Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RGB Screen - Principiul de functionare

Marian

Postări Recomandate

Salutari.Deranjez si eu o nelamurire care ma macina de mult timp dar nu am reusit sa-i gasesc raspunsul, ideea sunt convins ca este una banala numai ca imi scapa mie astfel incat deschid subiectul asta aici la incepatori.Despre ce este vorba? Pai simplu, peste tot vad panouri publicitare constituite din LED-uri, initial am crezut ca este vorba despre leduri multicolore insa urmarind niste documentare am observat ca se folosesc de fapt numai 3 culori Rosu, Verde si Albastru, teoria pare a fi confirmata si de asazisele celule din ecranele TV-urilor color cu tub cinescop ( cred ca celule de culoare le zice, dar nu-s convins :nas: ) in fine cei avansati stiu la ce ma refer, mesterind la cate un astfel de TV cu diagonala mai mare daca priveam de aproape ecranul se vedeau doar 3 culori, cele mentionate mai sus ( este posibil sa ma insel totusi asa ca nu bag mana in foc ), in fine revenind la panourile cu leduri RGB, nu sunt sigur ca inteleg cum se pot reproduce din combinatia a doar 3 culori o paleta practic infinita? in adolescenta am cochetat cu pictura astfel incat cunosc destul de bine modul de amestecare a culorilor pentru a obtine nuanta dorita, numai ca spre exemplu amestecand rosu, verde si albastru n-ai cum sa obtii galben sau alb, asadar care ar fi explicatia? :nas: Este vorba despre vre-o iluzie optica sau sunt intr-adevar leduri multicolore, sau ledurile reproduc nuante diferite ale culorii lor in functie de alimentare? ( la ultima ma cam indoiesc, dar in fine..). Sunt convins ca pentru majoritatea pare o intrebare banala poate chiar ridicola, numai ca pe mine ideea asta ma macina de mai mult timp si nu-i gasesc raspuns.Multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului si toate cele bune va doresc.Marian.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

• cirip

1

• mikella

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cred ca daca amesteci lumina rosie, verde si albastra iasa alb, asta in proportii egale.Daca albastrul este mai putin se produce lumina galbena. Cel putin asa stiu eu, sper sa nu gresesc.Contrloerul aprinde cu diferite intensitati fiecare culoare in parte, astfel creaza mai multe nuante.

Link spre comentariu

Salut,Amestecul culorilor in pictura nu este reprezentativ pentru modul in care se formeaza imaginile in televiziunea color. Principiile sunt diferite. In timp ce la TV color amestecul este aditiv, la amestecarea culorilor de pictura, procesul e altfel. Fiecare culoare reflecta din lumina ambianta numai propria culoare, dar daca amesteci doua substante chimice, fiecare absoarbe din spectru tot, cu exceptia propriei culori. dar in felul asta absoarbe si ceea ce ar reflecta cealalta culoare. In felul asta rezultatul este ca per total nuanta se inchide, ptr ca cealata culoare nu mai are ce sa reflecte.Cat despre "de ce merge asa", cred ca raspunsul este similar cu cel al intrebarii "de ce merge cinematograful?" Datorita imperfectiunilor ochiului uman. Si niste baieti destepti s-au prins de chestiile astea si s-au gandit ca le pot exploata. Un experiment interesant este acela de a indrepta spre o bucata de hartie, din spate, fata de directia din care privesti, spre acelasi punct, doua leduri: unul rosu si unul verde. Rezultatul va fi format din doua zone, una rosie si una verde, cu o zona de tranzitie intre ele, care va fi galbena.Ar mai fi un amanunt. Ponderile RGB sunt diferite, ca sa obtii lumina alba. Formula este Y=0.299R+0.587G+0.114B si reflecta sensibilitatea diferita a ochiului la diverse lungimi de unda vizibile.Cirip

Link spre comentariu

Asadar am scos o aberatie cat mine de mare ( si nu-s deloc mic :rade: ) atunci cand am comparat principiul RGB cu pictura, scuza mea ar fi ca era singurul punct de referinta/comparatie la care m-am gandit, numai ca...n-am gandit bine :jytuiyu

In fine, multumesc mult pentru lamuriri si-mi cer scuze daca am pus o intrebare tampita numai ca nu-mi pica fisa pana acum si am zis sa intreb aici, domeniul meu de interes in electronica ocoleste televizoarele intr-o buna masura si poate si din acest motiv nu mi-a mers bibilica incotro trebuia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări