Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

autooscilatii amplificator

Vizitator anonim78777

Postări Recomandate

Vizitator anonim78777

Cand mergea bine amplificatorul avea tensiunea de iesire egala cu cea de alimentare .Pai cred ca e in autooscilatii din cauza e un barait inalt si se incalzeste fara sa fie conectat la difuzoare si la un dfispozitiv audio.In privinta racirii are un radiator de 10 cmx12cm plus foita de mica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

10

• zal

3

• cristian_draghiescu

3

• __farad__

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In mod normal de functionare integratul trebuie sa aiba pe pinul de iesire ( inaintea condensatorului de decuplare ) 0,5*Vcc, adica fix jumatate din tensiunea de alimentare, daca ai tensiune continua si dupa condensatorul de la iesire atunci schimba-l neaparat ( condensatorul, evident ), daca ai tensiune alternativa pe condensatorul de la iesire cu intrarea pusa la masa atunci intr-adevar cel mai probabil oscileaza...PS: La cat de banal si ieftin e CI-ul ala, nu mi-as fi batut capul atat cu un montaj defect nici batut, nu vrea sa mearga, ei si? mare branza, iau integrat nou, in fixez intai pe radiator izolat cu mica apoi restul componentelor fixate direct pe pinii integratului, mama lui de porcaciune, ca-s doar cativa purici... :rade:

Link spre comentariu

Cand mergea bine amplificatorul avea tensiunea de iesire egala cu cea de alimentare

Întreb încă o dată.Unde s-a măsurat acea "Tensiune de ieşire" ?La un integrat bun, în pinul 4 trebuie să se regăsească (în raportcu masa) o tensiune egală cu cea de alimentare/2.

Pai cred ca e in autooscilatii din cauza e un barait inalt si se incalzeste fara sa fie conectat la difuzoare

Pe asta n-o mai înţeleg. În ce se aude acel "bârâit" dacă nu aresarcina conectată ? Fără difuzoare cuplate la ieşire e normal săautooscileze şi să se supraîncălzească.Măsoară consumul atunci când "bârâie" şi postează valoarea lui şipe cea a tensiunii de alimentare. Şi nu-l mai alimenta fără sarcină.
Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

Pai am masurat tensiunea de iesire cu un multimetru la iesirea audio adica acolo unde se conecteaza difuzoarelelogic:D.Am un multimtru mai nou si nu-mi dau seama cum sa-l conectez ca sa aflu intensitatea curentului ca nu e model romanesc (mi la dat cineva ca-iam reparat ceva si persoana in cauza a muncit in italia si la "ciordit "sa zicem asa de acolo).

Link spre comentariu

Amănuntele legate de provenienţa multimetrului sunt absolut inutile.

am masurat tensiunea de iesire cu un multimetru la iesirea audio adica acolo unde se conecteaza difuzoarele logic

Nu, nu e deloc logic.
Link spre comentariu

@anonim78777 americanii au o zicala you are not making any sense..., ti se cam potriveste din pacate, unde ai facut masuratoarea inainte de condensatorul de la iesire sau dupa el? si in ce domeniu ai setat aparatul Vcc sau Vca si ce tensiune ai obtinut cu exactitate? si deasemenea ce tensiune de alimentare ai mai exact?

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

Tensiunea de alimentare 14V ,Tensiunea de iesire masurata dupa condensator mi-a dat tot 14v (aparatul setat pe vcc)asta cand mergea bine ,iar acuma im arata pe jumatate.Sper ca ai inteles .Imi cer scz daca v-am bagat in ceata ,de la o vreme sunt cam aerian ,sunt imprastiat total si nu pot sa ma concentrez deloc cum trebuie.:d

Link spre comentariu

Numai tu stii cum si ce ai masurat dar adevarul este ca e imposibil ca in regim normal de functionare sa ai curent continuu dupa condensatorul de la iesire care chiar pentru decuplarea cc este pus acolo, si in nici un caz nu poti avea intreaga tensiune pe iesire, diful ar fi busit demult la 14Vcc pe el, asadar cred ca cel mai bine ar fi sa te lasi de treaba asta ca nu este de tine, si te asigur ca nu o spun cu rautate.

Link spre comentariu

Eu ma intreb cam ce arata un voltmetru pus pe armatura flotanta a unui condensator in conditiile in care, sa zicem, cealalta armatura e conectata (direct sau prin alte componente) la 14 VDC. N-am testat niciodata, da' cu prima ocazie o s-o fac.

Si ma mai intreb daca masuratoarea aia care da 14 V dupa condensator e cu boxele conectate sau cu iesirea in aer.

Si ma mai intreb si ce semnal era la intrare.

Stiu, ma intreb cam multe...

Link spre comentariu

@anonim78777 citeste te rog atent randurile de mai jos si incearca sa le asimilezi:-TDA2003 se alimenteaza asimetric, adica doar o singura ramura de alimentare, din acest motiv daca se conecteaza un multimetru setat pe Vcc direct pe pinul 4 ( iesire ), se va regasi acolo aproximativ jumatate din tensiunea de alimentare, adica la 14Vcc cat zici ca ai alimentare, conectand multimetru setat pe Vcc intre masa ( minus ) si pinul 4 tre sa ai 7Vcc, se pune iesirea de catre integrat la jumatate din alimentare pentru simetria semnalului amplificat.-Conectand multimetrul setat tot pe Vcc dar dupa condensatorul de la iesire pe aparat nu are voie sa apara nimic, condensatorul ala are tocmai scopul de a decupla sarcina de componenta continua ( adica de curentul continuu ) daca si dupa condensator ai astfel de tensiune atunci ori acesta este in scurt ori l-ai pus tu gresit.Parerea mea este ca singura ta sansa de succes este sa faci o poza cat mai clara cu montajul ala si sa o postezi aici, vom putea astfel sa te lamurim asupra a ceea ce este in neregula la montaj ( eu asta banuiesc, greseli in conectarea componentelor ), ori asa ori mergi cu el la un electronist.

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

Nu sunt prost.Si va zic clar ce am obtinut .Am masurat voltajul la iesire dupa condensator cu multimetrul fara boxe si stiu ca e curent alternativ la iesire ca deaia e amplificator altfel nu mai producea muzica si nu se mai numea amplificator .Dar exact valoarea aia mi-a aparut .Am masurat azi alimentarea dirct pe pinii integratului 3 si 5 si am obtinut aproape tensiunea de alimentare.Eu va zic ce mi-a aisat apartul si sunt eu mai sonat asa si am zis sa masor asa din curiozitate si asta am obtinut.Imi pare rau ca ati inteles gresit.Practica e una teoria alta:D.Si inca ceva cand am dat pe curenta alternativ la iesire nu mi-a afisat nimik.Iar in privinta schemei va asigur ca n-am gresit nimika ,am in cap silk screen-ul si cablajul,le-am studiat bine ,"masori de 2 ori si tai o data' ,asta e regula pe care am aplicat-o.

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

-Conectand multimetrul setat tot pe Vcc dar dupa condensatorul de la iesire pe aparat nu are voie sa apara nimic, condensatorul ala are tocmai scopul de a decupla sarcina de componenta continua ( adica de curentul continuu ) daca si dupa condensator ai astfel de tensiune atunci ori acesta este in scurt ori l-ai pus tu gresit.

Daca acel montaj a functionat inainte ,nu aveam cum sa pun condensatorul gresit,alta e cauza.Treaba sta in felul urmator din curiozitate cand mergea i-am masurat teniunea la iesire pe Vcc si atata a dat.Nu ma interesat mult sa masor toate cele la amplificator.Am respectat cu strictete planuri de realizare si mai ales pozitia pieseleor si lipiturile sa fiu sigur ca va merge dupa terminare .Stiam ca trebuia sa fie pejumate la pinul 5 ca am mai citit cand m-am apucat de asa ceva.Eu am cerut ceva solutii practice de modificare a lui atat ,nu genul sa fac cu alt integrat si altele pentru ca nu mai am timp.
Link spre comentariu

Hai sa facem altfel, spui ca atunci cand a functionat ok aveai pe iesire dupa condensator toti cei 14Vcc de pe alimentare, ei bine pune tu 14Vcc pe un difuzor din asta banal de putere mica si spune-mi te rog cum se comporta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări