miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Pai cred ca era clar si inainte, acel microswitch comanda acest temporizator si acesta la randul lui motorul de actionare(printr-un releu), corect?Deci daca pe acel microswitch pe contactul NO(normal deschis) la actionare conecteaza la masa masinii intrarea "comanda" din ultimul meu desen, eu cred ca problema este rezolvata.P.S.Vreti sa va desenez o schema completa care sa cuprinda si microswitch-ul? Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Am reusit sa ajung la un computer si sa injgheb o schita cu aspectul intern al unui actuator master pt o mai buna intelegere a situatiei. Actuatoarele slave sunt exact la fel cu diferenta ca le lipseste micro-switch din ele. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Nu e nevoie. Vreau doar sa stiu: daca tin comanda (0 logic sau GND) pe intrarea "Comanda" mai mult de 0.5s, ce se intampla cu iesirea? Cade in "0" dupa timpul prestabilit (0.5s) sau se mentine datorita faptului ca inca exista un semnal de triggerare? Am inteles ca etajul de intrare ar functiona pe post de filtru de impulsuri, adica trece doar un impuls apoi nu mai trece nimic pana cand intrarea nu e libera (in 1 logic prin rezistenta de pull-up de 5K). La un nou impuls se reia procesul. E corect cum gandesc sau cum inteleg eu schema propusa? Am nevoie de confirmarea asta ca sa ma apuc de treaba. Evident, va trebui sa fac montajul in dublu exemplar, deoarece am doua situatii, ambele identice, cu deosebirea ca nu survin in acelasi timp niciodata. In schita cu actuatorul se poate vedea acest lucru.Revin: am nevoie de confirmarea a ceea ce am enuntat mai sus. Multumesc mult pt brainstorming.P.S.: Deoarece respectul nu se castiga si nu se mentine cu "dumneavoastra" sau "dvs", te rog sa imi vorbesti la per-tu, ca intre colegi. Nu stiu ce varsta si pregatire ai, dar asta nu conteaza cand e vorba de omenie. Imi poti spune TU lejer. Inca o data, MULTUMESC. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Nu e nevoie. Vreau doar sa stiu: daca tin comanda (0 logic sau GND) pe intrarea "Comanda" mai mult de 0.5s, ce se intampla cu iesirea? Cade in "0" dupa timpul prestabilit (0.5s) sau se mentine datorita faptului ca inca exista un semnal de triggerare?In varianta cu condensator, nu se reanclanseaza decat dupa ce contactul(switch-ul) revine la starea deschis, deci inca un ciclu deschis/inchis.Totusi, pentru o mai buna intelegere, am redesenat pentru Dvs. schema si cateva explicatii despre functonarea grupului format din cele doua rezistente si condensator.In faza initiala, contactul deschis, ambele terminale ale condensatorului sunt la acelasi potential prin rezistente, deci descarcat, la inchiderea contactului acesta incepe sa se incarce, absorbind curent prin R4, ceea ce determina o cadere de tesiune suficienta pentru a aduce intrarea(pinul2) la pragul de declansare.Dupa ce s-a incarcat, nu mai influenteaza intrarea, deoarece fiind incarcat, tensiunea pe terminalul conectat la pinul 2, este cea a alimentarii, deci pana nu este descarcat prin deschiderea contactului, nu mai produce declansari. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Inteleg ca timpul il pot varia din condensatorul de 100uF si respectiv din rezistenta de 1K inseriata cu el. Cu valorile din schema se poate calcula timpul de delay? Sau e gata setat pt. 0.5s?Cat timp poate sta micr-switch-ul inchis? Adica dupa o vreme nu se destabilizeaza? Stiu ca teoretic nu ar avea de ce... dar practic...?!Si nu ma mai lua cu Dvs. te rog. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Inteleg ca timpul il pot varia din condensatorul de 100uF si respectiv din rezistenta de 1K inseriata cu el. Da. Sau e gata setat pt. 0.5s? Cu valorile respective, este teoretic de 0,55 sec. Si nu ma mai lua cu Dvs. te rog. Imi pare rau, dar aceste este modul meu de adresare, in scris si oral, asa am invatat si acum la 65 de ani, raman asa. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Inca o intrebare: Cat timp poate sta micr-switch-ul inchis? Adica dupa o vreme nu se destabilizeaza? Stiu ca teoretic nu ar avea de ce... dar practic...?!P.S.: E in regula! Voi respecta decizia dvs. cu privire la adresare. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Cat timp poate sta micr-switch-ul inchis?Cat doriti, condensatorul fiind conectat cu un terminal la plusul alimentarii si unul la masa, ramane permanent incarcat, curentul prin contact(scaparile condensatorului) este neglijabil. Link spre comentariu
radusa Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Acum am intales despre ce este vorba. Exista cele patru actuatoare de usi, dar nu exista modulul de comanda. Totusi, in ziua de azi, cand un kitt de inchidere centralizata costa cu tot cu modulul de comanda si actuatoare si telecomanda undeva pe la 100-150 lei, oare se merita acesta munca in plus?Atasez oricum schema din cartea pe care o mentionam, care are avantajul ca in repaus nu consuma curent. Impulsul de start temporizare (care va fi dat prin contactul actuatorului, ducand un plus de comanda) e bine a se face prin cuplaj capacitiv, pt ca temporizarea sa nu depinda de lungimea lui. Mai multe detalii in capitolul cartii. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Cand esti pe pamant strain si nu detii resurse, orice munca in plus este benefica pentru scutirea unor bani. Si da, exista modulul de comanda, care lucreaza cu 2 telecomenzi, insa acest modul este mai rudimentar (desi fabricat in 2011) si nu are intrari pentru functia pe care vreau eu s-o implementez (pe langa ceea ce el ofera deja). Oricum, mare multumire tuturor celor ce si-au stors mintea pt mine, in special dlui coleg miron1947 Ma voi apuca de treaba. Cred ca in locul lui LM555 voi folosi LM556 intrucat am nevoie de doua astfel de temporizari (cf. celor 2 actionari: inchidere si, respectiv, deschidere). In caz ca nu merge cum am "calculat" eu, voi reveni la versiunea 2 x LM555. Va voi tine la curent (mic) cu starea proiectului. Deocamdata functioneaza pe masina doar cu ajutorul telecomenzilor, inclusiv deschiderea electrica a portbagajului. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 O varianta alternativa ar fi cea din atasament. Releul il poti pune avand bobina la orice tensiune sub cei 12V (de la 9V in jos) iar rezistenta R o calculezi pentru curentul nominal prin releu. Zenerul il alegi la aceeasi tensiune cu a bobinei releului. Temporizarea o faci prin modificarea valorii condensatorului C (de obicei cam 100 microfarazi, este in functie de consumul bobinei releului). Puntea redresoare este pentru a putea actiona pe ambele sensuri ale motorului. Practic, motorul lucreaza pana aclanseaza releul (mai exact decupleaza motorul la aclansare), in functie de valoarea condensatorului. Nu conteaza cat timp exista alimentare pe bornele montajului, doar releul va fi aclansat dupa trecerea perioadei temporizate. La decuplarea alimentarii, releul va ramane aclansat pana tensiunea la bornele condensatorului scade sub cea necesara mentinerii cuplate a releului.Nu este o varianta extrem de exacta, depinde de tensiunea acumulatorului in acel moment. Se poate imbunatati dar creste complexitatea. Link spre comentariu
verde Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Salutari tuturor colegilor forumisti.Desi am ceva experienta in domeniul automatizarilor, nu reusesc sa gasesc o schema viabila pentru nevoia mea.Este vorba despre schema unui montaj menit sa imi ofere o temporizare scurta. Montajul ar trebui sa functioneze cam asa:Se da un semnal de comanda (indiferent daca e 0 sau 1, pot configura semnalul dupa necesitate), de natura continua (deci nu modulat in frecventa, un semnal tip tensiune sau masa) pe intrarea acestui "device".Indiferent daca semnalul de pe intrare ramane sau a disparut, montajul asigura pe iesire un 1 logic sau tensiunea de alimentare (preferabil) pentru un timp setabil prestabilit (de ex., 0.5sec). Dupa scurgerea acestui timp, iesirea cade in 0 logic indiferent daca semnalul trigger se mentine pe intrare sau a disparut inainte de scurgerea timpului. Resetarea acestui monostabil survine in momentul in care atat intrarea cat si iesirea sunt in 0 logic.Cu alte cuvinte, am nevoie de un releu de timp care sa faca delay la oprire, indiferent de starea intrarii.Acest montaj va avea rolul comutarii unui releu pentru inchiderea centralizata a unei masini lipsita de aceasta dotare.Rugaminte a si dorinta mea este, daca se poate, sa ma sprijiniti cu ceva idei si, poate, chiar vreo schema de la care sa plec. Multumesc inca de pe-acum celor care se incumeta sa-si piarda timpul cu mine si sa ma ajute.O saptamana placuta tuturor. http://www.germanelectronics.ro/conrad. ... pid=195901 vezi manualul de utilizare ,da clic pe steagul romaniei si vei gasi si schema teoretica .Acest montaj este verificat de mine si fuctioneaza perfect .este alimentat la 12v,cred ca este prfect pt, aplicatia ta. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Multumesc inca o data tuturor. Cred ca raman la versiunea dlui miron1947. Cum am spus, va voi tine la curent cu noutatile (la curent mic). Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 18, 2012 Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Nu mai bine faci ca aici?: http://www.niqro.3x.ro/inchidere/inchidere.htm Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Nu. Nu e mai bine pentru ce am eu nevoie... plus de asta, ma complic prea mult. Nu detin un depozit de piese electronice, de-abia am facut rost si de astea pe care le am acum. Probabil schemele sunt bune, dar mie imi complica existenta. Oricum, multumesc pentru intentia buna si idee, in sine.P.S.: Eu m-am mutat din tara, sunt in patria pieselor electronice si a tuturor device-urilor posibile, dar la o oarecare distanta de ele si, deocamdata, nu posed masina ca sa ma pot deplasa. Iar bugetul la un nou inceput de drum, cu tot cu familie, nu imi permite sa fac cumparaturi prea multe in scop personal. Cine are familie stie despre ce vorbesc, cine nu are inca, ei bine... va sti (daca e un familist si nu un egoist).Numai bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum