Kostas1 Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Buna ziua!Am urmatoarea problema:Detin 2 aparate cu tranzistori cu germaniu, Alfa S-711T si Pescarus. L-eam atasat mufe jack si le alimentez prin alimentator cu LM 317, deci stabilizat. Ele merg bine, le-am lasat ore bune sa functioneze si nu s-a intamplat nimic. Problema mea este urmatoarea: tot pe acest forum, cineva spunea ca etajul final nu este foarte bine gandit si ca s-a intamplat de multe ori ca acesta sa se ambaleze termic destul de tare cand se monteaza baterii noiviewtopic.php?f=216&t=69863&start=345Alt membru zicea ''exista riscul cand ii pun baterii noi sa se ambaleze. Il monitorizez atent si cand vad ca s-a incalzit il sting. Repet operatia de cateva ori, pana "ajusteaza" bateriile. Oricum pe timp de vara s-a ambalat si la 4.5V''Intrebarile mele sunt urmatoarele:- De ce se AF-ul se ambaleaza termic daca exista termocompensare cu termistor?- Ce risc este sa se ambaleze termic etajul final daca il alimentez NUMAI prin alimentator? Ce pot face ca sa previn acest lucru (montez radiatoare, etc.)?Va multumesc! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Nu există nici-un risc cât timp nu depăşiţi tensiunea nominală dealimentare pentru care a fost construit aparatul. Tranzistoarelecu germaniu funcţionează fără probleme până la temperaturi de55-60 de grade. Dacă aparatul a fost cumpărat "de ocazie" e binesă verificaţi ca nu cumva difuzorul să fi fost înlocuit cu altul deimpedanţă mai mică.Deasemenea, mai verificaţi şi starea condensatorului electroliticde ieşire (după atâţia ani e probabil să fie cel puţin parţial declasat).Nu strică nici verificarea curentului de mers în gol (conform schemeide principiu), pe baza căreia se pot trage multe concluzii. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Dacă are vre-un semireglabil în etajul final, e bine să fie înlocuit cu unul nou.Mai e o ipoteză: termistorii folosiţi au toleranţă mare din fabricaţie şi nu acoperă corect toată banda de reglaj, în funcţie de temperatură. În unele aparate nici nu erau montaţi pe radiatorul trz finali, ci pe placă. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Nultumesc pentru raspunsuri!De ieri seara l-am lasat in priza pana dimineata, cu capacul din spate desfacut, ca sa vad daca s-au incins tranzistorii. De dimineata erau reci si se auzea bine. Concluzia mea este ca e sigura alimentarea cu alimentator a acestui tip de radiouri.Toate cele bune! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum