Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver pentru led 50w Citizen CLL040

matzah

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Sunt de acord cu tot ce-ai scris,cu cateva completari.Daca ledul intra in scurt,componenta cea mai scumpa,ca se duce LM317,care costa doi lei,e irelevant.Presupunand o anumita tensiune de iesire dupa redresare filtrare,e irelevant ce ssc folosesti,ori cu integrat ori cu tranzistori,puterea disipata e identica.E irelevant ca va cadea pe rezistenta 0,7V sau 1,25V.Restul cade pe tranzistorul regulator,sau integrat,dupa caz.Se va disipa exact diferenta de tensiune sursa/led,inmultita cu curentul constant.Daca diferenta de tensiune e mica,3-4V volti,sigur nu merge LM317,care are nevoie de cativa volti cadere pe el,plus 1,25V cadere tensiune pe rezistenta ce determina curentul constant.Peste 5V merge LM317...Eu am specificat o diferenta de cca 10V,unde LM317 persist in a spune ca e cea mai simpla rezolvare;desigur merge si varianta cu doi bipolari,bipolar plus mosfet,comutatie daca vreti,etc.Iar @tyc,altceva vroia sa spuna....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

6

• Dr.L

4

Matache ,vorbesc in cunostinta de cauza deoarece am facut un dispozitiv asemanator alimentat la 66Vcc iar ledurile consuma 100mA @58V . Caderea de tensiune e cam mare dar asta e! nu se justifica o sursa in comutatie pt coborarea tensiunii . Si astazi functioneaza amandoua lampile si sant pe un echipament mobil (locmotiva care merge 1000km/24h) .Conceptul de baza la asemenea lucrari e : cat mai putine piese => fiabilitate sporita. Asta nu inseamna in mod implicit ca se folosesc componente ieftine pt reducerea pretului ci cat mai putine componente pt marirea fiabilitatii.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Matache ,vorbesc in cunostinta de cauza deoarece am facut un dispozitiv asemanator alimentat la 66Vcc iar ledurile consuma 100mA @58V . Conceptul de baza la asemenea lucrari e : cat mai putine piese => fiabilitate sporita. Asta nu inseamna in mod implicit ca se folosesc componente ieftine pt reducerea pretului ci cat mai putine componente pt marirea fiabilitatii.

Chiar si in cazul tau,66V-58V/100mA,nu crezi ca varianta LM317,plus rezistenta de 12,5 ohmi e cea mai simpla metoda?
Link spre comentariu

Pana la urma la ce tensiune de intrare maxima tine un lm317? Nu am gasit in datasheet decat diferenta maxima de tensiune intre intrare si iesire. Referitor la traf, nu dispun e unul cu secundar corect. Am sa bobinez pe un miez micut unul pentru aplicatia asta.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Te-am intrebat ce tensiune scoate traful pe care il ai,deoarece ai putea folosi un dublor sau triplor de tensiune,daca scoate 20-30V.Sau ai putea inseria secundarele..Daca ai gasit doar diferenta maxima intrare/iesire,la 317,ce intelegi din asta?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am facut montajul din schema;functioneaza de jumatate de ora.Il las alimentat toata ziua,sa vedem crapa sau nu crapa LM317T...Am marit miza,sa nu spuna cineva ca 60V e putin;i-am dat 75V tensiune intrare,iar rezistenta de 111 ohmi am majorat-o la 190 ohmi,sa pastrez caderea de tensiune pe integrat su cei 40V maxim admisi.Integratul se incapataneaza sa functioneze...

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Ar mai fi o varianta posibila de alimentare, o sursa auto de laptop modificata. Il poti face portabil astfel. http://nexel.ro/stabilizate-univ-laptop ... p-12v.html Sursa isi regleaza tensiunea prin niste rezistente incapsulate cu 2 pini. Pentru ledul meu de 10W am nevoie de 30V/300mA si i-am scos cu 1.6k dintr-o multitura. Pentru curent constant, poti inseria un simplu mosfet cu tranzistor http://hackaday.com/2012/03/08/led-tuto ... echniques/ Scc mi-a mers la un led alb rece, care cerea 0.9A. Sursei trebuie sa-i schimbi condensatorii, pe 100V.

http://postimage.org/image/c2vv4vq3l/

http://postimage.org/image/c5fqrptr5/

In talcioc am gasit o sursa 19V/4.7A cu 10lei...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări