Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Salut vreau să fac un generator de undă dreptunghiulară cu lm555 cu o frecvenţă variabilă între 0-500hz să atac o bobină cu el. Am încercat cu calculatoarele astea online dar nu iese. Poate are cineva o idee. Și dacă da să folosească potenţiometru de 100k în calcule(singurul care îl mai am). Mulţumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Pentru frecvente asa mici se poate folosi destul de simplu CD4047. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Nu îl am pe stoc, şi aici în oraş nu îl au. Să dau o comandă nu are rost. Că am nevoie mâine. Deci rămân la LM555 Link spre comentariu
costi002 Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 de aici http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#3 reiese un cap de 100uf pt pot de 100k Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Greu de crezut ca se poate ajunge la 500Hz cu condensator de 100u si potentiometru de 100k, dar puteti incerca. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Am făcut calculele acum. Condensator de 100uf am folosit 2 condesatori de 220uF polarizati pusi serie şi la capete plusurile lor. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Polarizat sau nepolarizat nu prea are treaba acolo, poti folosi ce ai, numai ca tu doresti ca regland din acel potentiometru de 100k sa variezi frecventa de la 0 la 500Hz...succes. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Mda nu merge.. osciloscopul nu arată nimic. Asta e schemahttp://www.ohmslawcalculator.com/555_astable.php. Circuitele sunt noi. Schema făcută de mine. Ignoraţi tot ce duce de la pinul 3 lm555 în colo şi valorea componentelor. Se incinge Lm555 dar nu vă unde e buba. download/file.php?id=28651 LE: merge, dar e normal să se încălzească? nu prea am lucrat cu lm555. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Asa cum am spus, greu de crezut ca se poate ajunge la frecventa dorita cu valorile date, punand rezistente atat de mari reduci drastic frecventa, iata ofrmula dupa care se poate calcula:Aplica-o la valorile prezente in schema ta si vezi ce frecventa ai avea, ai sa intelegi apoi. Pe de alta parte rezistenta dintre pinul 7 si ramura de alimentare ( cea de sus ) R1 trebuie sa fie mult mai mica decat cea de jos ( intre pin 7 si 6+2 ) R2+R5, pentru un delta de 50% ( adica timpi de conductie egali cu timpii morti ) aceasta trebuie sa fie aproximativ o zecime din cea de jos, adica R1=(R2+R5)/10, referinta la schema ta.PS: Nici tranzistorul nu-i bine ales, sau mai bine zis folosit, pentru comutarea unei sarcini in functie de comanda din baza, trebuie un repetor pe emitor, ori ce ai tu acolo se cheama amplificator in tensiune cu emitor comun, n-are nici o treaba cu ce ai tu nevoie, astfel incat iti trebuie un tranzistor NPN si sarcina pusa intre emitorul sau si masa, colectorul legat direct la plusul alimentarii si R6 mult mai mica de atat ca altfel se reduce prea tare curentul din baza si stim ca bipolarii se comanda in curent, D1 n-are ce sa caute acolo ci in paralel cu sarcina inductiva, la cum este pusa acum este normal ca CI-ul sa se incalzeasca. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Știu problema cu tranzistorul de aia am spus să ignori tot ce iese din pin3. dar când se citeşte printre rânduri(e valabil şi diodele)Problema încălzirii am rezolvat-o..... Am reuşit să fac să genereze semnal cum vreau eu. Categoric acolo v-a fi un Bd139. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Cu valorile din desenul Dvs.(1M+330K+27uF), frecventa maxima, este sub 1Hz(0,03) si eu am inteles ca doriti 500Hz-i. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 . Ignoraţi tot ce duce de la pinul 3 lm555 în colo şi valorea componentelor.Am făcut greşeli de exprimare? Am spus ca să vedeţi doar schema şi să ignoraţi ceea ce am citat mai sus. Am modificat valorile componentelor ce generează frecvenţa, acum e în regulă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum