Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lanterna cu led-uri

NICA

Postări Recomandate

va salut,am nevoie de un sfat privind o lanterna cu led unde trebuie sa inlocuiesc mai multe led-uri.lanterna are un acumulator pe care masor cam 3.9 volti.are 48 de led-uri dintre care mai lumineaza vreo 5.toate sunt legate in paralel fara nici o rezistenta sau sursa de curent constant.un led bun ia de la sursa in aceste conditii 48 mA.deci 3.9 volti x 0.048A=0,1872Wdeoarece chinezul asa a construit lanterna nici eu nu vreau sa fac modificari.ce led-uri sa folosesc ? merg led-uri albe obisnuite de 5 mm ? va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• NICA

3

• The Stressmaker

2

• Spitfire

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Chinezul asa a construit lanterna dar nu inseamna ca are si dreptate.A copiat-o si a eliminat unele elemente costisitore -de exemplu rezistentele de echilibrare. Acumulatorul pe Li l-a inlocuit cu o baterie cu Pb . Alimenteaza ledurile de la o sursa externa cu 3,5V @1A si revin-o cu rezultatele.

Link spre comentariu

multumesc pt raspuns.tocmai asta este problema ca nu am led-uri.ce sa cumpar ? dupa ce le am le lipesc si revin pt rezolvarea problemei.ce led-uri sa folosesc ? merg led-uri albe obisnuite de 5 mm ?

Link spre comentariu

Acea lanterna a fost calculata de chinez pentru baterii (calculul s-a facut doar pentru partea de leduri). Se bazeaza pe rezistenta interna a acelor baterii si de aceea chinezul a renuntat la rezistentele de balast. Acumulatorii au rezistenta interna foarte mica si de aceea mai ai doar 5 leduri (48mA este foarte mult la un led de 5mm mai ales ca nu are racire).Din ce cunosc, chinezul foloseste leduri obisnuite de 5mm in doua formate avand acelasi curent nominal, 20mA. Cele clasice, lunguiete, sunt de obicei cu unghiul de emisie a luminii mic, pana in 20 grade iar cele micute au o dispersie mai mare, cam pe la 90 grade. Daca nu ai alternative la magazinele specializate, cauta brichete cu led, au acelasi tip de leduri, asemanatoare cu primul model, numai ca au dispersia culorilor de la galbui la albastrui. Un raspuns simplu, merg acele leduri obisnuite de 5mm.Calculul pentru rezistenta de balast eu recomand sa se faca la 20mA pe led (tensiunea pe led este de aproximativ 3,3V pentru 20mA), folosind tensiunea maxima a acumulatorului ca referinta, asa ledurile vor tine mai mult. Singura modificare va fi adaugarea unei rezistente aditionale pe firul de alimentare catre leduri. Un exemplu. Pentru 48 leduri a cate 20mA pe led ar fi cam 960mA per total. Folosesti un acumulator de 4V (plumb, doua celule) asa ca diferenta de tensiune este de 0,7V. La cei 0,96A rezistenta ar fi de 0,73 ohmi care ar fi alcatuita din cablurile de alimentare care presupun ca sunt subtiri. Nu uita ca neexistand rezistenta de balast pentru fiecare led in parte, la "arderea" unui led consumul acestuia se repartizeaza celorlalte leduri "supravietuitoare", fortandu-le putin mai mult si asa aparand efectul de cascada.@tyc: rezistenta aia nu e costisitoare, este esentiala pentru viata lunga a ledurilor. Eliminarea acesteia s-a facut "cu cap" pentru ca chinezul trebuie sa produca cat mai multe lanterne.

Link spre comentariu

Ledurile de 5mm din magazine sunt net superioare celor din brichete!Nici nu merita sa incepi lucrul,daca ai leduri din brichete!Apoi,curentul nu ar trebui sa depaseasca 10-15mA pe led

Link spre comentariu

The Stressmaker ,rezistenta aia e costisitoare...intr-o lanterna intra 48 de buc a 1ban bucata inmultit cu 100 000 de lanterne inseamna o multime de bani pt tovarasul secretar . Sau poate nu te-ai prins ca pretul de productie e calculat cu rezistente cu tot .

Link spre comentariu

Recomandam acele leduri de bricheta ca ultima solutie si fiind cele mai accesibile. Am facut o lampa cu 21 de leduri si 4 au "murit" la prima alimentare dar la aproximativ 12-13mA pe led inca rezista fiind in functiune cam 1 saptamana, noaptea, odata la o luna sau doua, alimentata de la un acumulator de 12V.Eu ma refeream la rezistenta "generala" pentru ca chinezul nu mai pune demult rezistenta la fiecare led. Le pune pe toate in paralel si apoi inseriaza ansamblul de leduri cu o singura rezistenta. De exemplu, la lanternele chinezesti cu 19 leduri si acumulator cu plumb de 4V exista aceasta situatie.O recomandare la ledurile de la brichete. Nu le incalziti prea mult la lipire, au prostul obicei sa intre in scurtcircuit. O situatie ciudata dar patita.Are dreptate dl. Dr.L, la ledurile chinezesti, din magazin sau nu, amperajul acela este bine sa nu fie depasit pentru ca se scurteaza rapid durata de viata.

Link spre comentariu

Tocmai lucrez la un proiect care presupune modificarea unor lampi de la 220V~ la 12V. Lampile au module de cate 16 leduri. Initial ledurile erau legate toate in serie si alimentate la 220V (cu condensator serie, punte, filtrare... stiti voi). Scopul modificarii este sa am mai mult control asupra lor, ca sa nu se mai arda si sa fie "ready" pentru alimentare, in viitor, dintr-o instalatie solara.

M-am gandit ca cel mai simplu si ieftin ar fi sa le leg cate 4x4, serie-paralel. Deocamdata am testat cu un singur modul de 16 leduri. Le-am alimentat direct dintr-o baterie de 12V si masuratorile imi indica 12,6V si 80mA. Lumina data de modul e... suficienta, daca ne gandim ca o "lanterna frontala" are de exemplu 12 leduri care se aprind in 3 "faze". Eu am cam 50 de astfel de module, ma mai gandesc cum o sa le alimentez exact. Poate mai pun o mica rezistenta pe fiecare coloana... Oricum distanta intre module e de ordinul metrilor asa ca si rezistenta firelor isi spune cuvantul...

Pentru varianta "small", plecand de la un acumulator de 4 V, as folosi urmatorul circuit:

Posted Image

http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml

Se observa ca, cel putin teoretic, un circuit ar "duce" cam 2 module (180 mA am pus eu acolo). Acum, daca al nostru coleg sau altcineva, caruia i se pare valabil ce zic eu aici, are timp si rabdare, va obtine o super-lanterna, fiabila, economica si desteapta. Ar fi nevoie cam de 2 circuite de alimentare conform schemei de mai sus, dintre care unul eventual cu tensiune variabila (se pune un potentiometru in loc de R2).

Va obtine:

- o lanterna cu 3 "faze", dintre care una variabila (eventual)

- durata mai mare de folosinta intre incarcari deoarece banuiesc ca nu ai nevoie totdeauna de puterea maxima

- durata mai mare de viata a ledurilor; chiar daca unul se intrerupe sau se scurtcircuiteaza, celelalte nu vor avea de suferit (cel mult o grupa de 4 care sunt inseriate)

Ma joc cu circuitul respectiv de cateva zile si am constatat urmatoarele:

- tensiunea de iesire nu urca sub nicio forma peste valoarea setata, eventual coboara cand ne apropiem de limitarea de curent. Deci oricat ar fi de incarcata bateria nu exista pericol sa se arda ledurile. Tensiunea la intrare poate urca si la 6 sau 8 V, totul e sa nu depaseasca 12V. Tensiunea maxima se determina experimental. Ledurile, normal, trebuie sa fie din acelasi lot, eventual care pare dubios va fi schimbat.

- circuitul cica nu functioneaza mai jos de 3V. Experimental am constatat ca merge si pe la 2,5 V dar curentul furnizat este mult mai mic, totusi ledurile se aprind! Deci nu exista pericol sa ramai pe intuneric ca s-a gatat bateria. Tocmai am masurat: un modul de 16 leduri mai lumineaza chiar si la 3 mA (de aici ideea cu modificarea tensiunii pe una din "faze").

Link spre comentariu

Lanternele cu mai mult de un LED nu fac doua parale chioare, nu se poate focaliza corespunzator lumina de la mai multe surse mici si slabe.Exista pe piata lanterne cu un LED Cree, lanterne "de cap" la pretul de 10 lei, ce consuma 120mA la 3,7V(asta e tensiunea la bornele a 3 baterii AAA inseriate, avand acest consumator in sarcina).Scot o lumina incredibila, si au posibilitatea de zoom a spotului.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

La cate leduri ai, e mai degraba lamp decat torch. Banui ca randamentul e scazut si din cauza unor lentile din plastic care par smirgheluite de noi ce-s. Am o prostie de lanternuta din asta, 24 leduri in paralel, cu 1.5R/2W. Am pus leduri portocalii, curentul lor cred ca nu depaseste 15mA, dupa cum vad ca se schimba lungimea de unda. Ledurile roz devin albastru-violet la supracurent. Cat despre baterii chinezesti, in caz ca ai un cantar digital (<5kg) vezi diferenta dintre o 777, o alkalina, un accu sony, sanyo si un duracell sau varta. 777 le poti deforma pe masele, sunt de fapt baterii care protejeaza orice circuit, n-ai nevoie de siguranta nicaieri, se duc rapid->reciclare->economia globala santajata de chinezi merge pe roate.20mA pentru un led alb e cam mult; am optat pentru 10 in multe situatii. In plus, sunt facute la norma, ca si unele diode pe siliciu care in loc sa dea o referinta de tensiune (0,7V) dau variatii de peste 0.5V. Ce rezulta de aici? Ai o turma de leduri paralel, se distrug cateva, creste curentul pe celelalte si tot asa. Mai bine ai lua un led de 3-5W. Mai nasol e ca dupa ce se uzeaza cateva leduri, celelalte incep sa bata in albastru, violet si alte nuante enervante. Ledurile albe transparente superintense de 5mm sunt bune doar in brichete, si asta asa, ca moft. @salsa, mersi pentru calculator, eu am de scos ceva mai mult, pun un mosfet. pentru o torta cu 3 LiIon, led 10W neutral-white in care bag cam 6-7W, in profil de aluminiu de 25. Va iesi un fel de toiag ca in Lord Of The Rings, versiunea mini.@Spitfire, la 10 lei chiar? Sub 2E, deci pretul de productie e maxim 50 eurocenti, deci un led de maxim 1W si vreo 50lm amarati...

Link spre comentariu

@Spitfire, la 10 lei chiar? Sub 2E, deci pretul de productie e maxim 50 eurocenti, deci un led de maxim 1W si vreo 50lm amarati...

Exact. Dar in comparatie cu lanternele cu `enspe LED-uri e laser(frate). :rade:
Link spre comentariu

Salsa ,daca ai atatea unitati si vrei sa faci iluminat cu ele de pe solar e ok . Rezistente pe fiecare coloana sant necesare pt limitarea curentului ,pe acestea caderea minima de tensiune trebuie sa fie 1/2Ufled =>1,75V .Spitfire, in cantitate asa mare nu cred ca are nevoie de ele pt iluminat cararea ci camera .Si sant lanterne cu mai multe leduri bune ,depinde cum sant facute -in special focalizarea luminii.Andreimihai3 ,care e deosebirea dintre lamp si torch? Voltus ,revezi regulamentul . Nu prea poate pune un link ca in piata (la taraba) nu se prea aude de net ,nici magazinele mai mici de piese nu au pe site postate produsele si pierzi cate va zeci de minute sa gasesti componenta si la urma tot trebuie sa mergi dupa ea.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@tyc Torch e ceea ce numim noi lanterna, foloseste bec sau led, dar distinctia principala tine de aplicatie. Torch are de regula spot, focalizare, autonomie mai redusa (dar acum, prin dimmare, se obtin zile bune de autonomie pe low mode). Lanterna e de obicei manuala, manevrabila. Lamp foloseste mai degraba neon, bec, e stationara, lumina e dispersata. Sunt insa lampi industriale cu prindere crocodil, au si magnet, deci ceva hibrid. In camping, de ex., ai o lamp cu neon care sa tina multe ore, si lanterne/torch pentru drumetii-cautatul lemnelor pentru foc.@Spitfire O fi ieftina lanterna, dar...nu rezista la apa, si daca are garnitura e mai mult de forma, sau ca sa nu lunece filetul. Cauciucul care protejeaza comutatorul e prost si se uzeaza repede, comutatorul e de asemenea low cost. Ledul Cree e subalimentat, pasta termo nu ai nicaieri, ca nici nu le trebuie. Randament scazut inseamna: ciclu mai rapid de incarcare/descarcare accu, sau mai multe baterii, autonomie scazuta. Practic, ''economia" de sa zicem 90lei de la 10 pana la 100 ( o lanterna cat de cat acceptabila) o pierzi in cateva luni de folosire regulata, la care mai adaugi si stresul cautarii unor baterii ieftine. Cadranul e de obicei din plastic, oglinda e din proasta calitate, dar deh, la asa bani asa calitate. Sa luam o lanterna UltraFire HL109. In 55lei pret de bazar intra un charger, un accu de 3800mAh! si lanterna propriu-zisa. Accu cantareste 32grame, cu 10 mai putin decat un element din laptop care, neavand uzura mecanica, neriscand erori de manevrare, are totusi o tabla mai groasa. Poate are 1000mAh reali...Striatiile de pe cap cu rol de marirea suprafetei de racire sunt o gluma, ledul gliseaza, lentila fiind fixa. Firele nu sunt impletitura pentru uzura ci litza obisnuita, care se va rupe. Puteau pune un arc, de obicei minusul e comun la scc. Si tot asa. Daca vrei sa razi, desfaci o lanterna ieftina.P.S. Chinezii sunt experti la lipituri reci si folosesc cositor cu mult plumb, asa nu te mira daca arcul ce preseaza acumulatorul se dezlipeste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări