Dar decat sa dai 450$ pe 1 kit, mai bine vorbeste sa-ti vanda driverele, si pui motoarele tale, iei niste encodere de la Vasile si le trantesti in capul surubului (daca nu ai motoare cu ax dublu) Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Ehe ...chiar asa venit cu pluta nu sunt ... asta am incercat din prima , sa cumpar doar driverele . N-a tinut !!! Niste steppere destepte chiar am gasit ( Lin Engineering , nema34 , 8N/m ) la 80USD bucata , noi ... encodere se gasesc , da' driverele alea care stie ele cum sa dadaceasca motorul ...mai greu , adica deloc ... Asa ca am luat kiturile intregi , ca sunt pupate corect ... Da' totusi ... un stepper cu encoder ? Nu e nitel ...redundanta chestia ? Link spre comentariu
cnc_step Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Nu, daca te uiti la motoarele slo-syn sau la klm, vei vedea ca majoritatea au encodere. Am avut si eu 6 bucati klm cu encoder. Practic in el erau 2 motoare, motorul propriu zis si encoder-ul era invartit separat. Asta nu prea am inteles nici eu. Mai sunt si driverele pentru steppere cu encoder americane dar fara step si dir la preturi de 100$. Link spre comentariu
informer Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Mai mult ca sa-i reamintesc lui katran despre cele cateva zile de uitat pe net pt. materiale pt. mini-CNC, zic si io ceva: :)a avea o bucla de reactie in orice actionare mi se pare o treaba costisitoare dar extrem de utila acolo unde se cere precizie... mi-e total neclar ce se intampla in cazul unui CNC daca dintr-un motiv sau altu` un motor pas cu pas de pe vreo axa pierde un pas dintr-un motiv oarecare... se duce dreq toata piesa a carei prelucrare dureza X ore? :)Scuze daca intrebarea-i stupida, incerc sa invat si io ceva despre masini... . Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 N-am uitat ... am sapat nitel si am cam gasit ce-mi trebuie ... ghidaje , suruburi ...astea sunt cele mai greu de gasit . Restul sunt detalii . Teoretic , ar trebui sa ma incadrez in vreo 2000EUR pentru componente , daca am inteles eu bine . Nu e greu , dar dureaza ... Chestia cu precizia e o treaba foarte ... subiectiva , ca sa zic asa . Teoretic , orice stepper pierde la un moment dat pasi , si nu-si da seama , ca nu-i spune nimeni ... Asta se traduce in pierdere de precizie . Bineinteles ca mai sunt o gramada de alti factori care conduc la acelasi rezultat ( pierderea preciziei ) , respectiv : mecanica prost aliniata , bataie radiala in freza ( din cauza motorului de frezare / pensetei / frezei ) , si asa mai departe . Ce incerc eu sa fac este sa elimin pe cat posibil orice cauza care ar duce la aceasta pierdere ... Bineinteles ca este o lupta pierduta din start ( n-am pretentia ca as putea sa construiesc o masina asa de buna , in nici un caz ) , dar asta nu ma impiedica sa incerc macar ... Orice imbunatatire a performantei , cat de mica sau teoretica , este de dorit . Ce ti-e neclar ? Daca munceste masina X ore sa faca o piesa / prelucrare , si nu-ti iese in cote , atunci inseamna ca ai gresit undeva ...tare . Si daca ai gresit , trebuie s-o iei de la capat . Asta inseamna timp pierdut , bani aruncati ... Banii sunt usor de recuperat / facut , dar timpul ala pierdut nu se mai intoarce ... Plus nervii si frustrarea ca n-ai fost in stare sa faci o treaba buna de la inceput , pentru ca te-ai zgarcit la cativa dolari ... Nu merita !!! Hai ca m-am ambalat iar ... Link spre comentariu
informer Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Ce ti-e neclar ? Daca munceste masina X ore sa faca o piesa / prelucrare , si nu-ti iese in cote , atunci inseamna ca ai gresit undeva ...tare .Pai katran, daca vroiam o masina care sa munceasca X ore si sa iasa o piesa proasta, faceam prima mea masina.... . Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Octombrie 17, 2012 Administratori Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Celemai folosit motoare sunt stepperele pentru ca sunt relativ ieftine fata de alte solutii si isi fac treaba iar daca pierd pasi sunt de cele mai multe ori din vina utilizatorului ca sunt puse subdimensionat dar nici motoarele nu sunt stralucite, multe se folosesc in microsteping dar ele nu au constructia asa de precisa si atunci nu se pozitioneaza bine pe pas si de aici pana la "pierderea" lor nu e mult drum , pentru cine are bani destui nu mai este problema ca solutii sunt o gramada incepand cu servohibrizii astia si pana la servo de CA, un avantaj la servosteperele astea e ca au miscare aproape de servomotor si frana este ferma nu maraie ca la un servo o solutie relativ ieftina de servo de asta are si leadshine si vand separat driverele, mai este un driver de la nanotec foarte bun care poti sa il cumpari tot asa separat. keling nu face altceva decat remarcheaza driverele si motoarele din china, ei nu produc nimic http://en.nanotec.com/downloads/pdf/357 ... SMCI36.pdf http://www.leadshine.com/UploadFile/Down/HBS86d.pdf Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Ha ... ala de la Leadshine e chiar identic , doar culoarea difera , si printurile ... celalalt insa nu-mi spune numic . Si ai gasit si niste preturi ?Man , AC servourile sunt cam scumpe ... un kit destul de slabut , folosibil , nu-l scoti sub 6-700USD ( motor + drive ) , si trebuie sa stii ce sa faci cu ele , alea nu sunt jucarele . Ete : Link spre comentariu
teleflyer Postat Octombrie 18, 2012 Partajează Postat Octombrie 18, 2012 ce se intampla daca o axa are o abatere, driverul o corecteaza intr-un timp x, dar celelalte axe in acest timp continua miscarea. nu cumva trebuie si un controller care sa gestioneze sistemul? Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Octombrie 18, 2012 Administratori Partajează Postat Octombrie 18, 2012 http://en.nanotec.com/start.html au si preturi Eu am avut niste steppere de la nanotec, nu se pot compara cu nimic ce exista pe ebay Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2012 ce se intampla daca o axa are o abatere, driverul o corecteaza intr-un timp x, dar celelalte axe in acest timp continua miscarea. nu cumva trebuie si un controller care sa gestioneze sistemul?Din ce am mai citit , un drive servo ( encoder , closed loop ) verifica pozitia motorului la fiecare 25 milisecunde ( default , ca se poate seta ). Cred ca e suficient de rapida chestia , ca sa nu deranjeze in vreun fel celelalte axe ... Problema insa ramane cuplul scazut ( vorbim de cel constant , nu de maxim ) . Driverele Gecko au un sistem de tunning PID ( n-am idee ce inseamna ) , care ar trebui sa convinga motorul sa stea cat mai "stiff " Doar ca e al naibii de grau sa gasesti combinatia corecta ( sunt 3 potentiometre , care se rotesc vreo 300 de grade ... ) . La masina mea , eu inca n-am reusit sa le setez corect ...inca vaneaza pozitia de "stanstill" ( se aude un pacanit , extrem de usor , trebuie sa fii atent si sa stii ce sa asculti ) . Una peste alta , sistemele de actionare servo sunt clar mult mai bune decat cele stepper . Am facut diferenta personal , pe masina mea ... Se misca curat , corect , rapid ... Nu prea iese din cote ( mie cel putin nu-mi dau erori mai mari de 0.025mm la 1000mm ) , si n-am cine stie ce suruburi cu bile ... Setate corect , pot rupe fara sa simta o freza de 10mm diametru din carbura , daca nu esti atent pe ce butoane apesi , si trimiti Z-ul peste menghina ... Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2012 http://en.nanotec.com/start.html au si preturiEu am avut niste steppere de la nanotec, nu se pot compara cu nimic ce exista pe ebayO.K , te cred pe cuvant , ca n-am avut experienta asta ... Da' poti sa detaliezi nitel ? Ce drivere erau si ce specificatii ? Mersi . Link spre comentariu
ionutb71 Postat Octombrie 18, 2012 Partajează Postat Octombrie 18, 2012 " nu cumva trebuie si un controller care sa gestioneze sistemul?"asta e si parerea mea.ca driverul sa stie sa controleze pozitionarea corecta trebuie sa fie destept si scump si neaparat sa tina cont si de deplasarea celorlalte axe cu pierderile lor de pasi cu tot.greu.parerea mea e ca trebuie cautate softuri profesionale(atata timp cat vrem o masina cat mai aproape de profesional) ce stiu sa prelucreze o informatie de la encoder,asa cum mach3 stie sa tina cont de beaklash. Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Un driver relativ bun nu e chiar asa de scump ... ex: Gecko G-320x e vreo 120usd . Cele cu adevarat destepte depasesc 4-500 , dar sunt pentru aplicatii industriale , nu hobby . Eu n-am auzit inca pe nimeni care sa foloseasca un asa zis controller care sa tina cont de deplasarea tuturor axelor in paralel ... poate software sa se faca chestia ... Da si software-ul asta cred ca e din ala proprietar , care nu merge decat in anumite configuratii , specifice anumitor masini ... cred ca nu avem acces la asa ceva . Chiar nu stiu mare lucru despre chestiile astea , d-aia si intreb , caut , citesc pe unde gasesc ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum