Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de monitorizare a radiatiei de fond in Timisoara

radhoo

Postări Recomandate

intrebare stupida: de ce fila aia se numeste public.html si nu index.html? putem vedea continutul directorului /uradmonitor/ si implicit access.txt, nu ca ar fi informatii secrete dar poate nu trebuie sa stie toata lumea ce ip-uri ti-au accesat pagina. vroiam sa iti recomand posibiilitatea de export in excel sau csv dar vad ca ai un fisier debug.txt din care poti extrage datele.ca fapt divers: alimentarea se putea realiza pe cablul UTP (PoE) dar astea sunt detalii mai putin relevante.Felicitarile mele!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radhoo

43

• Stefan

11

• icar

7

• Selena

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Stefan Nicolae, multumesc pentru apreciere, dar mai ales pt semnalarea problemei cu listarea directorului - aseara cand i-am dat drumul am omis din unele detalii, probabil ora tarzie a fost de vina.Am sa pun optiunea de export CSV. Eu voi prelucra cum stiu mai bine datele, dar poate exista si persoane care vor sa aiba acces la datele brute, asa ca le voi oferi spre descarcare.M-am gandit la alimentarea prin PoE, pentru ca la un aparat expus intemperiilor urmaresc sa am cat mai putini conectori exteriori. Dar prentu acest prim model am scurtat timpul de executie pe unde s-a putut.

Link spre comentariu

Poţi modifică şi axa X de la temperatură, te rog, astfel încât să afişeze ora, la fel ca celelate grafice?

Am facut modificarea.Dar e asa de lung intervalul de timp ca afiseaza doar capetele. Imi va lua putin sa imbunatatesc afisarea rezultatelor. Mai am si doua buguri in softul de pe aparat, va trebui sa-l demontez si sa-l reprogramez. Cu ocazia asta ii fac si o mufa externa pentru programator.
Link spre comentariu

Am modificat realizarea graficelor, si am integrat valorile pe un interval de o ora. In felul asta se observa mult mai usor tendinta, in detrimentul rezolutiei.

De asemenea se pot citi si valorile, inclusiv ora/ziua, asa cum bine a sugerat si RoGeorge.

Iata cateva grafice care prezinta diferenta :

Nota: Aceste poze sunt statice. Ele nu se vor updata ca si cele de pe prima pagina a acestui thread. Sunt doar pentru a exemplifica claritatea noii reprezentari.

post-17238-139829509916_thumb.png

post-17238-13982950992_thumb.png

post-17238-139829509922_thumb.png

post-17238-139829509925_thumb.png

Nota: Aceste poze sunt statice. Ele nu se vor updata ca si cele de pe prima pagina a acestui thread. Sunt doar pentru a exemplifica claritatea noii reprezentari.

Link spre comentariu

Cateva imbunatatiri la partea de sever:

1- folosesc un singur fisier de export date, public.php,

2- am standardizat parametrii pe care acesta ii accepta. in functie de acesti parametrii, va returna un grafic ca si imagine PNG (png pt ca ocupa cel mai putin). voi prezenta o interfata, in cazul in care vor fi doritori care vor sa cheme scriptul pt diverse rezultate.

3- am corectat afisajul, sa prezinte inclusiv ultimele valori (ieri se oprea la doua ore inainte de momentul prezentului) - deoarece aceste valori sunt disponibile, aparatul transmite date la fiecare minut.

4- am implementat un sistem de caching, pentru a nu supra incarca serverul. functioneaza asa:

-- cand public.php primeste o cerere, construieste un hash din parametrii ceruti (de ex. cererea vine pt valorile temperaturii, pe ultimele 2 zile, cu integrare la o ora) . acest hash e atribuit unui nume de fisier:

$expired = 2 * 60;	$filename = 'cache/'.md5($p_id.$p_interval.$p_integration.$p_width.$p_height.$p_gmt.$param).".png"; 
a) daca acest fisier exista, si nu e mai vechi de 2 minute (parametrul de expirare a cache-ului), acest fisier va fi transmis clientului care a lansat cererea.

b) daca fisierul nu exista, sau exista dar e mai vechi decat parametrul de expirare (2minute), va fi generat un nou grafic si salvat sub numele de fisier dat de hash, iar apoi returnat clientului

Cu alte cuvinte, cand cereti un grafic veti primi un grafic nu mai vechi de 2 minute. Daca 10 oameni vor cere un grafic, acesta va fi generat o singura data si returnat la fiecare in parte. Daca o mie de oameni cer un grafic, la fel...

Fara caching, la fiecare cerere, scriptul interoga baza de date si contruia cate un grafic. Imbunatatirile sunt evidente.

Link spre comentariu

O sugestie. Vad ca ai un detector rusesc GM, probail CTC-6. Pentru variatia fondului gamma este destul de bun, chiar si necompensat. Dar, fondul gama este putin probail sa varieze prea mult, ca doar nu ne mai paste vreun Cernobil, iar experientele atomice in atmosfera nu se mai fac. Sugestia: incearca sa montezi o CI sau un detector pentru radon, rezultatele vor fi mult mai interesante!

Link spre comentariu

O sugestie. Vad ca ai un detector rusesc GM, probail CTC-6. Pentru variatia fondului gamma este destul de bun, chiar si necompensat. Dar, fondul gama este putin probail sa varieze prea mult, ca doar nu ne mai paste vreun Cernobil, iar experientele atomice in atmosfera nu se mai fac. Sugestia: incearca sa montezi o CI sau un detector pentru radon, rezultatele vor fi mult mai interesante!

Salut Icar, mersi de interventie.

Tubul e SBM-19, fratele apropiat a lui CTC-6. Apreciez afirmatia ta: "pentru variatia fondului gamma este destul de bun, chiar si necompensat". Te rog sa-mi confirmi corectitudinea rationamentului:

Premisa 1: Cele trei surse terestre majore ale fondului gamma sunt K40 (1462keV), Bi214 (1760keV) din dezintegrarea uraniului si Tl206 din dezintegrarea toriului. O contributie mai mica o au Pb212 (239keV), Bi209 (609keV), Tl208(908keV) si Bi214(1120keV). Sursa http://www.qsl.net/k0ff/Skyshine/Skyshi ... 0Gamma.pdf

Premisa 2:Efectul de non-linearitate la tuburile GM necompensate apare cu precadere sub 150keV, si in cea mai mare parte sub 100keV,

deci masurarea fondului produs de emisiilor enumerate mai sus, precum si a majoritatii razelor cosmice (care sunt de energie mare), nu ar trebui sa fie afectata de lipsa compensarii raspunsului la energie in aparatul meu.

Ramane radiatia produsa de o masa de aer deasupra unei surse radioactive ("skyshine" - care e termenul in romana?), cu o medie sub 500keV, dar nici aici nu e cazul meu, pentur ca nu sunt nici langa o centrala nucleara, nici deasupra unui zacamant de uraniu.

Indraznesc sa implementez o formula de calcul cpm -> uSv/h . Avand in vedere cele de sus, si scopul aparatului (fondul natural gamma), cat de gresita poate fi o astfel de formula? Vorbim de ceva foarte simplu, liniar.

EDIT: mersi pentru sugestia camerei de ionizare. Voi analiza optiunea si sper sa o pot implementa, pentru a furniza date aditionale la cele deja exportate. Daca ai referinte de orice fel (carti, articole), sau orice fel de sugestii pentru o buna constructie, te rog sa mi le trimiti. Mai am si optiunea de a atasa o sonda de scintilatie cu cristal NaI, dar as prefera camera de ionizare pentru simplitate. Ce parere ai?

Link spre comentariu

Asta e mult sau putin ??? Nu inteleg dorinta atat de mare a omului de rand de a masura "RADIATIA", toti vor contoare, detectoare si alte bazaconii .

Felicitari pentru aceasta intrebare. Chiar ma miram ca nu intreaba nimeni asta.Doza de 0.12 μSv/h e normala. Iata cateva exemple de doze aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sievert#Ac ... e_examplesO radiografie dentara ne expune la maxim 10 μSv . Adica cat 10μSv/0.12μSv/h = 83ore de expunere la fondul natural. Spus altfel, radiatia care o primim la o radiografie dentara echivaleaza cu totalul radiatiei la care suntem expusi (fara alte cauze) , timp de 83 de ore, in mod natural. O parte din sursele naturale de radiatie le-am enumerat mai sus in raspunsul dat lui icar.O tomografie (CT Scan), ne expune la maxim 30mSv. Asta inseamna cat primim de la fondul natural in 30mSv/0.12μSv/h=250000ore=10416zile=28de ani. Si e primita toata odata.V-ati gandit vreodata la asta cand medicul va trimitea sa va faceti nu stiu ce raze?LE: in salina din turda tin minte ca erau 0.05μSv/h, un mediu cu adevarat sanatos!E normal sa fim preocupati de nivelul de radiatie. Ne poate afecta sanatatea, si cum am aratat in film, simturile nu ne ajuta sa ne ferim de acest pericol. Acum ca tehnica a evoluat, aceste unelte devin mai accesibile.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări