Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Log batai inima


Vizitator CelMaiRau

Postări Recomandate

Vizitator CelMaiRau

Salut.De curand am cumparat un ceas care are functia de monitorizare a pulsului. Acesta afiseaza valoarea in timp real, valoarea maxima si valoarea minima a pulsului. Acesta monitorizeaza pulsul cu ajutorul unui dispozitiv ce se aplica pe piept. Comunicarea intre acest dispozitiv si ceas se face prin radio. Intrebarea mea catre voi este daca se poate construi un dispozitiv care sa inregistreze semnalul trimis de catre emitator si sa il stocheze intr-o memorie, pe care eu ulterior sa o descarc pe pc si cu care sa pot face un grafic al activitatii pulsului.Cineva dispus sa ne ajute?Alex.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • aygun

    4

  • dan cod

    2

  • Vlad Mihai

    2

  • puriu

    2

Top autori în acest subiect

Este nevoie de urmatoarele:Un receptor pe frecventa emitatorului.Un circuit care sa dea un impuls logic la fiecare pulsatie a inimii.Un numarator de 8 biti care sa numere impulsurile timp de jumatate de minut (maximum 510 pe minut).O memorie statica (EEPROM, FLASH) de 3 kiloocteti pentru 24 de ore de inregistrare.Un circuit pilot care sa comande numararea, memorarea, descarcarea seriala (RS232) si stergerea memoriei.Un program pentru PC care citeste memoria la o intrare seriala, calculeaza si afiseaza evolutia pulsului in forma grafica si, sau, intr-un fisier text. Graficul si textul pot fi salvate cu numele datei inregistrarii.Constructia instalatiei este simpla si ieftina. Partea logica se realizeaza cu un microcontroler oarecare si cu o memorie seriala de 4 kB.Programarea microcontrolerului, ca si programul PC, trebuie lasate in seama unui meserias.

Link spre comentariu

Bună ziua, cum aş putea vizualiza pulsul inimii? Vreau să fac ceva cu uc care să monitorizeze pulsul să afişeze pulsul inimii. Pe ce principiu se face detecţia pulsului?

Link spre comentariu

Semnalele electrice ale muschiului inimii se pot culege pe suprafata corpului. Este o operatiune complicata si necesita multe cunostinte si o aparatura speciala. Se utilizeaza de obicei 12 puncte: la incheieturile mainilor, la glezne si pe torace. Exista si o procedura simpla care stabileste in mare starea de sanatate a inimii folosind numai doua puncte la incheieturile mainilor, deci rezulta o singura cardiograma. Mai dificila este preluarea si amplificarea semnalului electric de pe piele. Trebuie procurati electrozii, pasta de contact si un preamplificator diferential performant cu JFET-uri la intrari. Mai departe e mai simplu, i-am facut si eu cuiva (moca) proiectul si programele. Am folosit un microcontroler 12F675 pentru conversia analog-numerica si pentru transmisia seriala a valorii instantanee a tensiunii la un PC. Programul contine un driver pentru citirea interfetei seriale si un program pentru afisarea grafica a tensiunii si pentru salvarea graficului ca imagine printabila. Beneficiarul a facut mai multe aparate, pentru prieteni, si acestea dau rezultate bune, adica descopera o afectiune a muschiului inimii fara sa poata preciza locul.

Link spre comentariu

Dacă e nevoie doar de numărat bataile, fără electrocardiogramă, se poate face cu un simplu LED şi o fotodiodă, ambele puse pe deget.

 

Principiul este că, pentru fotodiodă, lumina venită de la LED (parcă era infraroşu, nu mai ştiu sigur) variază în ritmul pulsului. Pe acelaşi principiu, dar folosind LED-uri cu două culori, se pot face chiar unele analize ale sângelui.

http://www.equipmentexplained.com/physi ... meter.html

 

Sunt sigur că deja există gata făcute toate variantele posibile, la preţuri mai mici decât ar costa piesele (avantajul producţiei la scară largă). Dar, pentru cine vrea să experimenteze, e un proiect foarte interesant.

 

Pentru tema cu înregistrarea pulsului, sunt şanse mari să se potrivească la fix, un ceas făcut de Texas instruments. E de fapt un kit de dezvoltare cu microcontroller, doar că e băgat într-un ceas. Are tot ce-i trebuie: e programabil, are memorie, afişaj, legătură radio, datele se pot descărca wireless, senzor de temperatură şi de presiune atmosferică (informaţii foarte importante pentru un cardiac). Mai are şi un accelerometru, care ar fi foarte util pentru numărat paşii parcurşi (prin detectarea trepidaţiilor specifice) sau pentru supraveghere (de exemplu să detecteze şi să dea alarma atunci când o persoană se prăbuşeşte la pământ).

 

Ceasul despre care vorbesc estre cel de aici:

http://processors.wiki.ti.com/index.php/EZ430-Chronos

În afară de modelul din link, mai există şi unele cu afişaj grafic, dar mult mai scumpe.

 

Nu vă gândiţi la o aplicaţie comercială şi legală, e practic imposibil. E foarte greu de pătruns în industria medicală.

 

L.E.

În mai puţin de un minut, am găsit şi un proiect gata făcut...

http://tinkerish.com/blog/?p=181

Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau

Personal folosesc un ceas Polar AXN 500 care are multiple functii: barometru, altimetru, termometru, busola, pulsometru. Acesta afiseaza grafic valorile, pot descarca toate valorile pe pc si le pot studia pe pc ( are un program super smecher care imi genereaza tot felul de grafice.. ).

Nu ma despart de el nici cand dorm, si este f bun pentru monitorizarea inimii in momentul cand faci sport. Are diverse alarme, pentru barometru ( te anunta cand se apropie o furtuna de exemplu ), altimetru, si pt pulsul inimii ( daca ai exagerat cu efortul fizic si inima incepe sa bata prea tare ) :ras:

 

 

 

Pe mine ma interesa un monitor pt o persoana mai batrana care are probleme cu inima.. pana la urma o sa-i cumpar si lui un astfel de ceas. Mi se pare cea mai buna solutie.

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pulsul si oxiometria se pot monitoriza de pe deget. Un led emitator si un fotoreceptor.Cam asta gasesti si in sectiile de urgenta cand vor sa iti ia rapid pulsul si oximetria.Mai curand , dispozitivele moderne de tip EKG folosesc trei electrozi nu doisprezece ca pina acum.A se face diferentierea intre monitorizare puls si electrocardiografie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări