mihaicozac Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Poate era o idee mai bună (nici acuma nu e târziu) să foloseşti 2 feluri de LED-uri, alb rece şi alb cald, montate intercalat şi fiecare culoare conectată la câte un dimmer dedicat. Prin reglajul fiecărei coloane poţi obţine o multitudine de nuanţe intermediare. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Am uitat sa precizez ca am ramas la proiectul initial de pe youtube. Adica cate un led pe placuta, si mai multe leduri in toata camera.Tinand cont ca am 120 leduri, nu ar strica sa fac aceasta treaba si pe hol si in bucatarie, ca doar nu o sa bag 120 leduri intr-o camera de 4,7m x4,5m.Tinand cont ca este casa noua contruita (adica o contruiesc) pot face acest proiect linistit, actual in camera care o am era mai nasol, deoarece trebuia sa refac tot tavanul care actual este facut din rigips si spoturi.L.E eu am leduri calde, 3500k 1W. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 mihaicozac are o idee buna ,combinarea de nuante de alb creste si factorul CRI - practic distingi mai bine detaliile . Am sa am in vedere acest aspect . Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Dar daca sunt surse de lumina de culori diferite, apar si umbre de culori diferite. Cat de deranjant e de fapt asta in practica e alta treaba... Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Eu am la masa de lucru o lampă LED echipată cu 4 LED-uri Epistar de 10W, 2 la 6000K 2 la 3000K, fiecare nuanţă cu propriul driver reglabil. LEDurile le-am montat pe un profil de aluminiu şi am grupat câte unul cald şi rece de fiecare parte, practic lipite unul de altul, iar în mijloc sunt driverele, comutatoarele şi potenţiometrele. Faptul că cele 2 LED-uri emit din poziţii foarte apropiate minimizează umbrele şi franjele de interferenţă, practic se obţine o lumină mult mai vie şi naturală. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Acum nu ca vreau sa fiu carcotas,dar la 40 de wati nu obtinem lumina si cu un bec economic la un pret mult mai mic al becului? Link spre comentariu
Big Postat Martie 10, 2013 Autor Partajează Postat Martie 10, 2013 tabla de aluminiu este de 1,5 mm grosime si are 130x130 mm la intensitate maxima tabla se incalzeste doar in jurul ledului cam 20 mm, marginile raman reci. sub fiecare led/radiator exista o gaura in tavan/rigips de 80 mm, deci suficient pt ventilatie zic eu. treaba cu nuanta luminii, nu stiu ce sa zic, imi place mai mult lumina asta alb rece, poate mai tarziu o sa imi para rau(sper ca nu) dar deocamdata o prefer pe asta. bineinteles ca se puteau monta niste becuri economice de 40-50 w dar unde mai era tot farmecul? becuri economice vezi peste tot. probabil ca e vorba de gust... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Da ai perfecta dreptate. De exemplu diferentele intre lumina rece si calda sunt cam asa.Lumina rece, scoate in evidenta culorire reci, gen, albastru , verde inchis, verde deschis, bleu....etc. Daca aceste culori le supui la lumina calda, reflecta ca naiba, in schimb la lumina rece se vad foarte pronuntate si cu un contrast super bun. In baia mea am faianta bleo cu albastru onchis, la lumina rece intri de drag in baie, la lumina calda arata caciorat.Lumina rece la culori vii, gen portocaliu aprins, rosu, roz....etc, umina rece le face sa para sterse, fara pic de viata, foarte nasol, insa lumina calda face sa se vada foarte bine (mai ales cea halogena) vorbesc din propria experienta, culorile calde sa vad perfect la lumina calda exact ca, culorile reci la lumina rece.Eu am halogene in camera, culoarea peretilor portocaliu, seara stau de drag, creaza o ambianta placuta, insa ziua cand becurile sunt stinse, parca totul este lipsit de viata, portocaliul se vede sters la lumina soarelui, ce sa mai zic la lumina rece.Acum depinde cum isi face in camera sau in locuita fiecare. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Cred că remarca despre becul economic de 40W mie mi-era adresată...Situaţia e cam aşa: LED-urile au putere totală de 40W, însă driverele nu dau decât maxim 10W pe culoare, adică 5W pe LED, asta la maximum. Practic nu o folosesc decât foarte rar peste 30% din intensitate, e lumină suficientă pt. lucrul la plăci, la un consum de 7W am (subiectiv) de 2 ori mai multă lumină decât o lampă PLC de 11W, iar faptul că mai am de unde să-i dau la nevoie e un avantaj deosebit. În funcţionare normală carcasa rămâne aproape rece, la mână nu se simte nici cald nici rece, deci e undeva pe la 35C. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Multumesc @mihaicozac,exact asta intrebam,de ce sa bag banii in leduri,surse si alte montaje cand pot simplu sa iau un bec economic mai rasarit care costa cam tot atat cat un led de 10w si o sursa pt el la chinezi,si da lumina cat 4 leduri. Asta exceptand placerea mesteritului Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Un bec economic de 11W consuma 15 (cel putin) ,are MTBF mult mai mic(8000h fata de 40 000a unui becoled) si nu e dimabil total.Placerea ca si placerea ,da' parca te refereai la latura economica ...s-a mai discutat bec economic vs led si eu nu reincep discutia ,sa revenim la iluminarea unei camere cu leduri .Pretuiesc simtul vazului in mod deosebit si de aceea personal nu folosesc leduri de slaba calitate - in special cele cu CRI mic .Pt lucru am 2 MP-L EZW la 2700K si cam prea galben ,parca-s becuri cu filament subvoltate (e drept niste becuri de 500W putin subvoltate) . Link spre comentariu
Big Postat Martie 10, 2013 Autor Partajează Postat Martie 10, 2013 hai sa va arat ce am mai facut, am plantat toate ledurile urmand sa le acopar cu acei biscuiti de polistiren gen tavan fals decorativ. pt asta trebuia sa decupez in mijlocul placii un lacas unde sa intre radiatorul si ledul propriuzis care in total aveau cam 3,5-4 mm. grea treaba avand in vedere ca biscuitele are grosimea de 6 mm. am cautat putin pe net si am vazut o unealta de decupat polistiren cu un fir incins si atunci mi-a venit ideea sa folosesc o ansa putin mai lunga si o forma dupa cum imi trebuia mie si sa o montez la pistolul de lipit. sa punem si niste poze sa va dati seama ce vreau sa spun. asta e scula cu care am facut gaura pt led asa arata pistolul transformat trebuie sa gasesti exact lungimea sarmei si diametrul, eu am folosit conductor de cupru de 1,5 de la instalatia electrica, iar lungimea nu stiu exact dar cam 4-5 cm. daca e prea scurta se incalzeste prea tare si gauresti placa de polistiren. asa arata prima scobitura dupa ce mi-am format mana pe 4-5 placi primii biscuiti si jumatate de tavan montat, in stadiul asta se afla lucrarea acum. vor mai fi niste poze cu sursa de alimentare, montajul cu dimmerele si intrerupatorul cu cele 4 potentiometre. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 Sarma aia e de 1,5mmp sau 1,5mm ? Link spre comentariu
Big Postat Martie 10, 2013 Autor Partajează Postat Martie 10, 2013 sincer nu stiu, este conductor pt instalatile electrice de casa de 1,5mm, cel ce l-am folosit la iluminat in toata casa. presupun ca e diametrul. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 E sectiunea... 1,5mm^2. FY de 1,5mm^2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum