Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio 2.1 EDIFIER X3

Vizitator BlueMe

Postări Recomandate

Vizitator BlueMe

Salutare si bine v-am gasit, fiind primul meu post :nebun:

Am achizitionat un sistem audio EDIFIER X3 (pt. PC) la mana a doua si are urmatoarele defecte :

- subwoofer-ul bazaie dupa ce volumul trece de ~25 % si am inteles ca exista un filtru pe care pot sa-l pun intre subwoofer si statie pt. a anula bazaitul, ideea e ca nu stiu cum se numeste acest dispozitiv si daca intr-adevar e ceea ce-mi trebuie.

- un final este ars / Daca vreau sa-l inlocuiesc, imi trebuie unul anume sau exista modele "standard" ? E ceva ce ar trebui sa stiu inainte de a ma apuca de reparatie ?

Mentionez ca nu am o experienta vasta in reparatii, insa mi-a placut sa desfac mai tot ce aveam la indemana, deci ma pot descurca daca e nevoie, nu mi-e frica sa fac o lipitura sau macar sa arunc o privire :nas: doar ca-mi lipsesc informatiile si experienta.

Puteti vizualiza un video cu sistemul in cauza aici :

QUuvu0-TozQ

si un review AICI pe care il citesc chiar acum, sa vad daca reusesc sa-mi dau seama de ceva.

Sfaturile voastre sunt binevenite si va multumesc anticipat.

PS: din graba am plasat topic-ul in aria gresit :bataie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EDDIY

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator BlueMe

Ok, mai multe date :Am fost la magazin si am luat un cablu Jack → Jack si am probat intrarea de pe spate, si niste casti pt. a proba iesirea de pe fata.Rezultatul e urmatorul :Am incercat cu ambele RCA sau jack ca intrare si nu am semnal decat pe L deci iesirea pe R e moarta, atat pe boxa cat si pe iesirea din fata. Banuiesc ca intrarea e dusa ? Banuiesc corect ?

Link spre comentariu
Vizitator BlueMe

Actualizare :

Am luat legatura cu vechiul proprietar si mi-a zis ca in urma unui fulger nu a mai mers o boxa (si totodata i s-a ars si un modem 3G)

Eu am desfacut chestia asta, dar nu-mi dau seama ce-as putea sa-i fac, nu se incinge nimic pe acolo.

Totodata am gasit pe net si procesorul ei TDA7379 daca as sti ca asta e defect atunci l-as inlocui, dar cum il pot proba ? (fara sa stric mai mult :d)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

nu are de ce sa fie din procesor,oricum:1. nu am auzit de un astfel de dispozitiv ,probabil woofer-ul bazaie din cauza lipsei undeva a unei legaturi la masa sau a unui defect al sursei de alimentare,filtrare defectuoasa,vreun condensator explodat etc..2. nu exista 'finali' standard..se potriveste doar unul la fel sau un ECHIVALENT,adica aceeasi piesa dar cu alt producator si sub o alta denumire..identifici tipul de 'final' ars,cauti unul identic iar in caz ca nu gasesti,desi ma indoiesc,cauti prin cataloagele on-line echivalenti..oricum,incearca sa dai mai multe detalii,eventual imagini ale cablajului..

Link spre comentariu
Vizitator BlueMe

Am facut cateva poze dar nu se intelege mai nimic din ele.. mai concludente sunt cele din review-ul de mai sus. O sa fac altele maine la lumina zilei, sper sa iasa mai bine si totodata poate ajung si la un service din apropiere de care am aflat de curand.Pana una alta, mai m-am uitat pe placa dar tot nu am obs. nimic neinregula, condensatorii nu sunt umflati, nu curge nimic din ei.. am obs. totusi o pasta maro care e pe unul din condensatori si scursa pe PCB ca o pata, dar din ce-am inteles e "normal", si cam pare ca e din fabrica asa, nu ca si cum ar fi o scurgere.

Link spre comentariu

din cate se pare schema e destul de simpla,poate prea simpla ca sa dea batai de cap oricum,acel TDA 7379 nu e in nici un caz procesor asa cum ai afirmat,ci un C.I. de amplificare qoadro(adica pe 4 iesiri),din care doua sunt folosite pt sateliti iar celelalte 2 legate in punte pt woofer, deci acela reprezinta "finalul" aparatului..totusi,cam rare cazurile cand se duce doar o iesire din cele 4,de obicei se arde tot integratul..verifica mai atent si legaturile intre partea de corectie si cea de amplificare,poate ai noroc si e vorba doar de un contact imperfect,nu e exclus sa fie defecta partea de corectie,de acolo lipsa semnal pe una din intrarile C.I., deci lipsa si semnal pe iesire..pana una-alta masoara tensiunile sursei in urma redresarii si filtrarii,si vezi daca se (mai) incadreaza in tolerantele celor 2 integrate,pe care le aflii in urma studierii datasheet-ului acestora..la TDA 7379 ar trebui sa fie in jurul valorii de 22 VCC,conform specificatiilor producatorului,la celalalt..afli singurel..(iti spuneam eu,dar nu stiu despre ce C.I. este vorba)..in caz ca valorile corespund,e clar ca unul dintre integrate e defect..poti face un test simplu: decupleaza cele 2 placi,alimenteaza sistemul,da-i semnal,cauta iesirile din corector si verifici cu o casca daca merg ambele iesiri,daca da,mai mult ca sigur e finalul..,iar cel mai simplu test pt final: la fel,decuplat de corectie,alimentat,pui degetul pe fiecare din intrarile lui( pinii 4,5,11,12),ar trebui sa auzi un bazait constant in difuzor(pe iesirea corespunzatoare intrarii atinse),daca se aude in toate iesirile,e bun...ai aici diagrama pinilor circuitului de amplificare..

post-28197-139829512407_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări