Siconi Postat Octombrie 14, 2012 Partajează Postat Octombrie 14, 2012 Salutari tuturor colegilor forumisti.Desi am ceva experienta in domeniul automatizarilor, nu reusesc sa gasesc o schema viabila pentru nevoia mea.Este vorba despre schema unui montaj menit sa imi ofere o temporizare scurta. Montajul ar trebui sa functioneze cam asa:Se da un semnal de comanda (indiferent daca e 0 sau 1, pot configura semnalul dupa necesitate), de natura continua (deci nu modulat in frecventa, un semnal tip tensiune sau masa) pe intrarea acestui "device".Indiferent daca semnalul de pe intrare ramane sau a disparut, montajul asigura pe iesire un 1 logic sau tensiunea de alimentare (preferabil) pentru un timp setabil prestabilit (de ex., 0.5sec). Dupa scurgerea acestui timp, iesirea cade in 0 logic indiferent daca semnalul trigger se mentine pe intrare sau a disparut inainte de scurgerea timpului. Resetarea acestui monostabil survine in momentul in care atat intrarea cat si iesirea sunt in 0 logic.Cu alte cuvinte, am nevoie de un releu de timp care sa faca delay la oprire, indiferent de starea intrarii.Acest montaj va avea rolul comutarii unui releu pentru inchiderea centralizata a unei masini lipsita de aceasta dotare.Rugaminte a si dorinta mea este, daca se poate, sa ma sprijiniti cu ceva idei si, poate, chiar vreo schema de la care sa plec. Multumesc inca de pe-acum celor care se incumeta sa-si piarda timpul cu mine si sa ma ajute.O saptamana placuta tuturor. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Octombrie 14, 2012 Partajează Postat Octombrie 14, 2012 Se poate face relativ usor cu un microcontroler. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Deocamdata nu dispun de resurse IT, deci va trebui sa ma incadrez doar in comonente discrete... full hardware. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 "Indiferent daca semnalul de pe intrare ramane sau a disparut" Daca ramane, este 1 si daca dispare, este 0.In situatia cand dupa primul impuls trece in 0 situatia de reanclansare este indeplinita, deci dupa 0,5sec. cum ati scris la inceput.Asa doriti?Ce interval estimati intre impulsuri? Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Se poate face fix ca in cerinta cu un 555. Se mai face o smecherie pe intrare,ca semnalul de comanda prelugit sa nu mai influienteze iesirea. Aplicatia era in cartea romanneasca in care era prezentat 555-ul Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Da, monostabil neretrigerabil, nu se cableaza pinul de descarcare(7), dar trebuie indeplinita si conditia, cand ambele stari sunt 0 sa devina retrigerabil. Link spre comentariu
PINTI Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 Vezi poate reusesti cu un releu de temporizare SCHRACK de tip ZR3MF011. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 15, 2012 Partajează Postat Octombrie 15, 2012 @miron1947 -stiu ca se mai adaugau ceva componente. Poate apuc sa caut schema,sa revin cu ceva concret Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Multumesc tuturor pt efort si idei/intentii. Eu sunt plecat din tara si nu am acces la asa multe resurse. Trebuie sa instalez o I.C. pe o masina care nu a avut deloc asa ceva. N-ar fi prima mea abatere de acest gen... stiu ce am de facut principial. Problema intervine cand vreau sa pot controla accesul in masina si din cheie, nu doar din telecomanda. Actuatoarele de comanda sau master au 5 fire: 2 pt alimentarea motorasului propriu-zis si 3 pt a da un fel de feedback modulului ca sa poata opera toate actuatoarele cand primeste o informatie.Mai exact, acest feedback este oferit de un microcontact care isi inchide contactul NC cand usile sunt blocate si, respectiv, inchide contactul NO cand usile sunt descuiate. Am prevazut deja releele intermediare, dar trebuie sa le comand corect.Daca leg direct, voi avea alimentate actuatoarele pe una dintre pozitii in mod permanent ceea ce duce la distrugerea lor... se ard. Aici intervine acest timer care face exact ce ar fi trebuit sa faca un modul de IC pe care masina nu-l are iar cel de care dispun nu are intrari pt asa ceva. De aceea am nevoie de o temporizare de cca. 0.5s ca apoi sa las actuatoarele inerte cun si trebuie sa fie de fapt in stand by.Sper ca acum e mai clara necesitatea mea. Multumesc pt rabdare si sprijin. Astept ideile voastre in continuare. Dispun doar de componente discrete... 555, tranzistori, relee etc. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Un monostabil de 0,5 sec cu 555 intrarea(pin2) permanent pozitiva(5V), iar comanda temporizarii cu 0V. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Explica te rog ultima propozitie. Multumesc. Link spre comentariu
radusa Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 In primul rand, cred ca ar trebui tinut cont de faptul ca acest montaj va consuma curent in permanenta. De aceea cred ca trebuie un montaj fara consum de curent in pauza dintre temporizari. Sau in cel mai rau caz de folosit un 555 MOS care are un consum f mic. Exista in cartea Circuite Integrate Liniare si o astfel de schema. La nevoie o pot cauta. In al doilea rand, eu nu am intales exact cum e cu contactele NO/NC din ansamblul motor. Ele sunt actionate de pozitia motorului sau sunt actionate de cheia care o invartim noi in brosca usii? Daca sunt actionate de motor, ar putea f bina sa faca ceea ce doriti, sa opreasca motorul la cap de cursa. De aceea am intrebat. Poate o schita, cu ansamblul motor si aceste contacte, ar ajuta mai mult. Stima Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Explica te rog ultima propozitie. Multumesc.Cand pe intrare nivelul este sub cca.3V, declanseaza temporizarea, dar daca aceasta se mentine peste perioada de temporizare, intra in bucla, se reanclanseaza pana cand pe intrare sunt mai mult de cca.4V. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Cred ca se poate remedia problema cu un condensator si doua rezistente, pentru a reactiona doar la impuls. Link spre comentariu
Siconi Postat Octombrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Cele doua contacte NO/NC sunt in acelasi microswitch. Cand e unul Inchis celalalt e deschis si invers. Cand se introduce cheia in broasca portierei se actioneaza mecanica ce blocheaza sau deblocheaza dupa caz. Actuatorul care ar trebui sa faca electric aceasta miscare este actionat in mod mecanic deoarece tija lui este conectata de mecanismul broastei. Deci se misca amandoua, indiferent de tipul de actionare: electric (telecomanda) sau mecanic (cheie).Cele doua contacte isi schimba starea cand tija actuatorului ajunge intr-unul din capetele de cursa neavand nici o legatura electrica cu motorasul din actuator. Mai concret, actuatorul e un fel de servo-mecanism ce transforma miscarea de rotatie a unui motoras intr-o miscare de tip liniar prin intermediul a doua pinioane (sau rotite dintate) si al unei cremaliere care are in capat posibilitatea atasarii unei tije pentru legatura cu alte mecanisme. Deplasarea liniara a acestei cremaliere si, implicit, a tijei se efectueaza cu o cursa de cca. 1-1.5cm, suficient pentru a bloca sau debloca portierele. Doar pt asta a fost conceput acest actuator.Deci acele contacte nu au legatura cu comanda electrica a motorasului, doar se bucura de faptul ca impart impreuna acepasi spatiu din carcasa actuatorului.Repet: timpul de actionare al actuatorului este de 0.5s. Peste aceasta valoare se scade mult din viata motorasului sau se poate arde la un moment dat. Contactele erau menite sa spuna modulului sau computerului masinii ce supraveheaza IC ca mecanismul master e intr-una din pozitiile sale, ca atare modulul sau computerul ar trebui sa comanda si actuatoarele slave de pe celelalte portiere. Cum in situatia mea acest modul sau computer nu exista (masina nu a avut IC nici macar din cheie cand a iesit din fabrica), eu trebuie sa simulez un timp de comanda atunci cand folosesc cheia (baterie descarcata in telecomanda).Repet: e un microswitch (microcontact) care are contactele astfel actionate:- la pozitia deschidere a actuatorului are NC = inchis si NO = deschis- la pozitia inchidere a actuatorului are NC = deschis si NO = inchis.Nu exista situatii intre cele doua stari ale contactelor. De fapt e un singur contact basculant de genul:NO ---o o--- NCCOM__/Acum sper ca se intelege ce si cum. Ideea este ca as putea folosi aceste contacte pentru a actiona direct releele actuatoarelor, dar in acest caz tensiunea de comanda a actuatoarelor va fi permanenta, neavand cine sa o intrerupa dupa cele 0.5s necesare actionarii in siguranta.Ma gandesc ca acum problema e si mai clara. Pentru orice alte detalii va rog sa ma intrebati. Inca o data multumesc tuturor celor care depun efort in a ma ajuta la gasirea unei scheme optime pt aceasta situatie.P.S.:: Scriu de pe tel. mobil asa ca imi e mai greu cu desenatul. Imi cer scuze. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum