Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudura cupru

lorik199

Postări Recomandate

Sunt interesat de procedeul de sudare a cuprului daca se poate aplica acasa.Am nevoie pentru un aparat de sudura in puncte homemade, sa conectez cablul flexibil de la transformator la electrozii din cupru solid unde rezistenta contactului trebuie sa fie ~0.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

10

• Ion_Bumbu

6

• remus68

4

• YO8CDQ

1

Top autori în acest subiect

ce diametru are electrodul de cupru?se poate tesi coada electrodului,se da o gaura si se fixeaza cablul (care are papuc in capat) de electrod.nu complica treaba aiurea.da si tu mai multe informatii..cu ce curenti lucrezi,ce grosimi de material vrei sa sudezi?electrodul poate fi de 5 sau 50 mm grosime,nimeni nu stie ce ai tu acolo.

Link spre comentariu

Vrau sa il folosesc pt lucrari casnice, tabla pana in 2mm, curentul de lucru nu cred ca o sa-l pot masura.Cablul cu care bobinez transformatorul are in jur de 15mm diametru(ce duce continuu vreo 650A) si e litat, electrozii trebuie sa ii cumpar de aici de pe forum si au 20mm diametru, dar capatul de lucru o sa fie strunjit.Am avut facut un mic transformator de sudura in puncte dintr-un traf de microunde care l-am bobinat cu un cablu ce avea papuci pusi de fabrica cositoriti si nu a rezistat , s-a topit cositorul dupa cateva teste.Din acest motiv vreau sa ralizez un contact electric intre cablu si electrod cu rezistenta cat mai aproape de 0, rezistent la temperaturi mari. Papuci rezistenti la asa curenti si mai ales un cleste bun care sa-i stranga bine nu cred ca o sa gasesc prea usor, din acest motiv m-am orientat spre sudura, care presupun ca se poate realiza mult mai usor.

Link spre comentariu

E normal sa se topeasca cositorul .Nu`i chiar usor de sudat cuprul mai ales daca ai si multifilar.Cel mai sanatos sertizezi firul de Cu in electrod .Dai o gaura cint mai la fix , bolchezi electrodul intr`o menghina pe laterale dar si in partea de jos , sa nu se deformeze aiurea cind il bati cu dornul . Am facut asa ceva , dornul era ca o dalta la 90grd si muchia taietoare tesita.A iesit bine , ideea e sa nu se turteasca , ala e rolul menghinei.Normal ca daca ai mai multi faci dintr`un metal cu flexulo matrita in locul versiunii cu menghina.Ca idee cei de la Electrica au clesti de sertizat care te`ar rezolva .Necazul e ca la fiecare inlocuire de electrod trebuie sa apalezi la ei.Incearca sa`ti faci tu scula aia si gata.Grig

Link spre comentariu
Vrau sa il folosesc pt lucrari casnice, tabla pana in 2mm, curentul de lucru nu cred ca o sa-l pot masura.

Cablul cu care bobinez transformatorul are in jur de 15mm diametru(ce duce continuu vreo 650A) si e litat, electrozii trebuie sa ii cumpar de aici de pe forum si au 20mm diametru, dar capatul de lucru o sa fie strunjit.

Ce am observat in cea ce priveste forma electrozilor, pentru a nu ramine urme pe fata a cea ce sudezi (daca e cazul) electrodul "exterior" se lasa plat, electrodul "interior" se ascute iar partea care calca pe piesa de sudat se teseste usor cu pila pina la diametrul dorit (1mm, 2mm, etc) astfel se obtine o sudura vizibila doar in parte dinspre electrodul ascutit.

Am avut facut un mic transformator de sudura in puncte dintr-un traf de microunde care l-am bobinat cu un cablu ce avea papuci pusi de fabrica cositoriti si nu a rezistat , s-a topit cositorul dupa cateva teste.

La instalatiile de sudura pe care lucram bobinajul secundarul transformatorului de forta era tubular si racit cu apa, de asemenea si bratele/suportii electrozilor.

Din acest motiv vreau sa ralizez un contact electric intre cablu si electrod cu rezistenta cat mai aproape de 0, rezistent la temperaturi mari.

Papuci rezistenti la asa curenti si mai ales un cleste bun care sa-i stranga bine nu cred ca o sa gasesc prea usor, din acest motiv m-am orientat spre sudura, care presupun ca se poate realiza mult mai usor.

Am trecut si prin experienta de a suda cablu de cupru litat, se poate suda WIG/TIG foarte greu datorita "multidudinii" de fire dar se poate insa va ceda in cel mai scurt timp daca e supus miscarii, se arde/decaleste in zona sudurii si va ceda.....

La aceleasi instalatii de sudura "partea mobila" adica legatura mobila dintre electrodul de sudura si capat bobinaj secundar traf era facut din pachete de lamele din cupru, aici:

daca te uiti cu atentie legatura la electrodul mobil e facuta cu o "banda" impletita flexibila.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dai gaura in electrod si perpendicular dai doua/trei gauri de 4 sau 5 filetate. Daca prinzi cablul cu 3 suruburi nu ar trebui sa mai ai probleme de contact. Sau mai bagi un adaos un platband de cupru pe care sa stranga suruburile pe cablu si cu siguranta va fi un contact perfect. Asta daca permite diametrul electrozilor.

Link spre comentariu

Auzisem la un moment dat ca cineva folosea pentru a suda cuprul un aparat de sudura cu traf iar ca electrod folosea un baston de ala de grafit de la bateriile R20. A incercat ineva asa ceva? Este posibil?

Link spre comentariu

M-am interesat asupra unui cleste de sertizat papuci si nu exista pt asa dimensiune pentru cupru in zonaCablul l-am masurat si are 12 mm diametru , daca as gauri electrodul de 20mm as mai ramane cu perete de 4 mm, care e cam subtire pentru filetat, numai sa alamesc o piulita pe exterior.Am o promisiune ca ma ajuta cineva cu 2 papuci ce se prind cu surub pt acest cablu si sper sa se rezolve@tessla: cu electrozi dintr-aia de grafit am incercat eu sa-i pun la traf de sudura si merg, fac un arc foarte fierbinte si inrosesc metalul foarte rapid, la cupru inca n-am testat dar o voi face

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

1 - gauresti electrodul de cupru la capatul unde vrei sa introduci cablul, pe o adincime suficienta (operatiunea se face pe un strung).2 - pentru sertizare te vei adresa unui sef de echipa de la Enel sau Electromontaj - sertizarea se va efectua pe o presa de mufat (are 2 bacuri semihexagonale) - exista seturi de bacuri care mufeaza pina la 35...50mm. Diametrul de 20mm e jucarie pentru scula aia (sint cu actionare hidraulica cu comanda manuala sau cu motor termic + pompa). Cu o sticla de vin rezolvi manopera...

Link spre comentariu

Din pacate nu exista asa ceva in zona mea, am vorbit cu un unchi ce a fost in "bransa" si mi-a spus ca pentru cupru nu ma poate rezolva, e prea mare diametrul. Singura solutie ce mi-a prezentat-o sunt niste papuci ce strang cablul cu surub.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări