yo4hhp Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Salutare, M-am apucat zilele acestea sa construiesc o scala digitala cu afisaje LED, am zis sa para mai retro, dupa schema lui OM3CPH http://www.qsl.net/o/om3cph//counter/led/scale.html, pt transcieverul A412 la care lucrez http://yo4hhp.wordpress.com/a412-transceiver/ In seara asta am pus-o in functiune si am observat ca prima cifra mi se aprinde mai tare ca celelalte. Am bajbait pana la ora asta tarzie sa-i dau de cap si nimic. I-am schimbat tranzsitorul, am alimentat de la o sursa crezand ca bateria de 9V nu ar face fata, am verificat si rasverificat cablajele si conexiunile la leduri si tot nu-mi dau seama ce-mi scapa. Voi ati mai facut varianta asta de scala? Tot asa se intampla? Am facut spre final si niste teste cu semnal de la un vfo lc si am observat ca mai sus de 6Mhz nu mai masoara, doar imi arata IF-ul de 9mhz. Asta mai ramane de verificat maine, probabil e ceva in neregula pe la buffer. Pana la urma cred ca tot la varianta LCD ajung. Link spre comentariu
vcdec Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Posibil ca multiplexarea "sta" mai mult timp pe prima cifra, mai pateam si eu cand lucram cu un astfel de display. Daca nu exista un alt soft, si nici cu autorul nu puteti discuta, probabil singura solutie ramane un rezistor inseriat cu catodul respectiv. Dar si aici veti avea variatii, datorita numarului variabil de leduri active (2-7). Si cu 7 rezistori devine prea complicat... (SMD?) Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Da, asa se manifesta aceasta scala. Cat priveste limitarea posibilitatii de masurare la 6MHz, pot sa intreb ce fel de tranzistor folosesti ca buffer? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Probleme mai pot aparea si din alimentare;e bine sa se foloseasca surse cat mai bine filtrate si nu in comutatie.Eventual incercati sa mai puneti si pe sursa de 5V cate un condensator de 0,1uF(polipropilena)in paralel cu 47nF(ceramic)atat pe intrare cat si pe iesirea sursei cat mai aproape de capsula.Sursele astea mai oscileaza daca nu sunt bine decuplate la masa.Eu folosesc sursa din atasament. Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Multumesc pt. raspunsuri. Posibil ca multiplexarea "sta" mai mult timp pe prima cifra, mai pateam si eu cand lucram cu un astfel de display. Daca nu exista un alt soft, si nici cu autorul nu puteti discuta, probabil singura solutie ramane un rezistor inseriat cu catodul respectiv. Dar si aici veti avea variatii, datorita numarului variabil de leduri active (2-7). Si cu 7 rezistori devine prea complicat... (SMD?) Am sa testez si cu un rezistor pe catodul respectiv. Pe cifra aia imi va afisa numai 0, 1 si 2. Intre 0 si 2 poate nu va fi mare diferenta, avand 6 respectiv 5 leduri active, doar la 1, la 14Mhz, unde sunt 2 leduri s-ar putea simti o luminozitate mai mare. Da, asa se manifesta aceasta scala. Cat priveste limitarea posibilitatii de masurare la 6MHz, pot sa intreb ce fel de tranzistor folosesti ca buffer? La buffer am pus un 2N2221. Acelasi tranzistor il am si pe frecventmetrul lui IK3OIL care l-am tinut in paralel cu VFO-ul in timp ce masuram. Cam pana la 6-6.5Mhz imi masoara. Intre 6.5-7 incepe sa o ia razna un pic, imi arata tot felul de valori intre 10.000.00 si 14.000.00 (IF inclus), fara a varia din VFO. Iar dupa 7, pana pe la 22Mhz nimic, ramane ca in poza. Probleme mai pot aparea si din alimentare;e bine sa se foloseasca surse cat mai bine filtrate si nu in comutatie.Eventual incercati sa mai puneti si pe sursa de 5V cate un condensator de 0,1uF(polipropilena)in paralel cu 47nF(ceramic)atat pe intrare cat si pe iesirea sursei cat mai aproape de capsula.Sursele astea mai oscileaza daca nu sunt bine decuplate la masa.Eu folosesc sursa din atasament. Cat l-am testat l-am tinut pe o baterie de 9V. Apoi l-am bagat si pe o sursa de laborator si la fel. Posibil totusi sa fie si o mica problema cu oscilarea pentru ca toate afisoarele imi palpaie cam cu vreo 10-20Hz, asa ochiometric. O sa verific si treaba asta, cu toate ca poate fi suportabila. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Din testele pe care le-am facut, pot spune ca ar fi nevoie de urmatoarele modificari la etajul buffer (2N2221): rezistenta din colector 3.3k, iar cea baza-colector ramane 47k. Mareste condensatorul de intrare la 100nF, scoate rezistenta de 470 Ohm dintre colector si intrarea PIC (pinii 2 si 3) si scoate diodele de pe baza. Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Gata i-am dat de cap.@nicoFacusem modificarile sugerate de tine, dar tot nu afisa mai sus de 7Mhz. Apoi am inlocuit tranzistorul cu 2N3904 si mi-a mai ridicat cu vreo 0.5-1Mhz. Si intr-un final imi vine ideea sa scot de pe VFO frecventmetrul IK3OIL si surpriza a mers. Se pare ca VFO-ul nu ducea doua frecventmetre deodata. Dat fiind acest experiment cred ca va trebui sa-i mai fac un etaj de amplificare VFO-ului de la A412, ca si asa nu scotea el prea mult chiar si pentru mixaj. Multumesc pentru sfaturi.Pana la urma l-am lasat cu 2N3904, diodele scoase si condensatorul de intrare de 100n. L-am verificat cu toate frecventele care imi vor trebui la A412 si se comporta bine asa.La primul afisor pana la urma i-am pus o rezistenta de 180 ohmi pe catod si cat de cat au aceeasi luminozitate toate. Poate una de 220 ar fi mai indicata, sa vad mai incolo. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Se pare ca nivelul de semnal este relativ mic la iesirea din VFO. Poti incerca varianta de amplificator RF din semnatura mea, este verificat si poate scoate, la 5V, max. 14dBm, cu un semnal de -1.5dBm (cat are un DDS dupa filtrul trece-jos).De modificat nivelul semnalului la valoarea care iti trebuie o poti face cu un T-Match attenuator. Link spre comentariu
BodoRF Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Sper sa nu ai probleme pe receptie din cauza perturbatiilor produse de multiplexare.Eu ma feresc de acest gen de frecventmetre. Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Ca sursa de semnal am folosit acest generator http://www.vintage-radio.com/projects/signal-generator.html construit de mine aici http://yo4hhp.wordpress.com/2011/10/31/simple-rf-generator/ Nu e cine stie ce, l-am facut asa doar de fun pt teste simpliste. Inca nu am terminat VFO-ul pt A412. Mai multi colegi de pe forum care au mai construit A412 s-au plans de nivelul mic de la iesire, de aceea cred ca o sa fac doua etaje suplimenatre de amplificare, unul pt mixer si unul pt scala. O sa incerc probabil si acea schema, mersi de idee. Link spre comentariu
yo6pir Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Adrian, am vazut ce ai muncit pana acuma la transceiverul A412. Frumos lucrat si ingrijit. Felicitari. Pacat insa, de munca depusa, ca sa iasa asa de frumos, pentru ca vei fii dezamagit de performante. Si eu am inceput ca si tine sa-l fac, cat mai ingrijit si cat mai bine, dar m-au dezamagit profund performantele sale la sfarsit, cand a fost gata. Asa ca iti recomand, cat mai ai inca rabdare sa construiesti, sa te apuci de pe-acum de modificat si refacut unele etaje, pentru ca, pana la urma acolo ai sa ajungi: il vei modifica pana sa aiba totusi, ceva performante, cat-de-cat acceptabile. Asculta in banda, pe cei care lucreza cu A412, si vei auzi emisiuni sub-mediocre. Reflecta bine la ce-ti spun, ca am experienta in acest sens!73! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Ca nu sparge avioane, este adevarat. Dar pina la "emisiuni sub-mediocre" parca e mare distanta. Presupun totusi ca cele la care faceti referire sufereau de fapt de filtrul ssb home made, si/sau la cele reglate cu sonda detectoare si MAVO35. Realizat in cu componente de calitate, adevarate si reglat corespunzator nu are motive sa se comporte asa cum spuneti dv. Abstractie VFO-ul, care poate fi ajutat de un fll sau inlocuit complet cu un DDS. Acuma am deja alte probleme, dar daca era acum o saptamina discutia asta lasam naibii ATMEL-urile si insiram repede un A412 sa-l mai vedem cum se comporta. Oricum voi incerca unul printre picaturi, daca ma ajuta cineva cu un desen OK pentru pcb-ul placii F! Si nu in ultimul rind, folositi finalul audio in varianta din schema originala, cea cu AC-uri! Je Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 31, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Seara buna,Eu de la bun inceput m-am apucat de construit acest transceiver doar de placere, de ceea ce a reprezentat el in YO, si din dorinta de a mai experimenta in RF, avand la baza o documentatie, sa-i zicem, mura-n gura. Sunt constient ca nu se pot obtine cine stie ce performante cu el, iar scopul meu de la bun inceput a fost sa nu fac prea multe modificari in el. Pana si scala asta mi se pare cam mult, m-ar fi batut gandu sa o fac pe cea mecanica...dar mai bine nu hi hiFiltrul pe care-l voi folosi e un Romcuartz de 9Mhz cumparat acum cateva luni de pe radioamator.ro. La cati bani am dat pe el mai puneam ceva si-mi luam un filtru de CW pt FT-817, dar am zis ca nu mai dau de asemenea ocazii destea si nu prea am stat pe ganduri. Bine, nu il voi lasa pe A412, cel mai probabil il voi folosi la un viitor transceiver home-made, de conceptie proprie sau semiproprie (de prin toate adunate hi hi) cu Ad831, si il voi inlocui ulterior cu unu hm. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 31, 2012 Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Filtrele de la Romcuartz au fost excelente, daca al dv. nu constituie exceptia veti avea o surpriza placuta utilizind-ul! Atentie, asa cum s-a mai spus o sa cam aveti probleme cu zgomotul generat de multiplexarea afisajului. E mai bengos afisajul LED, dar ar fi preferabila o scala cu afisare LCD, eventual varianta cu FLL. Link spre comentariu
yo4hhp Postat Octombrie 31, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2012 Mi-ar fi placut varianta cu FLL dar nu gasesc nici o schema unde sa pot schimba IF shift-ul dintr-un switch extern. Fll-ul lui IK3OIl parca se face din meniu, si ar insemna la fiecare schimbare de banda sa setez frecventa mereu. Apropo de filtru, pe al meu scrie "Type: 2.510 R" Oare 510 este impedanta lui? http://yo4hhp.files.wordpress.com/2012/09/a412-f-board.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum