Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reducere viteza rotire motor aspirator!

Vizitator legionnairero

Postări Recomandate

Vizitator legionnairero

buna seara! sunt un novice (stiu sa lipesc si sa deslipesc, si sa masor in mare :da ) in ale electronici, nu ma luati tare :jytuiyu

am un motor de aspirator LG (nu stiu de cat ii, are perii atat va pot spune) cu placa de comanda cu tot (on/off, low/high) pe care as vrea sa il folosesc la o forja! problema mea ii ca acest motor baga prea tare aerul cand ii pe minim si as vrea sa modific comanda sau motorul in asa fel incat cand va fi pus pe minim din potentiometru sa mearga cam la 70-80% din viteza care o are initial pe minim! potentometru care ii acuma pe comanda este glisant de 100k! cineva imi zicea ca se poate face daca se schimba potentiometru cu unul de valoare la mare!

voi ce pareri/rezolvari aveti? cum as putea sa imi rezolv problema aceasta??? atasez poze cu comanda si modelul!

http://i141.photobucket.com/albums/r49/ ... G_0126.jpg

http://i141.photobucket.com/albums/r49/ ... G_0127.jpg

http://i141.photobucket.com/albums/r49/ ... G_0128.jpg

http://i141.photobucket.com/albums/r49/ ... G_0129.jpg

va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaighe

2

Vizitator legionnairero

Daca am inteles bine,vrei ca avand potentiometrul la minim,motorul sa se invarta la 70% din turatia maxima?

nu chiar.....eu vreau: cand potentiometru ii pus pe minim sa se invarta la 70% din viteza care o are din fabrica pe minim sau altfel zis -70% din minumul curent!
Link spre comentariu
Vizitator legionnairero

Ar fi fost utila schema regulatorului cu triac;chiar si fara,incearca cum ti s-a propus,un potentiometru mai mare,250K sau 500K.

din pacare nu am numai ce sa regaseste in poze!
Link spre comentariu
Vizitator legionnairero

In schema trebuie sa fie un condensator de incarcare a inpulsului(ala de dinainte de triac) este deajuns marirea lui ca valoare si vei avea 0 rotatie cu potentiometrul pe minim.

deci sa inteleg ca daca modific valoarea condesatorului de incarcare, pe minim nu se va roti de fel? dupa care actionand tija potentiometru va incepe sa sufle aer de la mic la mare? eu vreau sa ii reduc turatia motorului cand ii pe minim undeva la -70% dupa care actionand tija potentiometrului spre maxim, cand ajuns la maxim sa am o turatie aproximativ egala cu turatia minima actuala!
Link spre comentariu

In schema trebuie sa fie un condensator de incarcare a inpulsului(ala de dinainte de triac) este deajuns marirea lui ca valoare si vei avea 0 rotatie cu potentiometrul pe minim.

deci sa inteleg ca daca modific valoarea condesatorului de incarcare, pe minim nu se va roti de fel? dupa care actionand tija potentiometru va incepe sa sufle aer de la mic la mare? eu vreau sa ii reduc turatia motorului cand ii pe minim undeva la -70% dupa care actionand tija potentiometrului spre maxim, cand ajuns la maxim sa am o turatie aproximativ egala cu turatia minima actuala!
Atunci in serie cu capetele potentiometrului trebuie sa pui 2 semireglabile si prin tatonari o sa stabilesti apoi minimul si maximul turatiei.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreimihai3

Salutare. Am si eu o problema cu o rotopercutoare inseriata cu un variator cu BT139, schema clasica. Scula trage cam 850W in sarcina. Intrebarea e daca trebuie sa pun si un circuit pt filtrare? Rezista triacul? Intr-o schema bobina avea 3mH si ar iesi cam mare ca dimensiuni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări