Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

autooscilatii amplificator


Vizitator anonim78777

Postări Recomandate

Vizitator anonim78777

Salut. Mi-am facut anul trecut un amplificator homemade cu tda2003 .Totul a mers uns.L-am folosit pentru recreatia la scoala .Ascultam muzica in pauze (am un coleg care-i place "mixarea":))) ;dadeam pe amplificare basi si toate alea si era distractie

.In primavara in vacanta de Paste l-am luat acasa unde a refuzat sa mai mearga .Voltajul la iesire era la jumatate din valoarea de alimentare si cand il alimentam in gol incepea sa baraie puternic si se incalzea foarte repede.

Am ascultat odata vreo juma de ora muzica asa si a disparut bazaitul ala.Totul bun ,am jis ca am rezolvat situatia

i.In vara l-am luat din nou acasa unde iar a refuzat sa mai mearga.

Am aflat ca intra in autooscilatie si nu stiu cum sa o rezolv .Circuitul l-am luat de pe linkul urmator: http://www.psc-audio.ro/index/diverse/circuite/kit/tda2003.html

Am refacut circuitul facandui cablajul cu clorura ferica ,ca inainte il rupeam cu cutitul chin ce sa zic.

As dori un raspuns urgent si mare seriozitate ,vreau sa rezolv problema s sa scap de ea ca am destule pe cap cu bacul.

Merci anticipat .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    10

  • zal

    3

  • cristian_draghiescu

    3

  • __farad__

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De fiecare dată cînd înlocuiam 2003 prin casetofoanele auto de doi lei, aveam aceeaşi problemă, soluţia era să înlocuiesc cond C2 din schema ta, doar că acolo erau de 100uF.Încearcă şi asta.

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

De fiecare dată cînd înlocuiam 2003 prin casetofoanele auto de doi lei, aveam aceeaşi problemă, soluţia era să înlocuiesc cond C2 din schema ta, doar că acolo erau de 100uF.Încearcă şi asta.

Pai de valorile ar fi mici nu e prea mare diferenta.Am mai facut inca 3 amplificatoare cu tda 2003 dar din start mi-au mers prost si au intrat in autooscilatii.Am rezolvat o parte a problemei legand la intrarea audio in paralel un cond de 500nFca sa nu mai se auda baraitul ala inalt si suparator,dar de la10-25%volum incep sa se simte destul de bine baraitul ,iar muzica nu mai este clara.
Link spre comentariu

Daca s-ar consulta mai des PDF-urile componentelor si cu mai mare atentie in totalitatea lor in loc sa se ceara mereu mura in gura asemenea subiecte s-ar evita:Ai in pdf o schema recomandata de producator ( AC Test Circuit ), si deasemenea spre finalul pdf-ului si un tabel in care este descrisa fiecare componenta, rolul sau, valorile recomandate si efectele folosirii altor valori ( mai mari sau mai mici ) studiaza-l si vei gasi posibilele cauze ale oscilatiei, e simplu, sau cel putin asa ar trebui sa fie.

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

Nu e vb de cititul pdf-urilor .Le-am citit si analizat ,dar problema e de ce mi-au aparut autooscilatile ,care nu ar trebuisa apara.Adica l-am facut pe primul si mi-a mers (i-am facut cablajul cu un cutit,am lipit cu un pistol romanesc de 300w si a mers si lipiturile au fost cu fludor pe baza de plumb si pasta decapanta)iar acum dupa ce i-am facut si cablaj cu clorura ferica si lipiturile cu fludor si letcon electronic cu reglaj de temperatura refuza sa mearga si intra in autooscilatii.Eu am cerut o parere cum pot rezolva aceasta problema ,daca stie cineva cum pot scapa de ea.Stiu ca componentele sunt de calitate inferioara ,dar te descurci cu ce ai.

Link spre comentariu

Nu e vb de cititul pdf-urilor..

De fapt tocmai despre asta este vorba, deoarece daca acestea ar fi citite mai atent atunci s-ar observa ca producatorul recomanda niste valori garantate de a fi functionale astfel incat daca circuitul nu functioneaza cu acele valori atunci evident ca ceva este in neregula cu CI-ul in sine, asa cum @zal a mentionat exista pe piata destule rateuri.
Link spre comentariu

Intr-adevăr nu citirea PDF-urilor este problema. Ci înţelegerea schemei. Decuplează grupul R1 C4 şi vezi ce se întâmplă (este o reacţie negativă selectivă în funcţie de frecvenţă).

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

Ma intreb care e cauza care a dus de la o functionare buna la autoosccilatii.Am avut grija ca racirea sa fiu buna la integrat iar restu componntelor s-au pretat bine.De aceea ma intreb ce s-a intamplat.O sa incerc sa decuplez acel grup sa vad ce se intampla.Ms de sfat

Link spre comentariu

Am intrebat cu un scop precis despre pasta decapanta folosita, cu ceva ani in urma am avut o problema oarecum similara cu un TDA7294 cu care asanblam un amplif pentru cineva, daca ai folosit pe3 placa respectiva pasta din asta de tip vaselina atunci curata bine toata placa ( mai ales intre pinii CI_ului ) cu acetona ( care intre noi fie vorba tot alcool izopropilic este ).

Link spre comentariu
Vizitator anonim78777

La ultimul amplificator am folosit colofoniu si un letcon de 30w cu reglaj de temperatura .L-am testat si intra in autooscilatii.Am avut grija ca lipiturile sa fie conice,am curatat si firele de la conzi si rezistori prin racaire dar putin sa scap de oxid,astfel am imbunatatit si facilitat timpul ca lipitura sa se face mai repede si mai bine ,cablajul a fost cositorit .Am incercat sa fac in asa fel ca sa nu am probleme cu lipiturile si sa nu incalzesz foarte mult componentele.Cum am zis la inceput imi scoate doar jumatate din voltaj la iesirea audio ,deci care ar fi problema ,nu am timp sa stau sa aflu voltajele pe schema si nu ca nu as vrea dar am tone de teme mai ales la info am 80 de pagini de inv pentru miercuri si vreo 2 lucrari luni si marti.Am nevie urgent sa rezolv aceasta problema .Daca ati putea sa-mi spuneti unde ar trebui sa verific sa aflu care este problema v-as fi recunoscator.Eu m-am gandiit sa nu fie din cauza condensatorului c6 .

Link spre comentariu

imi scoate doar jumatate din voltaj la iesirea audio

Dacă citatul se referă la tensiunea măsurată pe pinul 4faţă de masă, atunci e corect, aşa şi trebuie să fie.Dacă nu, atunci C6 trebuie înlocuit (atenţie la montare !).E sigur că amplificatorul autooscilează ? După simptomeledescrise nu pare a fi vorba de aşa ceva. Cum s-au pus înevidenţă acele oscilaţii ? Cât e consumul său în acel moment ?Radiatorul există şi este corect dimensionat ?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări