Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motorase din CD-ROM

Vizitator fulminator

Postări Recomandate

Vizitator fulminator

Am mai multe motorase din CD-ROM-uri si imprimante. Vreau sa le controlez cu un uC Arduino, insa trebuie sa stiu de ce tip sunt si ce parametri are fiecare. Cum as putea verifica asta? Am citit ca se face cu multimeterul, dar cum?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

1

• Mircea

1

• __farad__

1

Top autori în acest subiect

Vizitator fulminator

Inteleg... Am unul cu 4 fire (cel care deschide si inchide cd-romul), si unul cu 7. Ca sa il controlez cu un arduino... imi sunt destule datele? Sau mai sunt alti parametri de aflat?

Link spre comentariu

Tensiunile de alimentare şi curentul absorbit. Marea majoritate au un cod pe ele. Caută codul pe net, găseşti şi datele lor (dacă sunt mai de "firmă", dacă sunt pocnitori chinezeşti mai greu).Orice uC ai folosi vei avea nevoie de un etaj de comandă finală (tranzistoare sau relee, în funcţie de aplicaţie), intercalat între uC şi motoare şi dimensionat ca să suporte curentul şi tensiunile motoarelor.Spre exemplu am un motor de imprimantă HP cu tensiunea de alimentare de 30V (rară, ciudată, dar asta este).

Link spre comentariu

Inteleg... Am unul cu 4 fire (cel care deschide si inchide cd-romul), si unul cu 7. Ca sa il controlez cu un arduino... imi sunt destule datele? Sau mai sunt alti parametri de aflat?

Alea de invart CD-ul sunt brushless DC (BLDC). 3 faze (= 3 fire) + senzorii hall (= 4 fire) pentru control. Nu este simplu de comandat. Ai 2 metode: sensorless (si faci tu algoritmul de rotatii de faze - vezi Application note de la Microchip despre sensorless brushless DC motor control - in Google sunt primele 4-5 pagini. Iti recomand sa incepi cu AN1175), sau cu senzori si faci comanda in functie de informatia de la senzori (de regula sunt 2 senzori pe placa de motor) indicand pozitia rotorului. Hardware-ul este simplu (vezi in AN1175), software-ul este mai complicat daca nu ai background in comanda de motoare brushless (fie ele DC sau AC).Sunt chip-uri specializate in BLDC care fac tot controlul si protectia, tu doar aplici PWM-ul si directia. Stiu, iti taie din placerea sa il faci tu complet. Dar uneori trebuie sa pierzi o batalie ca sa castigi un razboi :da .Cauta pe internet CDROM motor control si gasesti site-uri pline cu tipi care modifica motoarele sa le puna la avioane RC. Mai toti folosesc controllere (ESC) brushless de cumparat, din considerente de cost si fiabilitate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări