Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modem adsl

aTaelectronics

Postări Recomandate

Ok, hai sa o dau putin pe teorie. Cablul de telefon e defapt o linie de transmisie. In partea de jos a spectrului, in audio, caracteristicile linei de transmisie nu sunt extrem de importante, dar pe masura ce urci in frecventa ele devin importante. Pentru ca un semnal de frecventa inalta cum e purtatoarea ADSL sa se propage corect si fara reflexii (care cauzeaza distorsiuni ale semnalului) trebuie ca impedanta caracteristica a sursei de semnal trebuie sa fie egala cu impedanta mediuli de transmisie si cu impedanta caracteristica a receptorului. Centrala telefonica pe de o parte si modemul pe de alta sunt ambele si surse de semnal si receptori, deoarece sistemul e duplex. O pereche de fire care este conectata ca si derivatie in orice punct al mediului de transmisie se numeste "stub". Acest stub afecteaza impedanta caracteristica a liniei, si in functie de lungimea lui si de ce e conectat la capatul stub-ului, poate provoca reflexii care distorsioneaza semnalul suficient de mult incat sa provoace caderea conexiunii. Acuma acel filtru are mai multe functii: una e sa separe benzile folosite de adsl de banda audio, si a doua e sa faca adaptarea de impedanta necesara in cazul folosirii mai multor receptoare (modem si telefon) pe acelasi mediu de transmisie. Nu am desfacut un filtru dinasta, dar presupunerea mea e ca e un filtru diplexor.Avand in vedere ce am zis mai sus, parerea mea e ca sa se intre cu linia principala direct in filtru, fara alte derivatii in ea. Din iesirea de modem, trebuie mers direct in modem, iar pe iesirea catre telefon normal, nu cred ca e un bai foarte mare daca mergi in unul sau chiar mai multe telefoane. Un alt motiv bun pentru folosirea acelui filtru e modul de constructie al diverselor aparate telefonice. Multe dintre ele au alimentare de la retea si surse in comutatie. In cazul unui design prost, armonicile generate de sursa in comutatie pot sa se propage si pe cablul telefonic, iar aceste armonici care de multe ori se intind in domeniul megahertz-ulor, pot sa se suprapuna peste semnalul ADSL si sa il perturbe, daca nu e folosit acel filtru./pisoiu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

5

• Ovidanie

4

• aTaelectronics

3

• MifTy

3

Top autori în acest subiect

pe ce linux?? suse şi mai ce??ce model precis de modem adsl aveţi voi??cred că vă aşteaptă un pic de compilare... dau linkurile aici, numai să ştiu precis modelul modemului!! :Ddeocamdată... căt de bine vă pricepeţi la linux, în general?? :weedman:

Link spre comentariu

Pe suse 9 daca bine tin minte. Modem-ul era cel USB din oferta RTC (nu mai stiu modelul, pentru ca am scapat de el). Pentru mine problema nu mai e de actualitate, am pus modem ethernet cu router si am scapat si de server-ul PC. Eventual pune link-urile pentru altii care ar putea fi interesati./pisoiu

Link spre comentariu

pentru început: http://www.linux-usb.org/

dacă aveţi vre-un device nerecunoscut de linux, pe usb, vedeţi pe-aici ce se spune despre el.

în al doilea rând: în linux nu este esenţial modelul device-ului cât chipsetul!! deci trebuie să ştiţi precis ce chipset foloseşte device-ul cu pricina!!

în al treilea: dacă aveţi placă de bază cu chipset usb inclus, verificaţi dacă este recunoscut ca atare de către kernel, apoi scanaţi porturile usb, şi vedeţi dacă se detectează ceva, un device. uneori nu se detectează device-ul pentru purul şi simplul motiv că este defect!! dacă distro-ul folosit nu include driverul necesar device-ului cu pricina, normal că deşi este detectat acesta nu funcţionează, ca şi în windoz, când nu puneţi driverele, (valabil inclusiv la plăcile PCI), deci trebuie să căutaţi sursele driverului, să-l compilaţi, si să daţi apoi "modprobe xxxx" unde xxxx este numele chipsetului.

exemplu:

- eu am o placă audio aureal vortex 1, care, deşi era detectată (la lspci apărea bine-mersi) nu funcţiona, pentru că distribuţia nu includea modulul cu pricina.

- a fost nevoie să iau sursele modului, introducând la căutare (pe Google :P) numele chipsetului, aşa cum scria pe chipul principal al plăcii: AU 8820, să le compilez, să le introduc (modprobe au8820, insmod au8820), şi să reglez mixerul software al ALSA.

- de la versiunea 10 a slackware n-a mai fost nevoie, pentru că au inclus şi modulul cu pricina în ALSA-ul care vine cu distro-ul...

- am şi un webcam Canyon... la fel, apărea la detecţia device-urilor pe USB, dar nu funcţiona din acelaşi motiv: nu aveam modulul necesar compilat, şi am urmat acelaşi drum: identificat chipset, descărcat surse de modul, compilat modul, etc... a mai trebuit să caut şi să compilez şi o aplicaţie care să folosească la ceva webcamul, să mă conving că funcţionează, dar asta e altă treabă :P .

şi în sfârşit (deocamdată) o sugestie... ardeţi pe un cd imaginea de kanotix, şi verificaţi cu ăla dacă un device sau altul este detectat măcar în linux... sunt şi şanse mari să conţină (kanotix) modulul necesar. eu cu ăla m-am convins la treaba cu webcamul că problema principală era modulul de driver necompilat!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări