Yoshiro Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 definitia mea ar suna cam asa: Distanta parcursa de ansamblul mobil al difuzorului, intr-o singura directie, timp in care BL ramane constant.Cred ca vrei sa spui sens, nu directie. Miscarea bobinei va fi mereu pe o singura directie, doua sensuri.BL constant, va fi putin nedrept ptr xmax (valori mai mici) dar ca si principiu asta se urmareste. 0.7*BL sau 70% vine din partea teoretica a liniaritatii motorului. Reprezinta factorul 1/sqrt(2) adica 0.707 sau punctul de -3dB. Cautand pe google probabil nu ai gasit 0.7*BL in functie de autori valoarea variaza intre 0.7 -0.85. Ca si referinte cauta: Don Keele, An Important Aspect of Underhung Voice-Coils (cauta si Addendum) Steve Mowry a publicat cateva articole in Voice Coil, Searching for Motor Linearity, Simplified Simulation Methods for Nonlinear Loudspeaker Parameters W. Klippel, Assessment of Voice Coil Peak Displacement Xmax Whitepaper-ul ptr XBL^2 Doar cateva articole care mi-au fost la indemana, sunt sigur daca vei cauta pe goole xmax 0.7BL sau xmax 70%BL, xmax 0.707BL etc etc vei gasi multe referiri, mai ales ca s-a discutat problema asta pe forumurile serioase. Nu trebuie sa ne aruncam la motoarele avansate ptr a observa ca valoarea determinata geometric ptr xmax nu e reala. Un simplu underhung o dovedeste. La intrefier liniile de camp vor fi paralele doar spre centru, cu cat ne apropiem de margini ele se curbeaza si astfel se vor extinde in afara intrefierului. Lucrul asta permite bobinei sa depaseaza intrefierul cu cateva spire fara ca BL-ul sa fie penalizat. Iti arat simulari in FEMM daca vrei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 Aaaah, multumesc de corectura, sa-mi fie rusine!!! Ok, voi studia sursele indicate... Link spre comentariu
shtruckk Postat Noiembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Buna ziua,Cu un cost de aproximativ 400 ron s-au realizat urmatoarele modificari :- s-a adaugat material fonoabsorbant (cate un strat de vatelina - 4cm grosime) pe urmatoarele fete ale incintei : 1 x laterala, 1x spate (doar in dreptul difuzoarelor pana la portul BR), 2 x capace- s-a montat un filtru (gandit de domnul CBI), cu permisiunea domnului CBI o sa postez si schema filtrului pentru cei interesati, filtrele au fost confectionate de mine, deci in regim de amator.(la al 4-lea filtru astept un condensator MKT de 6,8 mF ca sa-l finalizez) Ca rezultat sunt multumit de cum se aude, insa neavand posibilitatea sa ascult si alte boxe ca sa am un termen de comparatie o sa las acest lucru in seama domnului CBI care are mai multa experienta (sa zicem o comparatie cu wharfedale vardus vr-300 si magnat monitor supreme 800).Pentru alte intrebari va stau la dispozitie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum