Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ao cu alimentare asimetrică

Vlad Mihai

Postări Recomandate

Salut, am terminat recent un proiect cu ajutorul lui Ștefan Nicolae, am făcut un V-A metru digital cu pic. Vrea să mă ajutaţi cu o schemă de amplificator neinversor cu alimentare asimetrică(12v) cu amplificarea reglabilă(semireglabil de 100k). am testat tot felul de scheme dar nu ies cum trebuie. Vreau să am amplific căderea de tensiune de şunt ca să o poată citi cum trebuie ADC-ul pic-ului. Dispun de tl082 sau tl074. Mulţumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

5

• cirip

2

• cristian_draghiescu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator pisica matache

Nu cred ca se pot amplifica tensiuni mici,de genul celor celei existente pe sunt,fara alimentare simetrica.Tensiunea negativa o poti obtine usor,nu inteleg de ce eviti alimentarea simetrica.

Link spre comentariu

V-a pus într-o cutie micuţă e un proiect de facultate.... Dacă nu se poate o să iau un transformator din ăla mic cu 2x9 şi gata. Evit simetrica pentru că vreau să fie cât mai simplu posibil.

Link spre comentariu

Nu ar trebui să fie probleme, există scheme depreamplificatore de semnal mic (chiar de ordinul μV)utilizând un AO alimentat asimetric.Alimentaţi intrarea neinversoare printr-un divizor rezistivformat din două rezistenţe riguros egale între ele (30 K... 150 K),pe intrarea inversoare aveţi la masă grupul RC, iar rezistenţareglabilă din care modificaţi amplificarea o legaţi între ieşireşi intrarea inversoare. Totul alimentat la cei 12 V de care dispuneţi.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Varianta de mai sus e valabila pentru tensiune alternativa.Aici trebuie amplificata o tensiune continuua nu un semnal audio.Tensiunea negativa se poate obtine cu un convertor simplu,de ex cu 555.Ce tensiune maxima ai pe sunt?

Link spre comentariu

Da. am găsit ceva cu lm555... Dar trebuie să testez dacă poate şi +-12v. schema care o am eu poate +-5v, dar mă compli cu alt montaj şi mai bin iau un traf mic de 2x9 şi cu zenere de 12v şi gata treaba. Păi şuntul e de 0.05R picul afişează maxim 5A deci ar fi 0.25mV pe el la curent maxim.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Pe o,o5R la 5A vei avea 250mV,nu 0,25mV.Ce tensiune trebuie sa oferi picului la 5A?Adica ce amplificare va avea AO?Nu cred ca ai nevoie de -12V;o tensiune negativa de cativa volti e suficienta.

Link spre comentariu

DA, scuzele mele am mâncat un 0. păi amplificarea am regla-o de 20. conform softului. Am făcut montajul cu alimentare simetrică în aer şi merge bine. Dacă mai tare mă complic mai bine iau un traf din ăla mic de prin casetofoane. Sau mă apuc de meşterit la un încărcător de telefon să văd ce iese din el. Idei sunt dar nu vreau să mă complic :limb:

Link spre comentariu

Vezi schema atasata.Ar trebui sa mearga cu LM358. Daca nu merge, probabil ca va trebui sa folosesti un OpAmp rail-to-rail. Dar eu cred ca merge cu 358 ptr ca accepta tensiune de mod comun egala cu 0.Atentie mare la conectarea masei. Sursa primara NU este la masa iesirii. De asemenea, trebuie analizata foarte bine pozitionarea rezistentelor de 10K in raport cu suntul. La rezistente sunt de 50mOhmi, orice bucata de fir in plus introduce erori f mari.Am presupus ca picul ia 0-5V pe intrarea ADC. Daca vrea mai putin, reduci castigul micsorand rez de 200K Sunt multe presupuneri ptr ca nu ai postat schema, dar ideea e cam p-acolo.Bafta!post-879-139829500957_thumb.png

Link spre comentariu

cirip, în schema dată de tine, curentul de măsurat (maxim 5A) e luat din sursa de 12V.

Cum fac dacă vreau să măsor, de exemplu, curentul care trece printr-un bec înseriat cu o baterie de 1.5V?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări